Zastareli domeni pred brisanjem

Started by Korisnicko Ime, 22-12-2006, 10:50:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Domen Sovjetskog saveza ".su" je glavni kandidat za brisanje u planovima ICANN-a, mada i biv¹e jugoslovenske republike Srbija i Crna Gora prelaze s domena ".yu" na nove sopstvene. ICANN æe objaviti i reviziju pravila za dobijanje domena ".int", koji je rezervisan za meðunarodne organizacije.

Tokom nekoliko proteklih godina na Internetu su se pojavila nova imena domena kao ¹to su ".eu" za Evropu i ".travel" za putnièke agencije i sve druge kompanije i organizacije koje se bave putovanjima. U ovom trenutku agencija koja nadgleda dodeljivanje domena ¾eli da se re¹i nekih zastarelih.

Na sastanku u Sao Paolu u Brazilu Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) poèela je da prihvata javne komentare o tome kako najbolje opozvati zastarele sufikse, prvenstveno dodeljene zemljama koje vi¹e ne postoje.

Domen Sovjetskog saveza ".su" je glavni kandidat za brisanje, mada i biv¹e jugoslovenske republike Srbija i Crna Gora prelaze s domena ".yu" na nove sopstvene. Pretra¾ivanje na Googleu generisalo je nekoliko miliona rezultata s lokacijama èiji su sufiksi ".su" i ".yu".

Istoèni Timor sada koristi ".tl", iako oko 150.000 lokacija i dalje koristi stari kôd ".tp". Zastareo je i domen ".gb" Velike Britanije i za njega nema rezultata na Googleu. Britanci uobièajeno sa sve lokacije Ujedinjenog kraljevstva koriste sufiks ".uk".

ICANN dodeljuje kodove dr¾ava na osnovu skupa standarda koje je donela Meðunarodna organizacija za standardizaciju, koja opet sa svoje strane dobija informacije od Ujedinjenih nacija.

Do nesuglasica i sukoba potencijalno mo¾e da doðe prilikom ponovnog dodeljivanja kodova.

Èehoslovaèkoj nije bio potreban domen ".cs" nakon podela na Èe¹ku Republiku (".cz") i Slovaèku (".sk"). Nakon raspada Jugoslavije, Srbija i Crna Gora su dobile sufiks ".cs", a posle ovogodi¹njeg razlaza Sbija je dobila ".rs" a Crna Gora ".me". (U ovom sluèaju do¹lo je do male krize po¹to se Èehoslovaèka odrekla domena ".cs" mnogo pre nego ¹to je on ponovo dodeljen, a Srbija i Crna Gora ga nikada nisu koristile pre razdvajanja.)

Nestali su jo¹ neki domeni, ukljuèujuæi istoènonemaèki ".dd" i zairski ".zr" nakon ¹to je ta zemlja postala Demokratska republika Kongo (".cd").

ICANN ¾eli da ustanovi formalnu politiku i sve komentare prihvata do 31. januara 2007. godine. Domeni æe biti brisani u periodu od najmanje jedne godine kako bi se korisnicima pru¾ila prilika i vreme da se naviknu i prihvate promenu.

Smanjivanje broja domena - trenutno ih ima 265 - verovatno æe biti privremeno. U ICANN-u se pripremaju pravila za objavljivanje novih domena, ukljuèujuæi i one u kojima ima i drugih znakova sem onih iz engleskog alfabeta.

ICANN æe takoðe objaviti i reviziju pravila za dodeljivanje domena ".int" koji je rezervisan za meðunarodne organizacije.

Izvor: Newsfactor
Priredio: Milan Ðukiæ