Laptop ba¹ za vas

Started by Bred, 24-05-2006, 12:08:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ko odluèi da kupi laptop, treba da zna za ¹ta mu je potreban jer odreðene karakteristike iskljuèuju druge. Ne postoji savr¹en ureðaj za svakoga.

Najnoviji procesori pru¾aju izvanredno mnogo moguænosti. Video, foto, muzika, ukucavanje teksta i raèunanje - sve to mogu najsavremeniji laptopovi. Kriterijum za izbor danas je velièina displeja, od kojeg po pravilu zavisi koliko æe laptop biti te¾ak i, samim tim, pogodan za transport.

1. Displej

Veliki displeji neophodni su onima koji mnogo pi¹u, ali oni, zbog te¾ine, ote¾avaju rad na putovanjima.
2. Procesor

Mnogi novi mobilni raèunari imaju ugraðen novi „Intelov“ èip „Core Duo“, èija je velika prednost u tome ¹to tro¹i malo struje.

3. Memorija

Ureðaj bi trebalo da ima radnu memoriju od najmanje 512 megabajta, a s obzirom na to da æe se uskoro pojaviti program „Windows Vista“ i 1 gigabajt. Hard disk obièno ima memoriju od 40 gigabajta, ali ona mo¾e da bude i dvostruko veæa.

4. Baterija

Iako proizvoðaèi tvrde da laptop mo¾e dugo da izdr¾i bez ukljuèivanja u struju, to nije uvek tako. Baterija se naroèito brzo tro¹i kada preko Laptopa gledamo DVD filmove.
5. Èitaè kartice

Preko èitaèa kartice se prebacuju fotografije sa digitalne kamere na kompjuter. Najèe¹æe se koriste sledeæe kartice: Compact Flash (CF), Sacure Digital (SD), Memory Stick (MS) i xD-Picutre-Card (xD).

6. Prikljuèak

©to je veæi laptop, to su veæe moguænost povezivanja. Standardni prikljuèci su USB, VGA i DVI.

7. Optièki ureðaji

Savremeni laptopovi snimaju na gotovo svim DVD medijima, kao ¹to su DVD+R, DVD-R i DVD-RAM, a mogu da se koriste i mediji sa dvostrukim kapacitetom (Dual Layer, DL).

Vampire 666

Core Duo je lep i skup...Za klasichan kancelarijski posao je dovoljan i neki Celeron. Moj lichni favorit je Turion Platforma na nekom Linuxu...bash ih merkam ovih dana.