Pedijatri tra¾e za¹titu dece od reklama

Started by Korisnicko Ime, 16-12-2006, 14:42:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Pedijatri tra¾e za¹titu dece od reklama

Vodeæi amerièki pedijatri upozoravaju da decu generalno treba za¹titi od agresivne navale reklama.

Pored toga, va¾no je i regulisati kojim su reklamama deca izlo¾ena, iznosi se u najnovijem saop¹tenju Amerièke akademije pedijatara.

Amerièka reklamna industrija, vredna oko 250 miliona dolara,  godi¹nje bombarduje proseèno amerièko dete sa oko 40.000 reklama za razlièite proizvode, ocenili su pedijatri. Deèji lekari zato pozivaju druge kolege, roditelje, zakonodavce i odgovorne komisije da utièu da se ogranièi vreme koje deca provode pred televizorom i na internetu, kao i da se neke televizijske reklame pomere za kasnije, kada su deca veæ na spavanju.

U èasopisu "Pedijatrija" iznosi se sugestija da deca, na primer, treba reðe da  budu u prilici da gledaju reklame za impotenciju, a èesæe reklame za kontrolu raðanja, preneo je Rojters. Izmeðu ostalog, tra¾i se i da se ogranièi naèin na koji prodavci alkoholnih piæa promovi¹u svoje proizvode.

"Kada bismo uèili decu pismenosti u kori¹æenju medija, mogli bismo da ih uèinimo imunim na reklame", navodi se u tekstu èiji je autor  Viktor Strasburger, pedijatar sa Univerziteta u Novom Meksiku. On smatra da roditelji treba da vode vi¹e raèuna o uticaju medija na decu i veruje da bi  po¹tovanje preporuke pedijatara da se deci ne dozvoli gledanje televizije ili kori¹æenje nekog drugog medija vi¹e od dva sata dnevno, veæ samo po sebi smanjilo izlo¾enost dece negativnom uticaju reklamnih poruka.

Studije su pokazale da postoji direktna veza izmeðu izlo¾enosti reklamama i broja mladih koji su probali da pu¹e ili konzumiraju alkohol, naveli su pedijatri. Iako studije ne pokazuju direktnu vezu izmeðu reklama i gojaznosti, deca koja vi¹e gledaju televiziju podlo¾nija su gojaznosti, jer su, kako se pretpostavlja, izlo¾ena uticaju brojnih reklama za brzu hranu, grickalice, sokove, slatiki¹e.

"Ima vi¹e smisla da poku¹amo da uèinimo da nam reklame i televizijski i radio talasi budu 'zdraviji',  nego da stavimo 50 miliona dece na dijetu", istakao  je Strasburger.

Predstavnici reklamne industrije tvrde da su proizvoðaèi hrane i drugi koji se ogla¹avaju, veæ reagovali na epidemiju gojaznosti, promovi¹uæi zdravije proizvode i sledeæi nedavno revidirane smernice za reklame koje su usmerene na decu. "Nije da industrija to ignori¹e", izjavio je D¾im Dejvidson iz amerièke Koalicije reklamnih agencija. "Svako u industriji hrane zna da smo suoèeni sa problemom gojaznosti kod dece", dodao je on.

Dejvidson ka¾e da je reklamiranje duvana i ¾estokih alkoholnih piæa na televiziji odavno ogranièeno, istièuæi da su proizvoðaèi odavno obeæali da se neæe reklamirati na televizijskim programima gde vi¹e od polovine gledalaca èine deca.

U tekstu u èasopisu "Pedijatrija" se, takoðe, sugeri¹e da se televizijske reklame za alkoholna piæa ogranièe na prikazivanje samog proizvoda, ali da se ne prikazuju, recimo, uz ¾ene u bikiniju ili uz likove iz crtanih filmova, kao i da se ukine reklamiranje duvana bilo koje vrste.

Amerièka akademija pedijatara tra¾ila je od Kongresa i da donese zakone na osnovu kojih æe vlada moæi da ogranièi emitovanje reklama za lekove protiv poremeæaja u erekciji na posle 10 èasova uveèe, kada  manje dece gleda televiziju.

Australija je zabranila sve reklame duvanskih proizvoda,  a ©vedska i  Norve¹ka su zabranile televizijske reklame usmerene na decu ispod 12 godina.

B92

Darker

Treba i matore za¹tititi od reklama!