Istra¾ivaèi uspeli da proizvedu solarne æelije u obliku tanke folije

Started by Bred, 15-12-2007, 12:07:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Sunce se èesto smatra za najbolji izvor energije - neiscrpan je, ne ko¹ta ni¹ta, ne proizvodi nikakvo zagaðenje i traje praktièno beskonaèno. Efikasnost solarnih æelija neprestano raste, ali struja dobijena iz njih jo¹ uvek je do tri puta skuplja od struje koju proizvode termoelektrane.

Preokret nagove¹tavaju nova otkriæa u oblasti nanotehnologije. Isra¾ivaèi su uspeli da proizvedu solarne æelije u obliku tanke folije, postupkom sliènim ¹tampanju novina. Na tanak list metala nanosi se fotoosetljivi poluprovodnièki materijal u teènom stanju. Kada se osu¹ena folija izlo¾i suncu, na njenim krajevima dobija se izvor struje. Najva¾niji cilj istra¾ivanja jeste smanjenje cene jedinice elektriène energije, ka¾e Brajan Sejger, jedan od osnivaèa kalifornijske kompanije Nanosolar, u kojoj je razvijen ovaj proces.

”Nanosolar je uspeo da kombinuje razne inovacije i time dramatièno smanji tro¹kove proizvodnje solarnih panela. Na¹ cilj je izjednaèavanje sa drugim izvorima.“

U Sjedinjenim Dr¾avama to znaèi izmeðu 8 i 10 centi po kilovatèasu. Iako neki jo¹ zaziru od nanotehnologije, Sejger istièe da je njena primena u solarnim æelijama potpuno bezbedna.

”U na¹im finalnim proizvodima nema nanoèestica. Takve èestice koristimo prilikom nano¹enja poluprovodnièkog materijala, ali kada se on obradi èestice se èvrsto vezuju u neprekidan film, tako da u finalnom proizvodu nema opasnosti od izlaganja nanoèesticama.“

Solarne folije mogu da se koriste za pokrivanje krovova ili gradskih fasada. Sejger ka¾e kako zami¹lja velike povr¹ine kraj gradova pokrivene solarnim æelijama.

”Solarni paneli mogu da se povezuju meðusobno kako bi dali odreðeni napon, pogodan za napajanje grada. Energija bi mogla da se prikuplja u predgraðima, kako bi se smanjili gubici u njenom transportu.“

Firma Nanosolar ima fabrike u Nemaèkoj, kao i veliku, novu fabriku u Kaliforniji. Urednik èasopisa Popularna nauka, Majk Hejni, smatra da æe masovna proizvodnja solarnih æelija znatno poveæati uèe¹æe sunca u proizvodnji energije.

”Kada njihova fabrika u San Hozeu poène da radi, samo za godinu dana proizve¹æe vi¹e megavata u solarnim æelijama nego svi drugi amerièki proizvoðaèi zajedno. Kada i drugi budu krenuli njihovim stopama mislim da æemo u narednih 5 do 10 godina videti sna¾an skok u kori¹æenju sunèeve energije.“

Magazin Popularna nauka imenovao je firmu Nanosolar za inovatora godine. Meðu investitore te kompanije ubrajaju se i osnivaèi popularnog internet pretra¾ivaèa Gugl, Lari Pejd¾ i Sergej Brin. Pro¹log meseca, Gugl je objavio novu inicijativu pru¾anja pomoæi inovatorima u razvijanju novih solarnih i drugih obnovljivih izvora energije, u cilju proizvodnje struje jeftinije od one proizvedene u klasiènim elektranama.

VOA.com