Obustavljena distribucija vakcine protiv hepatitisa B

Started by Masha, 19-05-2007, 01:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

SZO: Obustaviti distribuciju vakcine protiv hepatitisa B

Ministarstvo zdravlja Srbije saop¹tilo je danas da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), zbog ne¾eljenih efekata, preporuèila obustavljanje distribucije nekoliko serija vakcine protiv hepatitisa B.
SZO je navela da je vakcina distribuirana na teritoriji biv¹e Jugoslavije i da se zbog prijave ozbiljnih ne¾eljenih efekata u Vijetnamu obustavi distribuiranje dok se ne obave provere i ne utvrdi da li su vakcine bile uzrok ne¾eljenih efekata, saop¹tilo je Ministarstvo zdravlja.
"Na osnovu analiza Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nijedna od serija te vakcine nije se na¹la u prometu u Srbiji, ali je 450 kutija ove vakcine dobilo sertifikat za promet u Crnoj Gori", saop¹tilo je Ministarstvo i dodalo da u Srbiji do sada nije bilo prijave ne¾eljenih efekata.
Ministarstvo skreæe pa¾nju graðanima koji su boravili na teritoriji Crne Gore, Bosne i drugih susednih zemalja da, ukoliko naiðu na te vakcine, to odmah prijave inspekciji za lekove Ministarstva zdravlja.
Upozorenje se odnosi na vakcinu "Euvax B-LG life sciences", serije UVX05027, UVX05028, UVX05029, UVX05030, UVX05031, UVX05032, UVX06005, UVX06006 i UVX06007.

(BETA)

Masha

Kon: Nijedna sporna vakcina ne nalazi se u Srbiji

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je juèe Tanjugu da se nijedna serija vakcine protiv hepatitisa, na koje se sumnja da su izazvale ne¾eljene efekte u Vijetnamu, ne nalazi, niti je ikada bila u Srbiji.
Svi oni koji su primili i koji treba da prime tu vakcinu, raèunajuæi decu, mogu biti spokojni, naglasio je Kon, dodav¹i i da sve ispravne vakcine ne mogu bukvalno ni teoretski da o¹tete zdravlje i da su sve atestirane u Agenciji za lekove.
Prema njegovim reèima, u Vijentamu, koji je prijavio ne¾eljene reakcije, èetiri miliona dece je primilo vakcinu, dok je zabele¾eno svega osam ne¾eljenih rekacija, '¹to je ne¹to malo veæa verovatnoæa nego da èoveka udari grom'.
Kada se to uporedi sa brojem zemalja koje su primile tu vakcinu - onda je verovatnoæa izuzetno mala, rekao je Kon, dodav¹i da do sada ni jedan sluèaj nezeljenih reakcija u svetu nije povezan sa tom vakcinom.
Kon je istakao da treba pustiti Svetsku zdravstvenu organizaciju da i dalje sprovodi istragu.
Svetska zdravstvena organizacija je navela da je vakcina distribuirana i na teritoriji biv¹e Jugoslavije i da se, zbog prijave ozbiljnih ne¾eljenih efekata u Vijetnamu, obustavi distribuiranje dok se ne obave provere i ne utvrdi da li su vakcine bile uzrok ne¾eljenih efekata.

TANJUG