103 godine Politike

Started by Bred, 25-01-2007, 12:18:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Kuæa Politika danas slavi 103-godi¹njicu izla¾enja lista Politika, najstarijeg dnevnog lista na na¹im prostorima.

Naslovna strana Politike 6. oktobra 2000.


Roðendan æe biti obele¾en promenjenim grafièkim izdanjem. Tipolog Jovica Veljoviæ je za novo izdanje Politike osmislio novi font, Politikinu æirilicu.

Na drugoj stranici, prvi put u istoriji, svaki urednik rubrike biæe naznaèen u Impresumu. Ime Vladislava Ribnikara, osnivaèa lista, imaæe istaknuto mesto uz glavu Politike, a kreativni tim, na èelu s poznatim grafièkim dizajnerom Mirkom Iliæem, promenio je i prelom lista, pa se naziv Politika ponovo na¹ao na sredini naslovne strane.

Srðan Janiæijeviæ, generalni direktor Politike, ka¾e da se Politika vi¹e puta menjala u svojoj stogodi¹njoj istoriji. "Novo re¹enje je, zapravo, najsliènije prvom re¹enju, iz 1904. To je minimalistièki pristup u grafièkom izrazu, koji æe istaæi najveæe prednosti koje imamo da ponudimo, u pogledu tradicionalnosti, a to je da su novine osnovane 1904. i da je osnivaè bio Vladislav Ribnikar", ka¾e Janiæijeviæ.