Leèenje poremeæaja spavanja

Started by Bred, 02-11-2006, 08:55:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Novi Sad -- Na Institutu za pluæne bolesti u Sremskoj Kamenici otvoreno posebno odeljenje koje æe se baviti dijagnostikom poremeæaja sna.

Treæinu svog ¾ivota èovek provede u spavanju. Od 83 do sada definisana poremeæaja sna, najèe¹æi èini "slip apnea". Bolesnici koji pate od ove bolesti èesto se bude tokom noæi, nemirno spavaju i ka¹lju, a nakon perioda intenzivnog hrkanja nastupa ti¹ina, koja ukazuje na prestanak disanja.

®ivko Filipoviæ, zbog velike zabrinutosti svoje porodice koja je primetila poremeæaje u njegovom spavanju, veæ du¾e vreme koristi aparat koji mu poma¾e da mirno spava: "Sada se odlièno oseæam, nisam mogao da sastavim dva sata sna, ¾ena i deca su bili veoma zabrinuti jer sam prestajao da di¹em tokom spavanja. Sa ovim aparatom nije te¹ko spavati i brzo se navikne¹".

Lekari na institutu za pluæne bolesti u Sremskoj Kamenici upozoravaju da je "slip apnea" ozbiljna bolest, ali koju je moguæe uspe¹no leèiti. "Dijagnostiku sprovodimo aparatom koji se zove polisonograf. Nakon praæenja tim aparatom, shvatimo kakav vid poremeæaja ima pacijent", ka¾e lekar Ivan Kopitoviæ.

Pacijentima sa slo¾enijim poremeæajima sna, na Institutu u Sremskoj Kamenici, na raspolaganju æe biti èetiri bolesnièka kreveta u èetiri sobe.

Lekari upozoravaju da se bez normalnog okrepljujuæeg sna gubi koncetracija tokom dana, ¹to u znatnoj meri utièe na dnevne aktivnosti. Takoðe, lo¹e spavanje nakon du¾eg vremena o¹teæuje pojedine organe. Zato je va¾no da se na vreme reaguje ukoliko se uoèe problemi tokom spavanja.

b92

Smrda

ima li gde da se iznajmi taj aparat!?!?
hm...salu na stranu.....ne znam sta su bas simptomi,ali ja cesto prebacim dan za noc i bas je zeznuto.....