Najbolji ðak u Liverpulu

Started by Bred, 27-12-2006, 10:53:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Bojana je u Englesku do¹la pre devet godina
Najbolji ðak u Liverpulu

Na naslovnoj strani liverpulskih dnevnih novina „Eho“ osvanuo je pre izvesnog vremena naslov „Bojana je genije za ispite“. Nasmejana devojka sa naslovnice, najbolji ðak Liverpula, bila je Bojana Kozareviæ, poreklom iz Beograda.

U tekstu liverpulskih novina dalje je pisalo: „Bojana je tinejd¾erka koja je meðu 1.000 ðaka u celom regionu proslavila obaranje rekorda sa ispitnim rezultatima. Pre devet godina oti¹la je iz Beograda u Englesku, a da nije znala reè engleskog, a danas je polo¾ila 11 ispita sa najvi¹om ocenom“.

- To je za mene zaista bio veliki dan. Posle èlanka u novinama porasla mi je popularnost meðu vr¹njacima, prepoznavali su me na ulici, gostovala sam na lokalnoj radio stanici, o meni je pisao „Dejli mejl“ i „Dejli post“, ali to mi nije bilo toliko va¾no. Do¾ivela sam to kao potvrdu mog dugogodi¹njeg rada. Uèenje mi nikada nije predstavljalo problem - prièa Bojana Kozareviæ, koja æe novogodi¹nje praznike provesti sa porodicom u Beogradu.

Bojana je u Englesku oti¹la 1997. godine sa starijim bratom i mamom. Bojanina mama radi u Liverpulu kao lekar, a brat je sa 22 godine zavr¹io presti¾ni Imperijal koled¾ i zaposlio se u Londonu. Bojana ka¾e da joj dolazak u Englesku i pored toga ¹to nije znala engleski nije bio traumatièno iskustvo. Brzo se uklopila i pokazala odliène rezultate u ¹koli.

- Uèenici u mojoj ¹koli bili su klasifikovani u odeljenja koja su bila podeljena na najbolja, solidna i najgora. Ocene za najbolje su AA, a za najgore AD®. U matematici sam odmah bila najbolja, a iz engleskog do kraja godine - ka¾e Bojana.

Ova ¹esnaestogodi¹nja devojka planira da studira na Oksfordu ili ©efildu, a potom postane poznata novinarka.

- Volim dru¹tvene nauke, zato sam u ¹koli izabrala da slu¹am istoriju, filozofiju, francuski i engleski. Za sada planiram da se bavim novinarstvom, ali mo¾da se odluèim i za glumu ili pravo - prièa Bojana.

Pored redovnih obaveza u ¹koli Bojana pohaða èasove plesa i glume. Obo¾ava debatne skupove koji se organizuju u njenoj ¹koli i na kojima sa vr¹njacima raspravlja o razlièitim temama. Tu je, ka¾e, najglasnija, jer u njoj prorade srpski geni.

- Liverpul me pomalo podseæa na Beograd. Ima dosta turista, ljudi su opu¹teni, vole da se zezaju - ka¾e Bojana.

V. Nedeljkoviæ

blic

stef

 Nasi daci po pravilu se dobro snalaze na zapadu...bar je takvo moje iskustvo.