Manijaci vrebaju decu na Internetu

Started by Bred, 05-12-2006, 14:19:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Dve treæine mladih surfera do¾ivelo neprijatnosti od nepoznatih, pokazalo istra¾ivanje
Èak 37 odsto srednjo¹kolaca koji “èetuju” na Internetu do¾ivelo je neprijatnosti. Osim primamljivih ponuda iza kojih se kriju trgovci ljudima, srednjo¹kolci su seksualno uznemiravani, a upuæivane su im i pretnje, psovke i uvrede, rezultat je istra¾ivanja nevladine organizacije Astra.

ÈETOVANJE - U Astri upozoravaju da je vrbovanje ¾rtava trgovine ljudima u internet prièaonicama (chat rooms) te¹ko razlikovati od bezazlenog dru¾enja.

- Perfidnost trgovaca ljudima i njihovo kori¹æenje psiholo¹kih mehanizama za pridobijanje ¾rtvinog poverenja sigurno ne ide na ruku struènjacima koji se bave tom problematikom - rekla je Aleksandra Jovanoviæ, portparolka Astre, prilikom predstavljanja istra¾ivanja "Trgovina ljudima (decom) - pogled kroz Internet prozor".

Astrini istra¾ivaèi su se tokom istra¾ivanja predstavili kao 15-godi¹nja devojèica Astrina, koja je za 50 sati "èetovanja" primila 457 poziva. Od toga, dva su bila ponude za "ostvarivanje boljeg ¾ivota" i mogle bi da budu protumaèene kao regrutovanje za trgovinu ljudima.

- Kontakt su u 87,4 odsto sluèajeva inicirali mu¹karci, a seksualno je uznemiravana u 125 sluèajeva. Dva puta su joj nudili novac za seksualne usluge, a bilo je 14 poku¹aja ostvarivanja seksualnih fantazija nad maloletnicom - rekla je Aleksandra Jovanoviæ.

Astrina, virtuelna devojèica, "èetovala" je na domaæim sajtovima serbiancafe.com i krstarica.com.

Portparolka Astre je kao alarmantan podatak navela da se 37,8 odsto srednjo¹kolaca koji "èetuju" lièno upoznaju sa osobama s kojima razgovara putem Interneta.

- Cilj istra¾ivanja nije bio da upla¹i mlade da ne koriste Internet, nego da promovi¹e pozitivnu upotrebu Interneta - poruèila je Jovanoviæeva.

Istra¾ivanje je otkrilo da je 98 odsto ispitanih srednjo¹kolaca svesno da postoji opasnost od trafikinga, ali da samo 15 odsto njih misli da mogu da postanu ¾rtve. Situaciju dodatno ote¾ava i to ¹to Internet pru¾a ogromne moguænosti prikrivanja pravog identiteta i stvarnih namera.

Aleksandra Jovanoviæ je rekla i da je Astra prvi sluèaj vrbovanja ¾rtva trgovine ljudima putem Interneta otkrila 2004. godine, kada je jednoj devojci upuæena la¾na ponuda da radi kao medicinska sestra u Italiji. Astra je zabele¾ila ukupno devet sluèajeva vrbovanja putem Interneta.

Rezultati istra¾ivanja pokazali su potrebu za sistematskim sprovoðenjem kampanja koje bi za cilj imale podizanje svesti ¹ire javnosti o problemima s kojima je povezano kori¹æenje Interneta.

©ta se nudi deci u Internet prièaonicama
Ponude - Devojèice - Deèaci
lièno upoznavanje: 57,8% - 52,6%
zabavljanje: 21,1% - 20,0%
zajednièko putovanje: 6,1% - 3,0%
intimni odnosi: 3,9% - 3,0%
dru¾enje: 3,3% - 4,4%
sklapanje braka: 2,8% - 4,4%
ponude za posao: 1,7% - 6,7%
V. Latas ||||


24sata