Pravo na dostupnost naucnih informacija

Started by Bred, 02-11-2006, 08:42:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

pa upravo tako smrdo, niko ti time i nece uciti posto je ucenje aktivan proces u kojem moras SAM da ucestvujes. :wink:

Coolgemini

Quoteali ne zaboravite da je znanje najskuplja stvar na planeti...s toga sto je cudno da nema prosipanja informacija za dz?!?!
pa niko nece da te uci za dz......
Jeste najskuplje,ali su drugaciji pogledi na to sto dosta zavisi od osobe...Znanje koje se cuva samo za sebe ili koje treba platiti nije bash opste produktivno jer ga onda ne mogu svi imati...A time se i stvaraju razlike u drustvu :roll:...Ma sve je to pitanje materije>imati je ili nemati...

Smrda

cujte...ja kapiram i vas i zoe...i slazem se pomalo sa oba tabora....ali mislim da je realnost takva da niko nece da prosipa nesto sto je teskom mukom stekao i za sta se potrudio...naravno da je sve to subjektivno...i da zavisi mnogo od sujete,ali to je u biti coveka....ovako generalno govoreci...
medjutim ukoliko se rasprava vodi o obicnim predavanjima(ne napadajte sad ovo "obicnim"),mislim da treba ispostovati profesorkinu zelju...ipak su njena predavanja...
coolg...otkada pa znanje bas treba u tolikoj meri da bude opste produktivno..pa ja upravo o tome i pricam...proizvod znanja treba biti opste produktivan,a znanje....se cuva....
i da se odmah ogradim..ovo nije moj stav...ali mislim da je takva stvarnost....

Vampire 666

ove se zaboravlja jedna cinjenica...NISU predavanja nasih profesora plod dugogodisnjeg mukotrpnog rada niti rezultati nekog super-ultra-giga-istrazivanja! ta predavanja su namenjena studentima.to su naucne informacije koja se na milion mesta mogu naci na netu, ali su ovde samo sistematizovana u formi koja je potrebna za ispit kod datog profesora. ja nevidim tu ni a od autorsko zasto bi onda bilo zabranjeno stavljati nesto takvo na net? i to ne bi bilo bilo gde vec na forumu koji koristi studentima. jedino neka pokvarena sujeta moze da trazi da se to ne postavi na nat...

Adonis_Vernalis

Pre izvesnog vremena, dolazi kod nas koleginica sa TMF i kaze... parafraziram... "Boze, kako vam je super ideja da stavite praktikum iz hemije droga na net... Bas smo puno naucili... naucili da postoje farmakopeje, da se kvalitet droga ocenjuje na osnovu nekih cvrstih kriterijuma, da je droga lekovito sredstvo a ne travuljina..." I tako, oni su puno toga naucili. A imaju smer "farmaceutska tehnologija". Upisuju studente, primaju plate, primaju i skolarinu, a nemaju pojma sta to bese farmakopeja. I bas iz naseg praktikuma. Lepo. Ponosim se nama...

Da li je neko isao na sajt RGU i probao da skine njihove udzbenike sa neta? Predavanja koja se drze na RGU postoje u kojoj god hocete formi. Sav materijal za kurseve dostupan je svim studentima RGU, odnosno onima koji su doticne kurseve upisali. Mozete isprazniti celu biblioteku RGU... da, ali zamalo... :) StudentID number, please... :) Kako se ono bese StudentID number stice? 1650 funti, molicu lepo, per annuum...

Nije u redu skrivati materijal od studenata. Ali, ako ga nema na netu, nece ga poskidati ni TMF, ni NS, ni KG, ni NI, ni SK... Pogledati odgovarajucu temu na ovom istom forumu. Postoji, ako nije izbrisana. Tacno je da mi ovde ne predajemo svoja dostignuca u naucnoj oblasti, vec farmaciju kakva postoji vec vekovima i plod je kolektivnog iskustva generacija farmaceuta celog sveta. Ali je tacno i to da kolege sa TMF "spoznaju" da postoji farmakopeja i, osinuti tom novoscu kao gromom, brze bolje otvaraju smer... Nasavsi farmakopeju, oni su pronasli Sveti Gral... Ako im je ne das na netu, primoravas ih bar da je kupe. Slicno je i sa drugim odsecima, da ne kazem fakultetima. Svim predavacima farmakognozije u Srbiji ja bih dao jedan jednostavan test: istresem prosecnu cajnu mesavinu koja dolazi na trziste, npr neki diureticki caj i kazem: razdvoj i identifikuj komponente... Ne znas? Pa, ne mozes ni da predajes farmakognoziju. Ljudi, shvatate da i ja mogu da predajem teoriju muzike na FMU? Osamim se pola godine i memorisem dva-tri udzbenika. I ja sam sada predavac teorije muzike na FMU... I onda krenem da pljujem kolege muzicare da su "kruti, nefleksibilni i nazadni"...

Resenje vidim u pravljenju sajta fakulteta koji ce biti osmisljen kao "virtuelni kampus". Upisom na fakultet, bez obzira na to da li ste budzetski ili samofinansirajuci studenti, vi dobijate StudentID. Sve sto imamo, tada mozemo da stavimo na net. Vi skidate, ucite, milina... a svoje StudentID-ove cuvate ko oci u glavi i ne date nikom...

Vampire 666

Pa iglavnom je ti sve tacno...ali...
Koja je svrha zastiti sifrom txt dokument u kome se nalazi reakcija tipa 2H2+O2->2H2O...mora da sam mnogo glup kad to ne razumem...

Adonis_Vernalis

Poenta je u tome sto druge mrzi i to da napisu...

SPRING

Ja i dalje ne znam sta da radim kad iz nekog predmeta ne postoji knjiga (ni preporucena literatura), vec se naglasava da su predavanja sve sto nam treba, a nije moguce bas sve zapisati... A posle traze sve na ispitu... I ne daju predavanja ni na papiru, cd-u, na netu, bas nigde... :roll:

Smrda

sto se predavanja sa faxa tice...slazem se sa vampom....ali ako je vec onda fora u id...pa eto resenja...dajte nam id,pa da mozemo da se koristimo informacijama....ili ih i to mrzi?!?!?
ja sam skapirala da je su pre spomenuta predavanja zasticena,ali ukoliko nisu,ne vidim razliku izmedju toga da neko da predavanja na cd-u,pa ih drugi postavi na net...sto znaci,sta?...nije zabranjeno,ali jeste mrsko...pa nek se drugi muce....

zoe

Смрдо, управо је фора да ако ти неко да предавања на диску да их ти не постављаш на нет... Није ствар у лењости! Људи, вртимо се у круг... :][

Al-Jasmina

Evo ja sam iskopala jedan od sponzorisanih sajtova o organskoj hemiji i sad prevodim
a kad zavrsim i ako to bude zadovoljavajuce,
bice na netu

toliko :)

Smrda

Quote from: zoe on 15-11-2006, 23:49:21
Смрдо, управо је фора да ако ти неко да предавања на диску да их ти не постављаш на нет... Није ствар у лењости! Људи, вртимо се у круг... :][
zoe...ja tebe skroz kapiram...ali ako nisu zabranjena...znas,postavlja se pitanje zasto ne?!?!?
isto bi bilo da je neko slusao predavanja,pa ih sam kucao i kacio na net(ne znam ko je toliko lud...)...kapiras...
ja razumem tvoj stav,ali i bredov...
jedno je ispostovati profesora,i mislim da ako je rekla da se ne stavljaju predavanje...onda ne treba....
ali drugo je pitanje da li tako mora?!?!....

zoe

За сада, мора тако. Кад се буду више поштовала ауторска права и кад се буде знало ко пије а ко плаћа, онда неће морати.