Linux Distribucije

Started by Korisnicko Ime, 24-12-2006, 16:16:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Yellow Dog
http://www.yellowdoglinux.com/
Distribucija namenjena PowerPC arhitekturi - ko ¾eli Linux na Machintoshovom raèunaru, ¾uæa je tu :)

Beehive
http://www.beehive.nu/
Prilièno trimovana distribucija namenjena prevashodno iskusnijim Linux korisnicima. Cilj je da se dobije optimizovan sistem za i686 (Pentium/K2 neæe raditi!) sa naglaskom na jednostavnost, sigurnost i stabilnost. Ukoliko ste spremni da koristite tar -zxvf -C / kao alat za upravljanje paketima i vi/nano kao alat za konfiguraciju, mo¾da vredi razmisliti o ovoj distribuciji...

Conectiva
http://www.conectiva.com/
Conectiva je Brazilska distribucija bazirana na RedHatu. Po¹to je kompletno prevedena na ©panski i Portugalski najpopularnija je u ju¾noj americi.

Debian GNU/Linux
http://www.debian.org/
Debian Linux je nastao pre 10 godina i uz Slackware i RedHat, on je jedna od najstarijih distribucija. Debian nije komercijalna distribucija i na njenom razvoju rade iskljuèivo dobrovoljci ¹irom sveta. Cilj Debiana je stvaranje potpuno besplatnog i slobodnog operativnog sistema osloboðenog od svakog komercijalnog neslobodnog softvera. Sa preko 8.000 aplikacija Debian spada u najveæe projekte open source zajednice i jedna je od najpopularnijih distribucija prvenstveno iskusnijih korisnika. Mnoge distribucije su raðene po uzoru na Debiana/su nastale iz Debiana: spisak takvih distribucija nije impozantan kao kod RedHata ali tu su Lindows, Knoppix, Xandros (ex Corel Linux), Libranet itd. Idejno, Debian je zamisao braènog para Murdoc: Debore i Iana ... po njihovim imenima distribucija je i dobila ime Debian.

Gentoo
http://www.gentoo.org/
Gentoo Linux je posebna verzija Linuxa koja mo¾e biti automatski optimizovana i prilagodjena svakoj nameni. Zahvaljujuæi BSD like sistemu paket menad¾menta po nazivu Portage koji je u stvari sistem skripti koje automatski prevuku izvorni kod, optimizuju i kompajliraju automatski svaki paket, gentoo je lako nadogradiva distribucija koja je dospela u ¾i¾u interesovanja u poslednje vreme.

Knoppix
http://www.knoppix.net/
Knoppix je "Live CD" Linux distribucija bazirana na Debianu èija je glavna osobina da mo¾e da se pokrene sa CD-a bez potrebe za instaliranjem na HD!! Sadr¾i kompletnu Linux distribuciju sa najnovijim Linux softverom ukljuèujuæi OpenOffice.org, Mozillu i stotine drugih open source aplikacija kompresovanih sa 2GB na CD od 700MB. U¾a specijalnost Knoppixa je automatsko prepoznavanje hardwarea/pronala¾enje odgovarajuæih drajvera koje traje par minuta i 99% je uspe¹no!!

Lindows
http://www.lindows.com/
Lindows je projekat Majkla Robertsona, èoveka koji je kreirao mp3.com sajt. U pitanju je veoma user friendly desktop distribucija koju krasi lakoæa pode¹avanja i instaliranja paketa. Glavna karakteristika Lindowsa je Click'n'Run aplikacija koja omoguæava (jednim klikom mi¹a) downlodovanje prekompajliranih paketa sa Lindowsovog servera i njihovo automatsko instaliranje na sistem po zavr¹etku downloada. Ta komercijalna usluga ko¹ta 99$ godi¹nje.

Linux From Scratch
http://linuxfromscratch.org/
Linux From Scratch nije Linux distribucija u klasiènom smislu veæ projekat pomoæu kojega svako mo¾e napraviti svoju distribuciju od nule kompajliranjem svih paketa koji u izvornom obliku su skinuti sa interneta. Sam projekat je ustvari knjiga u HTML,PDF, PS ili plain text obliku pomoæu koje korak po korak se vr¹i pravljenje va¹eg liènog Linuxa.

Mandrake
http://www.mandrakelinux.com/en/
Jedna od popularnijih distribucija, nastala kao klon RH-a. Posebno je optimizovana za Pentium klasu procesora i namenjena je desktop korisnicima raèunara. Dolazi sa velikim brojem aplikacija i veoma je user friendly za korisnike koji nemaju iskustva sa Linuxom.

Red Flag
http://www.redflag-linux.com/eindex.html
Kod ove distribucije nema nièeg posebnog osim jedne stvari ...... dve zapravo:
1) Dolazi nam iz najmnogoljudnije zemlje na svetu:Kine!, a s obzirom da Linux agresivno postaje najzastupljeniji OS u Kini, Red Flag Linux sutra lako mo¾e postati najzastupljenija Linux distribucija na svetu ... :)
2) U prilog gornjoj pretpostavci ide i to da je glavni razvojni plan ove Linux distribucije zapravo lokalizacija, tj. prevoðenje svega u vezi Linuxa (osim source koda naravno ... :) ) na Kineski :)

RedHat
http://www.redhat.com
Jedna od najstarijih i najzastupljenijih distribucija: pretpostavlja se da RH danas koristi 50% svih Linux korisnika .... Pre par meseci (poèetak 2003. godine) RH je proslavio deset godina postojanja, kao i milionitog registrovanog korisnika! Distribucija je prvenstveno orijentisana ka korporativnom tr¾i¹tu ali je takoðe veoma popularna i meðu kuænim korisnicima. Najrasporstranjenija je u Severnoj Americi. Za firmu Red Hat radi i èuveni Linux kernel haker Alan Cox. Jako veliki broj distribucija (preko 20) raðen je po uzoru na RH/je nastao iz RHa: tom spisku pripadaju ni manje ni vi¹e nego i SuSE i Mandrake - danas jako razlièiti, ali u poèetku sa istom osnovom koja je i danas prisutna: npr. i SuSE i Mandrake koriste RPM package manager: RedHat Package Manager.

Security-Enhanced Linux (SE-Linux)
http://www.nsa.gov/selinux/index.html
Linux distribucija poznate agencije - NSA (National Security Agency). Svega 22 Mb.

Slackware
http://www.slackware.com
Jedna od najstarijih trenutno aktivnih distribucija Linuxa. Specifièna po tome ¹to koristi iskljuèivo stabilne pakete ¹to u prvi plan stavlja neverovatnu stabilnost, pouzdanost i sigurnost . Trudi se da se ¹to vise pribli¾i komercijalnim Unixima po naèinu kori¹æenja. Uglavnom je koriste 'prekaljeni' korisnici. Svakako predstavlja jednu od najboljih distribucija.

Stampede GNU/Linux
http://www.stampede.org
Stampede GNU/Linux je bila jedna èudna Linux distribucija koja je egzistirala du¾i niz godina. Ono ¹to je najzanimljivije, Stampede GNU/Linux je posedovala sopstvene instalacione pakete (SLP) a i sama distribucija je bila vrlo lepo optimizovana i i stabilna. Meðutim, invetivnost nije uvek isplativa, tako da veæ zadnjih par godina niko vi¹e ne radi na razvoju ove distribucije. Mogli bi smo reæi da je Stampede Linux jedna od ditribucija koja se ugasila.

SuSE
http://www.suse.com
Nemaèka distribucija SuSE je jedinstvena po tome ¹to sadr¾i zaista enorman broj aplikacija, koje se isporuèuju na 8 CD-ROM-ova ili jednom DVD-u. Paket takoðe dolazi sa ¹tampanim uputstvima za instalaciju, poèetno snala¾enje, ali i detaljnijim uputstvom. Instalacija i administracija sistema se obavlja posredstvom jednog od najboljih grafièkih interfejsa, ¹to poèetnicima ili windows korisnicima omoguæava lak prelazak na Linux. SuSE je popularan i meðu administratorima, uglavnom zbog kolièine aplikacija, moguænosti automatskog a¾uriranja istih, kao i velikom podr¹kom za sve ¾ivo :)

Trustix Secure
http://www.trustix.net/
Trustix Secure Linux je projekat koji predstavlja jednu malenu ali VRLO MOÆNU Linux distribuciju specijalno namenjenu za servere. Naime instalacijom ovog mali¹e dobiæete server sa: OpenSSL, OpenSSH, Apache w/SSL&PHP,
Postfix, POP3 i IMAP sa SSL podr¹kom, ProFTP, i ftpd-BSD. Obavezno pogledajte.

Vector
http://www.ibiblio.org/vectorlinux/
Vector Linux je mala, brza Linux distribucija namenjena pre svega x86 raèunarima. Nije zahtevan - treba mu 170Mb na disku i 16Mb RAM-a. Ima sve ¹to treba jednom proseènom korisniku - GUI desktop, razvojno okru¾enje, FTP server, sendmail, podr¹ku za laptope...

Izvor: linux.org.yu