Severni pol bez leda veæ 2040?

Started by Bred, 12-12-2006, 09:38:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Toronto -- Severni pol bi mogao sasvim ostati leti bez leda veæ 2040. godine ako se nastavi otopljavanje klime, smatraju nauènici.

Istra¾ivanjem èiji je rezultat objavljen u kanadskom nauènom èasopisu "D¾iofizikal riserè leters", utvrðeno je da se led na Severnom ledenom okeanu sve vi¹e povlaèi tokom leta.

"Veæ smo svedoci nestanka leda na moru, ali na¹e istra¾ivanje ukazuje da nestanak u narednih decenija mo¾e biti znatno dramatièniji od bilo èega ¹to se ikada desilo", rekla je koordinatorka istra¾ivanja Marika Holand iz Nacionalnog centra SAD za istra¾ivanje atmosfere.

"Te promene su iznenaðujuæe brze", upozorila je ona.

U studiji se ukazuje da ako se nastavi gomilanje gasova u atmosferi od sagorevanja fosilnih goriva, septembra 2040. godine æe ostati led samo u uskom pojasu uz obalu Grenlanda i Kanade, dok æe veæina arktièkog podruèja biti bez leda.

Po raèunici nauènika, led koji septembra svake godine zahvata oko ¹est miliona kvadratnih kilometara, za deset godina æe se povuæi na dva miliona kvadratnih kolometara, dok æe zimi debljina leda sa sada¹njih oko 3,7 metara, opasti na manje od metra.

Kako se led povlaèi, okean prenosi sve vi¹e toplote ka Severnom polu, a voda bez leda upija sve vi¹e sunèeve toplote, te se zagrevanje ubrzava ¹to vodi sve veæem topljenju leda, rekla je Holandova.

b92

hulio_salinas

strasno!!!
opet se blizi smak sveta...   :roll:  :K

Wolf


stef