Oskar za 2008.god

Started by Bred, 23-01-2008, 13:58:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nominacije za Oskare 2008

Filmovi „Nema zemlje za starce“ i „Biæe krvi“ sa po osam nominacija, meðu kojima i za najbolji film, imaju najvi¹e ¹anse da trijumfuju na 80. dodeli nagrada Oskar.

Za najboljeg glumca nominovani su: D¾ord¾ Kluni za „Majkla Klejtona“, Danijel Dej Luis za „Biæe krvi“, D¾oni Dep za rolu koju je ostvario u mjuziklu Tima Bartona „Svini Tod“, Vigo Mortensen za Kronenbergova „Istoèna obeæanja“ i Tomi Li D¾ons za „U dolini Ila“.

Za najbolju glumicu nominovane su Oskarovka Kejt Blan¹et za rolu u „Elizabeta: zlatno doba“, D¾uli Kristi za „Daleko od nje“, Marion Kotijar za „®ivot u ru¾ièastom“, Lora Lini za „The Savages“ i mlada glumica Elen Pejd¾ za film o trudnoj tinejd¾erki „D¾uno“.

Meðu glumicama koje su nominovane za najbolju sporednu ulogu su Kejt Blan¹et u filmskoj biografiji Boba Dilana „Nisam tu“, Rubi Di za „Amerièkog gangstera“, Sir¹a Ronan za ulogu u filmu „Pokajanje“, Ejmi Rajan za „Nestala“, i Tilda Svinton za „Majkla Klejtona“.

U kategoriji za najboljeg glumca u sporednoj ulozi nominovani su Kejsi Aflek za ulogu u „Kukavièko ubistvo D¾esija D¾emsa“, Havijer Bardem za „Nema zemlje za starce“, Filip Simor Hofman za „Rat Èarlija Vilsona“, Hal Holbruk za „U divljini“ i Tom Vilkinson koji je igrao u filmu „Majkl Klejton“.
Kao najbolji reditelji nominovani su Pol Tomas Anderson (Biæe krvi) , Itan i D¾oel Koen (Nema zemlje za strace), Toni Gilroj (Majkl Klejton), D¾ejson Rajtman (D¾uno), i Julijan ©nabel (Ronilaèko zvono i leptir).

Nominacije za najbolji film dobili su "Pokajanje", "D¾uno", "Nema zemlje za starce" i "Biæe krvi".

Na¾alost, film „Klopka“ Srdana Goluboviæa, koji se na¹ao na listi 9 filmova u u¾em izboru za nominacije, nije pro¹ao u naju¾i izbor za Oskara za najbolji film van engeskog govornog podruèja. U trci za priznanje Akademije za najbolji strani film na¹li su se "12" ruskog reditelja Nikite Mihalkova, koji je bio gost upravo zavr¹enog Kustendorf film festivala, izraelski kandidat "Beaufort", "The Counterfeiters" iz Austrije, "Katyn" iz Poljske i "Mongol", kandidat iz Kazahstana.

Organizatori Oskara izjavili su da æe se dodela Oskara odr¾ati 24. februara - sa ili bez uèe¹æa holivudskih pisaca - koji su u ¹trajku od 5. novembra. Takoðe, neizvesno je da li æe se na ceremoniji pojaviti bilo koja od filmskih zvezda, po¹to se solidari¹u sa ¹trajkaèima.

Nominacije za Oskare, u veæini kategorija, donose se na osnovu glasova 5800 èlanova svih ogranaka Akademije filmskih umetnosti - glumaca, reditelja, scenarista...

Ukoliko se ceremonija dodele odr¾i 24. februara u holivudskom Kodak teatru, kako je najavljeno, dogaðaj æe prenositi kompanija "ABC", a domaæin programa æe biti komièar D¾on Stjuart.

Filmove "Biæe krvi", "Nema zemlje za starce", "Pokajanje", "12", "Nisam tu", "Rat Èarlija Vilsona" i "Svini Tod" na¹a publika æe premijerno moæi da pogleda na 36. Festu, koji se odr¾ava od 22. februara - 2. marta.

Proèitajte vi¹e o ovoj temi: Ko æe osvojiti Oskara ove godine?
Lista nominacija za Oskare

Najbolji film: "Pokajanje", "D¾uno", "Majkl Klejton", "Nema zemlje za starce", "Biæe krvi"

Najbolji glumac: D¾ord¾ Kluni, "Majkl Klejton"; Danijel Dej Luis, "Biæe krvi"; D¾oni Dep, "Svini Tod", Tomi Li D¾ons, "U dolini Ila"; Vigo Mortensen, "Istoèna obeæanja"

Najbolja glumica: Kejt Blan¹et, "Elizabeta: zlatno doba"; D¾uli Kristi, "Daleko od nje"; Marion Kotijar, "®ivot u ru¾ièastom"; Lora Lini, "The Savages"; Elen Pejd¾, "D¾uno."

Najbolji glumac u sporednoj ulozi: Kejsi Aflek, "Ubistvo D¾esija D¾emsa"; Havijer Bardem, "Nema zemlje za starce"; Hal Holbruk, "U divljini"; Filip Simor Hofman, "Rat Èarlija Vilsona"; Tom Vilkinson, "Majkl Klejton"

Najbolja glumica u sporednoj ulozi: Kejt Blan¹et, "Nisam tu"; Rubi Di, "Amerièki gangster"; Sir¹a Ronan, "Pokajanje"; Ejmi Rajan, "Nestala"; Tilda Svinton, "Majkl Klejton"

Najbolji re¾iser: Julijan ©nabel, "Ronilaèko zvono i leptir"; D¾ejson Rajtman, "D¾uno"; Toni Gilroj, "Majkl Klejton"; D¾oel i Itan Koen, "Nema zemlje za starce"; Pol Tomas Anderson, "Biæe krvi"

Najbolji strani film: "Beaufort," Izrael; "The Counterfeiters," Austrija; "Katyn," Poljska; "Mongol," Kazahstan; "12," Rusija.

Najbolji adaptirani scenario: Kristofer Hempton, "Pokajanjet"; Sara Poli, "Daleko od nje"; Ronald Harvud, "Ronilaèko zvono i leptir"; D¾oel i Itan Koen, "Nema zemlje za starce"; Pol Tomas Anderson, "Biæe krvi"

Najbolji originalni scenario: Diablo Kodi, "D¾uno"; Nensi Oliver, "Lars i prava devojka"; Toni Gilroj, "Majkl Klejton"; Bred Berd, Jan Pinkava i D¾im Kapobjanko, "Ratatuj"; Tamara D¾enkins, "The Savages."

Animirani film: "Persepolis"; "Ratatuj"; "Pravi surferi"

Najbolja muzika za film: "Pokajanje", Dario Marianeli; "Èovek koji je pu¹tao zmajeve", Alberto Iglesias; "Majkl Klejton", D¾ems Njuton Hauard; "Ratatuj", Majkl Ðakino; "3:10 do Jume", Marko Beltrami.

Najbolja pesma iz filma: "Falling Slowly" iz "Once", Glen Hansard i Marketa Irglova; "Happy Working Song" iz "Zaèarana", Alan Menken i Stiven ©varc; "Raise It Up" iz "August Rush"; "So Close" iz "Zaèarana" Alan Menken i Stiven ©varc; "That's How You Know" iz "Zaèarana" Alan Menken i Stiven ©varc.

Kostim: "Do kraja sveta", "Pokajanje", "Elizabeta: zlatno doba", "®ivot u ru¾ièastom", "Svini Tod"

Najbolji dugometra¾ni dokumentarac: "Nema kraja na vidiku", "Operacija povratak kuæi: pisati o ratnim iskustvima", "Bolesnik", "Taksi do mraène strane", "Rat/ples"

Najbolji kratki dokumentarac: "Slobodno dr¾anje", "Kruna", "Salim Baba", "Sarina majka"

Monta¾a: "Bornov ultimatum", "Ronilaèko zvono i leptir", "U divljini", "Nema zemlje za starce", "Biæe krvi"

©minka: "®ivot u ru¾ièastom", "Norbit", "Pirati sa Kariba: na kraju sveta"

Animirani kratki film: "Upoznao sam mor¾a", "Gospoða Tutli-Putli," "I golubovi idu u raj", "Moja ljubav", "Petar i vuk"

Najbolji kratki film: "Noæu", "Zamena", "Mocart meðu d¾eparo¹ima", "Tangi Argentini", "®ena Tonto"

Najbolji vizuelni efekti: "Zlatni kompas", "Pirati sa Kariba: na kraju sveta", "Transformersi"

Scenografija: "Amerièki gangster", "Pokajanje", "Zlatni kompas", "Svini Tod", "Biæe krvi"

Kamera: "Ubistvo D¾esija D¾emsa", "Pokajanje", "Ronilaèko zvono i leptir", "Nema zemlje za starce", "Biæe krvi"

Najbolji zvuk: "Bornov ultimatum", "Nema zemlje za starce", "Ratatuj", "3:10 do Jume", "Transformersi"

Monta¾a zvuka: "Bornov ultimatum", "Nema zemlje za starce", "Ratatuj", "Biæe krvi", "Transformersi"

b92

tarantulica

Nemaju oni pojma ¹ta valja...  :nonono:

besno pile

ostala sam potpuno shokirana transformacijom glumice iz la vie en rose  :shock

kako je ona lepa,u stvari!

iriss

slazem se u potpunosti,prelijepa je...

rodiæ

moj omiljeni glumac je dobio oskara(omiljeni pored Al Paæina)a to je Havijer Bardem.zaslu¾io je.

5Nili

Gone baby gone(Nestala) je super filmic,vredi ga pogledati. Od ostalih kandidata gledao sam i There will be blood,tezak je dosta,u nekim delovima malo sporiji,ali je generalno dobar.