Fujitsu Siemens za primer drugima kada je ekologija u pitanju

Started by Korisnicko Ime, 25-12-2006, 00:37:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Fujitsu Siemens Computers uèestvuje u amerièkom programu pronala¾enja alternativa ¹tetnim supstancama na bazi broma koje se koriste u proizvodnji ¹tampanih kola na ploèama. Vodeæi evropski dobavljaè informacionih tehnologija aktivno podr¾ava EPA¾ agenciju SAD-a za za¹titu ¾ivotne sredine u pronala¾enju ne¹kodljivih i ekolo¹ki podobnih zamena za supstance na bazi broma koje se koriste u proizvodnji ¹tampanih ploèa i slu¾e za spreèavanje pojave i ¹irenja plamena. Kompanija Fujitsu Siemens Computers prikljuèila se „DfE“ programu ove agencije koji potencira ekolo¹ki savesno projektovanje proizvoda.

Time se te¾i smanjenju rizika od moguæeg ¹tetnog uticaja proizvodnje informacionih tehnologija na zdravlje pojedinaca i okolinu.

Strate¹kom re¹eno¹æu da elimini¹e upotrebu ¹tetnih i potencijalno ¹tetnih supstanci u svojim proizvodima i procesima proizvodnje, kompanija svodi ove rizike po svoje krajnje korisnike i okolinu na minimum . To je i glavni razlog sklapanja partnerstva sa EPA agencijom, koja je oformljena sa ciljem da istra¾i alternativne supstance za spreèavanje pojave i ¹irenja plamena, kao i uticaje na okolinu koje njihova upotreba mo¾e da izazove. Jedan od ciljeva predstojeæih projekata u sklopu partnerstva je formiranje baze podataka o odr¾ivosti kori¹æenja alternativnih materijala sa ovom namenom u proizvodnji ¹tampanih ploèa, a predstavnici Fujitsu Siemens Computersa æe svojim uèe¹æem u globalnom istra¾ivaèkom timu pru¾iti znaèajan doprinos – izmeðu ostalog i iskustvom koje poseduju u razvoju ¹tampanih ploèa koje ne sadr¾e olovo i halogene elemente.

Ovakvo “strate¹ko vezivanje” za za¹titu okoline prepoznale su i globalne organizacije za za¹titu ¾ivotne sredine kao ¹to su “Grinpis ” (Greenpeace), koji Fujitsu Siemens Computers rangira meðu vodeæe tri svetske kompanije na ovom polju. Izbegavanje upotrebe halogenih supstanci, ukljuèjuæi i onih na bazi broma za spreèavanje pojave i ¹irenja plamena, deo je “Green” standarda Fujitsu Siemens Computersa jo¹ od 2002. godine. Danas se ove supstance ne koriste ni u kuæi¹tima niti u profilisanim plastiènim delovima te¾im od 25 grama. Osim toga, kompanija je smanjila udele hlora i broma u ¹tampanim ploèama sa 12 na manje od 0.15 procenata u svojim “Green” prizvodima. ©to se tièe ostalih proizvoda, Fujitsu Siemens Computers aktivno saraðuje sa njihovim dobavljaèima na smanjenju upotrebe halogenih elemenata i iznala¾enju prihvatljivog re¹enja.

Izvor: Fujitsu Siemens