Pripreme za „Pesmu Evrovizije“

Started by Korisnicko Ime, 09-01-2007, 16:28:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

 Stiven Patrik Morisi (Steven Patrick Morrisey), biv¹i pevaè grupe "The Smiths" mo¾da æe predstavljati Veliku Britaniju na najveæem evropskom muzièkom festivalu 'Pesma Evrovizije' 2007.

Manèesterski muzièar izrazio je intereresovanje da uèestvuje na 'Evroviziji' nakon ¹to je pesma Daza Simpsona (Daz Sampson) "Teenage Life", koja je predstavljala Britanju, zavr¹ila tek na petom mestu.

"Bio sam u¾asnut, ali ne i iznenaðen da je Velika Britanija lo¹e pro¹la", rekao je Morisi.

"Za¹to mene nisu pitali?"

Predstavnici BBC-ija izjavili su da su u pregovorima sa Morisijem da napi¹e i najverovatnije izvede numeru za ovogodi¹nje takmièenje koje æe se odr¾ati u maju, ali je predstavnica za ¹tampu britanske medijske kuæe naglasila da jo¹ ni¹ta nije potvrðeno.

BBC je inaèe kontaktirao i jo¹ nekoliko poznatih umetnika koji bi mogli da predstavljaju Britaniju na predstojeæoj 'Evroviziji'.

Stiven Patrik Morisi (47) stekao je verne sledbenike jo¹ 80-ih godina XX veka dok je bio u jednoj od najuticajnijih britanskih pop grupa "The Smiths", èiji su albumi, a pre svih "The Queen is Dead" na listama najboljih albuma svih vremena brojnih kritièara i ljudi iz muzièkog biznisa ¹irom sveta.

Bend se raspao 1987. nakon èega je Morisi, ili Moz kako je jo¹ poznat meðu obo¾avaocima, zapoèeo solo karijeru tokom koje je imao èak 10 singlova u vrhu britanske top liste.

On je imao veze sa izborom za 'Pesmu Evrovizije' i ranije, kada je 80-ih godina XX veka saraðivao sa Sendi ©ou (Sandy Shaw), prvom pobednicom ovog takmièenja iz Britanije.

Pored toga Morisi je pro¹le godine objavio i video spot za pesmu "You Have Killed Me" èija scenografija podseæa na kiè kulise takmièenja za 'Pesmu Evrovizije' iz 70-ih godina pro¹log veka.

Meðutim, da bi dospeo do prave Evrovizije, Morisi æe morati da osvoji glasove publike u kvalifikacijama za takmièenje.

Pobednik kvalifikacija takmièiæe se protiv predstavnika iz 23 zemlje u finalu koje æe se odr¾ati u Helsinkiju, po¹to je finski hard rok bend Lordi pobedio 2006.

B92

Bred

Morisi peva za Veliku Britaniju

Biv¹i frontmen grupe „Smits“, popularni Morisi, verovatno æe predstavljati Veliku Britaniju na takmièenju za „Pesmu Evrovizije“ èije æe finalno veèe biti 12. maja, prenosi Bi-Bi-Si.

Manèesterska zvezda koja je odu¹evila na¹u publiku nastupom na „Egzitu“ pro¹le godine u pregovorima je za uèe¹æe na ovom takmièenju. Jo¹ nije izvesno da li æe raditi samo muziku i tekst ili æe se pojaviti i na sceni. Za sve je ovo veliko iznenaðenje i gotovo neverovatno da æe se Morisi pridru¾iti ekipi nekada¹njih uèesnika koju èine ABBA, Selin Dion, „Bak Fic“, „D¾emini“...

Bliski prijatelji ovog izvoðaèa tvrde da je on pravi fan ovakvih takmièenja i bio je stra¹no nezadovoljan jer nije pozvan da uèestvuje na pro¹logodi¹njem takmièenju.

„Bio sam u¾asnut, ali ne i iznenaðen ponovnim lo¹im plasmanom Britanije. Ne prestajem da se pitam za¹to me nisu pozvali. Nikako ne mogu to da izbacim iz glave!“

Oèigledno je da Britanci pozivanjem Morisija poku¹avaju da daju malo vi¹e kredibiliteta ovom veæ istro¹enom takmièenju i da prvi put posle pobede iz 1997. godine, koju su odneli „Katarina and the waves“, izazov za publiku bude veæi. Morisi æe poku¹ati da ove godine anulira fijasko koji im se desio 2003. godine nastupom „D¾eminija“.

S druge strane, ©vedska je htela da pozajmi zvezdu iz Grèke. Helena Paparizu je dobila ponudu od organizatora ¹vedskog nacionalnog izbora „Melodifestivalen 2007“ da predstavlja tu zemlju na „Pesmi Evrovizije“. Nade ©veðana da æe Grkinja pristati na njihovu ponudu ostale su samo pusta ¾elja. Naime, grèka pevaèica je izjavila da je ponudu odbila, ali da je spremna da pomogne ¹vedskoj televiziji SVT u organizovanju tog dogaðaja kao voditelj festivala. Zato Irci ostaju verni domaæem zvuku. Njih æe ove godine predstavljati domaæa grupa „Dervish“, koja spada meðu najistaknutije irske bendove koji se bave tradicionalnom muzikom. Nemci su se odluèili za ¾enski sastav. Grupa „Monrouz“ i Rod¾er Cicero pojaviæe se u finalu nemaèkog nacionalnog izbora 8. marta, a treæi i ujedno poslednji uèesnik biæe odreðen naknadno.

Naravno, ostaje da saèekamo poèetak marta i saznamo ko æe predstavljati Srbiju na ovom takmièenju. Na¹a zemlja æe izabrati svog predstavnika na festivalu „Beovizija 2007“, koji æe se odr¾ati 7. i 8. marta u Centru „Sava“. Mo¾da æemo ove godine uspeti da izaberemo pobednièku kompoziciju i mo¾da neæe sve proæi u stilu: „Samo zapevaj pa za pojas zadeni“.

M. Gli¹iæ

    Holandija bira provereno

    Nama malo poznata Edzilija Rombli, koja je predstavljala Holandiju na „Pesmi Evrovizije“ 1998. godine, ponovo æe braniti boje svoje zemlje na tom takmièenju. Dvadesetosmogodi¹nja pevaèica iz Amsterdama je osvojila èetvrto mesto pre osam godina sa pesmom „Hemel en Aarde“, ¹to je bio najbolji rezultat Holandije od poslednje pobede 1975. godine.


blic

AquArius

Morisi rekao Ne Evroviziji

Britanski muzièar Morisi, nekada¹nji frontmen grupe "The Smiths", odluèio je da ipak ne uèestvuje na ovogodi¹njem izboru za Pesmu Evrovizije.

Poèetkom godine, britanski mediji objavili su iznenadjujuæu vest da bi Morisi mogao da se oku¹a u izboru za najlep¹u pesmu Evrope kao predstavnik Velike Britanije. Èinilo se da je to gotovo izvesno, ali je Morisi odbacio takvu ideju.

"Razgovarali smo sa njim, ali i sa drugim muzièarima, a Morisi je bio vrlo zainteresovan. Ipak, tajming nije bio najbolji da se to realizuje", izjavila je predstavnica za ¹tampu BBC Eurovision.

(MONDO)

Mene ovo, ama ich ne chudi!