Tako nam i treba (koliko smo inertni?)

Started by Darker, 29-12-2007, 14:58:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker


Jasmina Ana
Spisak kako treba
De¹ava se èesto da lakomisleni ispadnu mudriji

Dugo mi je trebalo da shvatim da ne moram da ¾ivim kako treba. Kako drugi hoæe.
Kako „usreæitelji” propisuju veèiti recept jedinog moguæeg puta kroz ¾ivot, u vidu negda¹njeg socijalistièkog slogana tako treba.
Spisak tako treba du¾i je od Ko¹tunièinog ustava i toliko je razraðen, uhodan, pregledan, dobro osvetljen i logièan da ga èesto i vrlo pametni i uèeni ljudi usvoje bez primedbi i pridr¾avaju ga se do sudnjeg dana. Mnogi su spiskali ¾ivot dr¾eæi se kruto svih paragrafa o du¾nostima, navikama i moralu, a da uop¹te nisu ukapirali ¹ta im je.

Zbog èega su gojazni i frustrirani, u¹togljeni, za¹to postaju pakosni, zavidni, nepoverljivi, za¹to ¾ive u ubuðalim brakovima i rade u propalim firmama, za¹to gunðaju i kritikuju – i kad se gradi i kad se ne gradi, i kad se asfaltira i kad se ne asfaltira, za¹to stalno govore kako je u staroj Jugi sve bilo bolje, èak i putevi od makadama.

Ku-ku, kukavica, crnogorska ptica doselila se bez paso¹a u Srbiju. Hladno joj je, kukati se mora. U kukanju, k’o nekad u ludilu, je spas. Lak¹e je kukati nego menjati. Poznato zlo je bolje od nepoznatog.

Na primer, mu¾ jedinac me (daleko bilo) tuèe. Ali njega poznajem. Gde æu? Neæu valjda u sigurnu kuæu iz moje kuæe... Tuèe me, ali i to æe proæi... ostariæe, valjda. Da æu i ja ostariti, toga se ne doseæam.

Ili, radim u propaloj firmi, ne primam platu. Èekam, ni sama vi¹e ne znam ¹ta èekam. Ali gde æu?

Zar u ovim godinama da poèinjem ispoèetka? Ovde bar ne primam platu.

Spasavanje sopstvenog ¾ivota za mnoge je misaona imenica. To je ne¹to kao Nova Kaledonija ili Mozambik. Do tamo ne samo ¹to nikada neæemo stiæi nego i ne znamo gde je na mapi sveta.

Drugaèija je na¹a mapa. To je mapa – tako treba. Jednog dana zvaæemo je tako nam i treba.

De¹ava se èesto da lakomisleni ispadnu mudriji. Plavu¹e koje nisu ukapirale, koje nikad nisu znale gde treba da idu – idu nekako instinktivno tamo gde im je bolje... Uvek æe od goreg otiæi boljem frajeru, uvek æe siroma¹nijeg ostaviti zbog bogatijeg... A u firmi u kojoj ne prima platu, ne bi se ta, koja nije ukapirala, zadr¾ala ni tri dana... Skupila bi perje i oti¹la...

Za sta¾ je boli uvo. Neæe valjda da radi zbog sta¾a? To je isto kao da èeka mornara da se vrati sa duge plovidbe i da joj se jo¹ vrati veran.

Svaka pametna plavu¹a dobro zna da su najgluplji oni koji umiru od gladi ¹tedeæi za ¾ivot.

®ivot je nama koji ¾ivimo sada. Ko hoæe da ¾ivi kasnije – neka se obezbeðuje.

Tamo æe dodu¹e malo moæi da ponese. Kao da ulazi u avion: ¹ta mo¾e da stane u plastiènu providnu kesu. To vam je! Èak ni fla¹u rakije ne mo¾ete da ponesete!

Ali, gde æete za doèek prestupne 2008? Ja neæu nigde. Posle mnooogo... jelki shvatila sam da ne moram da je èekam. Sakrila sam se od hrane, ukrasa, Deda Mraza, petardi i kalendara. Kad biste samo znali kako je to lepo! Ne morate da idete na more, ne morate da èekate novu godinu!

Da vas podsetim na tu idiliènu sliku: sedite pored mu¾a jedinca, ili pored venèane ¾ene, sa kojom se obiènim danima mrzite, sa prijateljima koji su u sliènim brakovima, na radnoj obavezi èekanja. Provodite se kao na komemoraciji, jer svi dobro znate da se ama ba¹ ni¹ta neæe promeniti, da æete tako sumorno i sledeæeg 31. decembra èekati jo¹ noviju novu godinu.

Ali nije sve tako crno.

Neki æe se voziti sa irvasima po snegu Norve¹ke, tra¾eæi kuæu Deda Mraza. Neki æe se ljubiti ispred kamina. Neki æe u planinskoj kolibi èitati romantiènu knjigu Dragana Lakiæeviæa ,,Sneg pada, du¹o”.

Ali to nema veze sa vama. Vi ste na spisku tako treba. Stabilna kombinacija: prase i ¹pricer. Televizor, kao afrodizijak. Brak umesto ljubavi...

Tako treba! ©to bi rekao Ivica Daèiæ.
Osigurajte ljubav u ZOIL Dunav. Ili jo¹ bolje u Delta Generalli. La vie est belle!
Jasmina Ana
[objavljeno: 28.12.2007.] Politika

pig_am_am

QuoteStabilna kombinacija: prase i ¹pricer
uvek zajedno slavimo ng i nikad nije bilo lose... :friend: