Pobolj¹ana internet veza srpskih i evropskih nauènika

Started by Bred, 07-12-2006, 08:32:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

MRE®A - Projekat "Povezivanje Akademske mre¾e Srbije na Akademsku mre¾u Evrope - GEANT" predstavljen je juèe u rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Taj projekat je samo deo SEEREN2 projekta Evropske unije u okviru koga je Raèunarski centar Beogradskog univerziteta, ispred Akademske mre¾e Srbije (AMRES), realizovao dve internet veze velikog kapaciteta prema Akademskoj mre¾i Evrope (GEANT).

Na taj naèin AMRES je svoju internet vezu preko grèke Akademske mre¾e poveæao pet puta, a uspostavljena je i jaka optièka veza sa Akademskom mre¾om Maðarske, koja je i prva mre¾a takvog tipa u jugoistoènoj Evropi. Znaèaj ovog projekta je i u tome ¹to je AMRES tako postao taèka povezivanja zemalja u regionu.

Rektor Dejan Popoviæ istakao je da æe ovakva moderna mre¾a doprineti pribli¾avanju na¹ih nauènika onima u Evropi i svetu, a omoguæiæe i lak¹i protok nauènih i tehnolo¹kih informacija.

Raèunarski centar Beogradskog univerziteta povezao je AMRES na internet poèetkom 1996. godine, èime je poèela era kori¹æenja interneta u Srbiji. Na AMRES je povezano vi¹e od 130 nauèno-istra¾ivaèkih i obrazovnih institucija u Srbiji s preko 100.000 aktivnih korisnika. ||||

24sata