Srbija u Partnerstvu za mir

Started by Bred, 29-11-2006, 14:27:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Riga, Beograd, Hag -- Na samitu NATO-a u Rigi doneta odluka da Srbija bude primljena u èlanstvo Partnerstva za mir, bez uslovljavanja.

Bli¾i NATO-u...
Bli¾i NATO-u...

Na sastanku ¹efova dr¾ava-èlanica NATO-a doneta je odluka da se Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora prikljuèe Partnerstvu za mir. Iako je bilo najava da æe prijem Srbije i BiH biti uslovan na godinu dana, u zvaniènom dokumentu ne pominje se nikakvo uslovljavanje, ali se od Beograda i Sarajeva oèekuje saradnja s Ha¹kim tribunalom, ¹to æe biti detaljno praæeno. Ha¹ko tu¾ila¹tvo je nezadovoljno tom odlukom.

U saop¹tenju po zavr¹etku dvodnevnog samita, navodi se da NATO posebno oèekuje da Srbija i BiH ostvare punu saradnju sa Ha¹kim tribunalom i najavljuje da æe blisko pratiti takve njihove napore.

"Èvrsto verujemo da BiH, Crna Gora i Srbija mogu da ponude dragoceni doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbednosti. Veoma podr¾avamo tekuæi proces reformi i ¾elimo da ohrabrimo buduæi pozitivni razvoj u regionu na putu prema evroatlanstkim integracijama", navodi se u saop¹tenju.

NATO æe pojaèati saradnju u oblasti reformi odbrane sa BiH i Srbijom i ponudiæe savete i pomoæ Crnoj Gori u izgradnji njenih odbramnih kapaciteta.

Lideri NATO-a su takoðe pozdravili napore Albanije, Hrvatske i Makedonije u pripremi za odgovornost i obaveze èlanstva u tom vojnom savezu i za 2008. godinu najavili poziv u Alijansu, ukoliko ispune potrebne uslove.

Shefer: Politièki signal Srbiji

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je na konferenciji za ¹tampu da je dana¹nja odluka izuzetno va¾na za region jer je poslata poruka o otvorenosti.

"Naravno da Alijansa ¾eli da da politièki signal Srbiji. Dugo sam smatrao da to treba uraditi, ali to nije bilo tako lako jer u sluèaju Srbije, da ponovim jo¹ jednom, imamo problem saradnje s Ha¹kim tribunalom", rekao je Shefer.

"NATO je, kao ¹to znate, dao podr¹ku Martiju Ahtisariju da bude specijalni predstavnik za Kosovo. Ja zaista mislim da je va¾no i da Srbija mora da dobije signal da je va¾an igraè u regionu i da NATO smatra da je va¾no da ima sna¾ne politièke odnose i veze sa Srbijom, ¹to æe biti uèinjeno kroz Parterstvo za mir", ka¾e Shefer.

"U kritiènom i te¹kom procesu pregovaranja morate uva¾iti i èinjenicu da ja ne pokazujem sve svoje karte novinarima. Mi imamo intenzivne odnose sa Srbijom i u odreðenom momentu dolazi trenutak kad morate da donesete politièku odluku i ona je doneta", ka¾e on.

"Ponavljam da je puna saradnja s Hagom neophodna i mi ne ¾elimo da pred tim ustuknemo. Ali morate shvatiti da je u dono¹enju odluke o pristupu Srbije Partnerstvu moj posao da poku¹am da naðem najbolje moguæe re¹enje u okviru Alijanse i morate da znate da vam neæu uvek otkriti sve svoje karte", ka¾e on.

Na odluku je odmah reagovalo Tu¾ila¹tvo Ha¹kog tribunala. Tu¾ila¹tvo je nezadovoljno i razoèarano odlukom lidera NATO-a da Srbiji ponude èlanstvo u Partnerstvu za mir.

Portparol Tu¾ila¹tva Anton Nikiforov preneo je stav glavne tu¾iteljke Karle del Ponte da taj potez ne vidi kao podr¹ku naporima za hap¹enje najtra¾enijeg ha¹kog begunca Ratka Mladiæa.

Tadiæ: Odlièno za graðane, Vojsku i dr¾avu

Predsednik Srbije Boris Tadiæ ka¾e da je prijem Srbije u Partnerstvo za mir odlièna vest za graðane, Vojsku i dr¾avu.

"Posle dugih reformi, koje su trajale od 2003. do danas, poslednjih meseci, a pogotovo poslednjih dana, zahvaljujuæi sna¾nim diplomatskim aktivnostima, trud se konaèno isplatio, primljeni smo u Partnerstvo za mir", ka¾e Tadiæ.

Tadiæ je naveo da svaki potencijalni investitor pre svega pita da li je Srbija u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, u Evropskoj uniji ili u Partnerstvu za mir.

"Napokon mo¾emo reæi svima koji ¾ele da otvore nova radna mesta i obezbede bolji ¾ivot za na¹e graðane da Srbija jeste u Partnerstvu za mir i da je to pouzdana bezbednosna garancija za njihove investicije", ka¾e Tadiæ.

Tadiæ navodi i da niko ne sme da pomisli da je prijemom re¹en problem saradnje s Hagom. "Ta vest je va¾na i za na¹u vojsku i vojnike jer æe reforma na¹ih oru¾anih sanga biti kudikamo br¾a. Jedini razlog za¹to do sada nismo bili u Partnerstvu za mir jeste neizvr¹avanje na¹ih ha¹kih obaveza."

"Danas u Srbiji niko ne sme da pomisli da smo prijemom re¹ili problem saradnje s Hagom. Mi taj problem moramo okonèati do kraja i svi koji su optu¾eni pred Ha¹kim tribunalom moraju se naæi pred Tribunalom", ka¾e Tadiæ.

Ko¹tunica: Celovitost Srbije biæe oèuvana

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Ko¹tunica izjavio je da prijem u program Partnerstvo za mir pokazuje da se proces evropskih integracija Srbije nastavlja i da ohrabruje u trenutku kada se Srbija svim pravnim sredstvima bori za oèuvanje svog integriteta i suvereniteta.

"Kao èlanovi Partnerstva za mir mnogo smo sigurniji u tome da æe celovitost Srbije biti oèuvana i da æe Kosovo i Metohija ostati u Srbiji sa odgovarajuæom visokom, su¹tinskom autonomijom", rekao je Ko¹tunica tokom posete Bogdanju. Prema njegovim reèima, isto bi trebalo postupiti i u sluèaju pregovora o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Dra¹koviæ oèekuje da prijem u Partnerstvo otvori vrata za nastavak pregovora o stabilizaciji i prikljuèenju Srbije Evropskoj uniji.

"To je i jasna poruka retrogradnim politièkim snagama u Srbiji, da povratka u pro¹lost neæe biti", rekao je Dra¹koviæ Beti. Dra¹koviæ smatra da æe odluka biti od velikog znaèaja za Srbiju i perspektivu celog regiona.

Tribunal: Nagrada za neispunjavanje obaveza

U Ha¹kom tribunalu, vest o prijemu Srbije u Partnerstvo za mir je primljena s velikim iznenaðenjem.

Anton Nikoforov, portparol ha¹kog tu¾ila¹tva, za B92 ka¾e da Tribunal ¾ali zbog odluke NATO-a jer prijem deluje kao nagrada za neispunajvanje obaveza, iako je u svom poslednjem izve¹taju glavna tu¾iteljka Tribunala Karla del Ponte dala negativnu ocenu saradnje Beograda s Hagom.

"Tu¾iteljka je iznenaðena tom odlukom i ¾ali zbog nje jer to izgleda kao da su oni koji nisu saraðivali s Tu¾ila¹tvom nagraðeni. Nemamo dalje komentare na to, a insistiraæemo na punoj saradnji, kao ¹to se i u obrazlo¾enju odluke o prijemu insistira se na punoj saradnji s Ha¹kim tribunalom", ka¾e Nikiforov.


b92

Morpheus

Nije to lose al' me ipak zanima sta li ce da traze za uzvrat?

Darker

Pa veæ su tra¾ili, Mladiæa i Karad¾iæa, a ¹ta bi??

stef

 Mir, mir, niko nije kriv...Samo Mlada i Rade

hulio_salinas

covece, ako damo Mladica mozemo da vladamo svetom!!!

zbog jednog jedinog coveka imamo 180 hiljada zabrana i isto toliko nemogucnosti za okretanje Evropi...   :][

Darker

Nije to ba¹ tako jednostavno, ali jeste osnovni korak...

hulio_salinas

D
ma znam da nije, nego zezam... vidis da na svetu vise nista nije normalno..

Morpheus

Ma,dobro,traze oni njih odavno nego se bojim da ne smisle jos nesto?!