Seminarski rad-supozitorije sa morfin hloridom

Started by Harry, 29-11-2006, 08:31:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

 Supozitorije sa morfin-hloridom



Morfin hlorid (Ph. Jug IV)

Witepsol H15 ( Farmaceutska tehnologija sa biofarmacijom, Zorica Ðuriæ ) Witepsol podloge su estri glicerola i zasiæenih masnih kiselina, pri èemu preovlaðuje laurinska kiselina. Postoje 4 serije Witepsol podloge: H, W, S, E. Najvi¹e se korisi serija H zbog svojih prednosti: nema polimorfnih oblika, ne postoji opasnost od pregrevanja, a razlika izmedju taèke topljenja i taèke oèvr¹æavanja je vrlo mala (¹to praktièno znaèi da podloga brzo oèvr¹æava, a time se sedimentacija pra¹kova svodi na minimum). Konkretno za H15 tt=33.5-35.5; to= 32.5-34.5; hidroksilna vrednost max 15. Pomoæne materije: Zbog stabilnosti lekovite supstance i dobrih karekteristika podloge, pomoæne materije nisu potrebne.

Izraðuje se 1000 pakovanja. Svako pakovanje sadr¾i 10 supozitorija za odrasle (2g). Izlivanje se vr¹i u kalupe èija je ba¾darna vrednost (gram podloge/¹upljina kalupa) 2g, faktor istiskivanja (broj grama lekovite supstance koja istiskuje 1g osnovne mase podloge) za morfin hlorid je 1.6, jer je to organska supstanca, i on se uzima u obzir jer je broj supozitorija veæi od 20. Zbog gubitaka u toku proizvodnje poveæavamo masu lekovite supstance i podloge za 20%. Da bi se dobila masa podloge moraju da se uraèunaju svi gore navedeni faktori m.p. = 10000 * 2 - 0.03*10000 = 20000-187.5 = 19812.5 g 1.6 1.4 19812.5 : 100 = X : 120 X= 23775g Witepsola H15 m.a.s. = 300g 300 : 100 = X : 120 X= 360g Morfin hlorida Svih 10000 supozitorija se izraðuje u jednoj seriji.

Poluautomatska izrada u industrijskim pogonima: Odmerena kolièina Witepsol-a se otapa u sudu za topljenje dvostrukih zidova, koji se termostatira. U njemu mo¾e biti prisutna i me¹alica da istovremeno topi i me¹a podlogu. Otopljena podloga se pumpa preko filtracionog medijuma prebaci u specijalne ureðaje za me¹anje, koji su takoðe termostatirani i u kojima je prethodno dodata odmerena kolièina morfin hlorida. Da bi se postigla ravnomerna raspodela lekovite supstance, me¹alica se podesi na veæu brzinu obrtaja (oko 1500/min.), kasnije se brzina me¹alice smanjuje. Homogenizovana masa prelazi u rezervoar ma¹ine za izlivanje, gde se mora odr¾avati odreðena temperatura i po potrebi se me¹a dok traje proces izlivanja. Izlivanje otopljene smese vr¹i se u oblikovane kalupe kontinuirano pomoæu rotirajuæeg automatskog ureðaja. To je rotaciona ma¹ina u kojoj se za vreme jednog obrtaja tanjirastog nosaèa odvijaju sledeæe radnje : 1.Izlivanje mase 2.Hlaðenje kalupa 3.Struganje vi¹ka oèvrsle mase 4.Vaðenje gotovih supozitorija 5.Pranje, èetkanje i podmazivanje kalupa

(http://img215.nono9.us/my.php?image=img6jz5.jpg)

STABILNOST IZRAÐENOG PREPARATA Osnovni zahev je da izraðeni preparat bude stabilan u predviðenom roku upotrebe, tj. da na sobnoj temperaturi (do 20o C) zadr¾i sve karakteristike propisane specifikacijom. Hemijska stabilnost: izraðeni preparat je sa ovog aspekta stabilan, jer je aktivna supstanca (morfin hlorid) stabilna, a podloga (Witepsol H15) je najpre kompatibilna sa lekovitom supstancom, zatim ima nizak hidroksilni broj ¹to smanjuje moguænost interakcije sa lekovitom supstancom i od svih podloga je najmanje podlo¾an graðenju peroksida pod uticajem svetlosti, vazduha i toplote. Fizièka stabilnost: zavisi od izbora podloge, od temperature topljenja, brzine me¹anja iz èega se mo¾e zakljuèiti s obzirom na odabrani postupak izrade da je preparat fizièki stabilan. Mikrobiolo¹ka stabilnost: Witepsol kao liposolubilna podloga nije podlo¾an mikrobiolo¹koj kontaminaciji i to omoguæava izradu preparata bez konzervansa. Kako je preparat izraðen po propisima dobre proizvoðaèke prakse, smatramo da odgovara kriterijumima Ph Jug V za mikrobiolo¹ki kvalitet preparata za rektalnu primenu (ukupan broj ¾ivih aerobnih mikroorganizama- ne vi¹e od 103 aerobnih bakterija i ne vi¹e od 102 gljivica po gramu ili mililitru i odsustvo E.Colli).

PAKOVANJE IZRAÐENOG PREPARATA Primarna ambala¾a je aluminijumska strip folija, ona se koristi prevashodno zbog osobina da je u adekvatnoj debljini praktièno nepropustljiva, fleksibilna je, pogodna za ma¹insko rukovanje. Sekundarna ambala¾a je kartonska kutija sa prilo¾enim uputstvom u kome pi¹u naziv preparata, jaèina, indikacije, kontraindikacije, naèin upotrebe, èuvanja, rok upotrebe, serijski broj, bar kod. ISPITIVANJA (Ph Jug V): Raspadljivost: proverava se da li æe supozitorije u propisanom vremenu i pod odreðenim eksperimentalnim uslovima da omek¹aju ili se raspadnu u teènom medijumu. Raspadanje je postignuto ako: -se uzorak potpuno rastvorio -je do¹lo do razdvajanja komponenata u sastavu supozitorije -uzorak omek¹ava, javlja se znaèajna promena njegovog oblika, ali se se komponente ne razdvajaju potpuno (ne pru¾a otpor kada se pritisne staklenim ¹tapiæem). Oslobaðanje lekovite supstance: Posebno se na pogodan naèin ispituje oslobaðanje aktivne supstance iz supozitorija sa modifikovanim oslobaðanjem ili iz supozitorija koje treba da deluju lokalno ali produ¾eno.