Novosadski Studenti hoæe u EU, makar kao emigranti

Started by KaBoom, 29-03-2008, 01:30:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

KaBoom

(Preuzeto iz Blic 26.03.2008.)

Èak 71 odsto studenata Novosadskog univerziteta smatra da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, ali je veæina bez nade da æe Srbija postati èlanica pre perioda 2012. do 2017. godine, pokazalo je istra¾ivanje studenata Ekonomskog fakulteta na reprezentativnom uzorku od 400 njihovih kolega. Razoèarenje u politièku klimu u zemlji najbolje ilustruje podatak da gotovo svaki peti student smatra da Srbija nikada neæe postati deo EU, a svaki drugi bi se, da mo¾e, odmah nakon diplomiranja iselio iz Srbije.

Veæina kolega trenutno smatra da Srbija neæe ispuniti osnovne uslove za uèlanjenje: izruèivanje osumnjièenih za ratne zloèine Hagu i pristajanje na nezavisnost Kosova. Deo njih smatra da za to ne postoji politièka volja, a deo da je to previsoka cena, iako i sami ¾ele dr¾avu u Evropi. Uz to, studenti smatraju da æe nas od EU udaljiti i mentalitet: nismo disciplinovani u po¹tovanju zakona i propisa, a i radne navike su nam veoma lo¹e - ka¾e Ivana Radi¹iæ, studentkinja iz tima koji je vodio istra¾ivanje. Ona se poziva i na rezultate koji su pokazali da èak treæina studenata smatra da nam u EU nijedan narod nije slièan po mentalitetu, a ako ba¹ moraju da biraju, njene kolege kao najsliènije navode Grke i Bugare.

Kada bi Srbija ipak u¹la u EU, svaki drugi akademac ocenjuje da bi se boljitak najpre osetio u ekonomiji: plate bi postale veæe, standard bolji, a i posao bi bilo lak¹e naæi. Da bi se promene odmah osetile u sferi politike smatra 27 odsto studenata, dok 16 odsto vidi pobolj¹anje u svim dru¹tvenim segmentima. Najveæe prednosti koje mo¾emo ponuditi EU, po mi¹ljenju akademaca, su geografski polo¾aj (30 odsto), intelektualni potencijal (23 odsto) i jeftina radna snaga (21 odsto).

- Mladi zakljuèuju da je buduænost Srbije u EU, ali su zbog tekuæe politièke situacije prilièno skeptièni kad je u pitanju brzina ostvarenja tog cilja. Iz istog razloga prisutna je i ¾elja velikog broja studenata da trajno napusti Srbiju - ka¾e profesor Mirko Saviæ, rukovodilac projekta.

Da mo¾e, Srbiju bi prema ovom ista¾ivanju, kad diplomira, za stalno napustio gotovo svaki drugi visoko¹kolac, a jo¹ 15 odsto oti¹lo bi u inostranstvo bar privremeno. Veæina bi ¾elela da ¾ivi u Italiji (27 odsto), Nemaèkoj (20 odsto) ili Velikoj Britaniji (15 odsto). Ipak, veæina ne bi oti¹la pre sticanja diplome.

- Mo¾e se zakljuèiti da znaèajan deo studenata ima poverenje u visoko obrazovanje u na¹oj zemlji i da ne ¾eli da nastavlja studije u inostranstvu. Pretpostavljam da je postojeæa obrazovna reforma, u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, doprinela da studenti imaju uglavnom pozitivno mi¹ljenje o sistemu visokog obrazovanja. S druge strane, studenti u Evropi shvataju kao najnormalniju pojavu da u toku studija budu mobilni i promene vi¹e fakulteta, ¹to mo¾e da znaèi da studenti u Srbiji jo¹ ne shvataju koliko to mo¾e biti znaèajno za njihovo struèno usavr¹avanje.

zakljuèuje Saviæ.

jasna_ns

ko je sproveo tu anketu?
ko god da jeste manipulacije anketama su op¹te poznata stvar...
a 71%...no comment, preterali su

Bred


KaBoom

I samo sa Ekonomskog faksa... Recimo, mi farmaceuti imamo posla i u Srbiji, pa ne moramo u inostranstvo! :>

jasna_ns

èudo da nisu i pravnike pitali, ba¹ me zanima gde bi to pravo iskoristili  :>

KaBoom

Iako pi¹e da je tema Novosadski Studenti, volo bi da vidim kakvi bi rezultati bili na Novosadskom Univerzitetskom nivou... A ne samo ekonomski faks.

Moje skromno mi¹ljenje je da ne bi bilo mnogo veæih odstupanja, ali... Nemerem da tvrdim.

Bred

Pazi, skoro citah anketu u novinama obavljenu medju mladima, a stavio sam i ovde na forum samo nisam siguran da li tamo pise i za deo o politici tj kako se mladi izjasnjavaju i mislim da su rekli da su i mladi podeljeni izmedju dva bloka.
:wink:

jasna_ns

ko jo¹ veruje anketama...po anketama èak ¾ivimo sasvim solidno...tako da...trla baba lan

Bred