Srpski talenti u trci za nagrade Microsofta

Started by Bred, 09-01-2007, 08:36:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nekoliko timova na¹ih ðaka i studenata predstaviæe svoja inovativna tehnolo¹ka re¹enja
Igor Kabiljo i Uro¹ Rajkoviæ, pro¹logodi¹nji vice¹ampioni „Imed¾in kupa”, meðunarodnog takmièenje studenata i uèenika u inovativnim tehnolo¹kim re¹enjima, poku¹aæe ove godine da ostvare jo¹ bolji rezultat. Njihov zadatak biæe da osmisle tehnolo¹ko re¹enje koje omoguæava bolje obrazovanje.

TEHNOLOGIJA - Igor i Uro¹, studenti Raèunarskog fakulteta, i ove godine æe uèestvovati na „Imed¾in kupu". Ovo takmièenje pod pokroviteljstvom softverskog giganta Majkrosofta zapoèelo je novu sezonu.

Takmièari ove godine treba da odgovore na izazov kori¹æenja tehnologije za unapreðivanje obrazovanja ¹irom sveta.

- Na postavljeni zadatak æemo odgovarati u istoj kategoriji - „Projekat Hoshimi" - kao i pro¹le godine. Nadamo se da æe nam steèeno iskustvo pomoæi i da æemo ostvariti jo¹ bolji uspeh - ka¾e za „24 sata" Igor Kabiljo, èlan tima „Rojal Er Fors", koji je pro¹le godine osvojio drugo mesto na „Imed¾in kupu".

Takmièenje je organizovano u devet kategorija, od dizajniranja softverskih re¹enje i produkcije kratkih filmova do izazova u domenu algoritama i programiranja. Ove godine se oèekuje veæi broj uèenika i studenata iz na¹e zemlje koji æe uèestvovati u takmièenju.

- Znam nekoliko timova iz Matematièke gimnazije i s Raèunarskog fakulteta koji æe se takmièiti u razlièitim kategorijama ovogodi¹njeg „Imed¾in kupa" - ka¾e Igor.

On tvrdi da je najbitnije smisliti zanimljivu ideju. Kada se èlanovi tima dogovore oko dobre ideje, za njenu realizaciju ne treba mnogo vremena.

Organizatori takmièenja tvrde da je potrebno skupiti vodeæe mlade struènjake za tehnologiju kako bi re¹avali neke od najte¾ih svetskih problema. „Imed¾in kup"je ¹ansa za uèesnike da uz pomoæ tehnologije unaprede svet i da se pri tom dobro zabave.

„Imed¾in kup" ove godine u Seulu
TAKMIÈENJE „Imed¾in kup" je pokrenut pre èetiri godine. Do sada se takmièilo vi¹e od 100.000 studenata iz vi¹e od 100 zemalja. Ove godine æe vi¹e studenata nego ikada do sad poku¹ati da pobedi u devet kategorija. Svi oni koji uðu u zavr¹nicu takmièenja poèetkom avgusta, osvajaju putovanje u Seul, sa svim pokrivenim tro¹kovima.Organizatori su obezbedili i vredne novèane nagrade: 8.000 dolara za pobedu u pojedinaènoj kategoriji i èak 25.000 dolara za pobedu u kategoriji Projektovanje softvera.
V. Latas ||||


24sata