Mobilni telefoni sa dva lica sti¾u u Kinu

Started by hulio_salinas, 05-01-2007, 07:55:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Mobilni telefoni sa dva lica sti¾u u Kinu
Izvor: Krstarica.com



Posle Korejaca, i Kinezi æe dobiti priliku da se slikaju digitalnim fotoaparatom vrhunskog kvaliteta ugraðenim u svoj mobilni telefon. To æe im omoguæiti kompanija iz susedne Ju¾ne Koreje - Samsung. Svoj model mobilnog telefona s ugraðenim digitalnim fotoaparatom rezolucije sedam megapiksela ova kompanija veæ prodaje na ju¾nokorejskom tr¾i¹tu, a od decembra ove godine on æe se pojaviti i u kineskim prodavnicama. Za kinesko tr¾i¹te kompanija Samsung napravila je specijalan model pod nazivom SCH-M709. On je kineskoj javnosti predstavljen sredinom oktobra na izlo¾bi be¾iènih i mre¾nih komunikacija PT/Wireless&Networks Comm China 2005 (PT Expo).

SCH-M709 je mobilni telefon namenjen CDMA (Code Division Multiple Access) 2000-1X mobilnim mre¾ama. Napravljen je tako da s jedne strane ima izgled (i funkcije) mobilnog telefona, dok s druge strane izgleda kao digitalni fotoaparat. Funkcijama ovog drugog svog "lica" on zaista ispunjava sve zahteve u rangu standardnih trenutno aktuelnih digitalnih fotoaparata. Ima dimenzije 12,7 x 5,1 x 2,7 centimetara (s otvorenim objektivom debljine 5,6 centimetara) i masu 156,8 grama. To je ne¹to vi¹e od standardne te¾ine i dimenzija mobilnih telefona, ali u svakom sluèaju predstavlja manje optereæenje za korisnika nego da istovremeno nosi i mobilni telefon i digitalni fotoaparat.

Ova hibridna digitalna kombinacija iz Samsung-a ima TFT LCD ekran s rezolucijom 240 x 320 piksela, a daje kvalitetnu sliku sa 16 miliona boja. Digitalni fotoaparat sa sedam megapiksela ima i ugraðen blic, a slike se mogu napraviti kori¹æenjem optièkog zuma tri puta i digitalnog pet puta. Pored fotografija, digitalnim fotoaparatom mogu se snimati i kratki video-inserti. Telefon sadr¾i i ugraðen MP3 plejer, tako da se uz telefoniranje i fotografisanje korisnici mogu zabavljati i slu¹anjem omiljene muzike. Znaèajna karakteristika ovog mobilnog telefona je i postojanje TV izlaza, ¹to omoguæava njegovo povezivanje sa TV ureðajima i gledanje snimljenih fotografija i video-inserata na njima.

Vi¹efunkcionalnost i kvalitet ovog Samsung-ovog mobilnog telefona sigurno æe naiæi na veliko interesovanje meðu kineskim korisnicima. Nakon lansiranja ovog modela u Kini, kompanija Samsung planira realizaciju modela namenjenih i drugim tr¾i¹tima u svetu. Po kojoj æe to ceni biti zasad nije precizirano niti za kinesko, niti za ostala tr¾i¹ta. Sudeæi po ceni sliènih modela mobilnih telefona (mada ih je malo s fotoaparatima rezolucije sedam megapiksela), ona bi trebalo da iznosi oko 900 dolara. To, zaista, nije malo, ali æe se u najmnogoljudnijoj zemlji sveta sigurno naæi dovoljan broj zainteresovanih koji æe to moæi da plate.

Bred

156g je skoro duplo teze od sadasnjih mobilnih telefona.