Klima i repa

Started by Bred, 29-01-2007, 11:13:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Novi Sad -- Iako se upozorenja o problemu globalnog zagrevanja ponekad èine dalekim, svetska promena klime utièe na svakodnevni ¾ivot.

(Arhiv)
(Arhiv)
Promenu klime najvi¹e se odra¾ava na poljoprivrednike i industriju hrane. Oranicama u Srbiji u ovom trenutku nedostaje sneg. Na jednoj parceli u okolini Novog Sada 15. januara je eksperimentalno posejana ¹eæerna repa.

©eæerna repa se uobièajeno seje u martu, kada je temperatura zemlji¹ta na 5 centimetara dubine pet stepeni Celzijusa i kada je zemlja dovoljno vla¾na.

Lazar Kovaèev iz Novosadskog Instituta za ¹eæernu repu ka¾e da su u januaru postojali odgovarajuæi uslovi za setvu, pa je prvi put u istoriji uzgajanja ¹eæerne repe ona posejana 15. januara. Evidencija o parametrima temperature i vla¾nosti zemlji¹ta se vodi od 1898, a repa nikada do sada nije posejana pre 28. februra.

Visoke temperature u januaru jesu èudne, ali ne dovode u pitanje prinose. ©eæer sledeæe godine, ipak, mo¾e da bude skup zbog nedostatka padavina. Dubina zimske vlage je, umesto na 90, na sada 30 centimetara dubine. Lazar Kovaèev ka¾e da problem mo¾e nastati ako jun i jul budu suvi, bez padavina.

Iako metereolozi kratkoroèno najavljuju pad temepratura do nula stepeni i ne¹to vi¹e padavina, neizvesno je da li æe to biti dovoljno za makar proseène prinose.

b92