Mobilni telefon koji prepoznaje svog vlasnika po hodu

Started by hulio_salinas, 05-01-2007, 07:57:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Mobilni telefon koji prepoznaje svog vlasnika po hodu
Izvor: Krstarica.com



Kao ¹to u svetu ne postoje dva potpuno identièna èoveka po izgledu, tako je i naèin kretanja svakog èoveka specifièan. Upravo tu èinjenicu iskoristili su istra¾ivaèi finskog Tehnièkog istra¾ivaèkog centra (VTT Technical Research Centre). Oni su napravili minijaturni ureðaj za prepoznavanje èovekovog hoda. Taj ureðaj spada u biometrijske ureðaje koji su poslednjih godina sve popularniji i sve prisutniji kao mera za¹tite ureðaja i prostora (prepoznavanje otisaka prstiju, oblika lica, zenica i slièno).

Ureðaj koji su napravili finski istra¾ivaèi namenjen je mobilnim telefonima, ali se mo¾e koristiti i u nekom drugim ureðajima za za¹titu od neovla¹æenog pristupa - mobilnim raèunarima (laptop i PDA ureðajima), takozvanim pametnim karticama i drugim.

Ureðaj za prepoznavanje hoda nazvan je gait code ("kod hoda"). Finski istra¾ivaèi ugradili su ga u prototip mobilnog telefona i prikazali na konferenciji za ¹tampu. Ugraðeni senzor hoda - gait code, ima dimenzije 3 x 2 x 2 milimetra. Specifièan hod vlasnika telefona zabele¾en je na osnovu video-inserta snimljenog kamerom. Senzor proverava identifikaciju vlasnika na osnovu poreðenja njegovog hoda sa zabele¾enim uzorkom i, ukoliko se te dve slike ne poklapaju, zahteva od korisnika password radi pristupa memoriji ili obavljanja telefonskog poziva. Ako korisnik ne bude znao password, telefon æe se zakljuèati i onemoguæiti mu pristup.

Efikasnost ovog senzora i metode, kako tvrde njegovi kreatori, veæa je nego u sluèaju identifikacije otiskom prsta ili nekom drugom biometrijskom metodom zbog toga ¹to se te druge identifikacije vr¹e samo jednom da bi se pristupilo mobilnom telefonu ili nekom drugom ureðaju. U ovom sluèaju, meðutim, gait code neprekidno vodi raèuna o autorizaciji i proverava hod korisnika. On se pode¹ava tako da periodièno (nakon odreðenog vremena) vr¹i tu proveru i po potrebi zatra¾i identifikaciju. Kod napravljenog prototipa mobilnog telefona s ugraðenim senzorom taènost metode potvrðena je u 80 odsto sluèajeva.

Istra¾ivaèki tim finskog centra sada je u fazi pregovora i pronala¾enja kompanija koje æe proizvoditi mobilne telefone s ugraðenim senzorom za prepoznavanje hoda za komercijalno tr¾i¹te. To æe verovatno biti neki od veæ renomiranih proizvoðaèa ovih najpopularnijih ureðaja na tr¾i¹tu.

Pri prezentaciji ureðaja predstavnici centra naglasili su da æe efikasnost ureðaja biti znatno veæa ukoliko se telefon nosi prikaèen oko pojasa ili vrata, a ne u torbi ili d¾epu. Takoðe, jo¹ neke nepovoljne okolnosti mogu da budu uzrok pogre¹ne identifikacije, na primer, ako vlasnik promeni svoj uobièajeni naèin hoda zbog nekoliko èa¹ica, nema garancije da æe ga senzor prepoznati. Jo¹ ako pri tom ne bude u stanju da se seti password-a, onda je najbolje da svoj telefon iskljuèi.