Main Menu

Endometrioza

Started by AquArius, 17-01-2007, 11:48:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Endometrioza

Povijest

Endometrizu je prvi opisao Rokitansky 1860. godine.

Definicija
Endometrioza je bolest kod koje se stanice endometrija (unutarnjeg sloja maternice) nalaze na niz mjesta u tijelu, izvan maternice. Razmje¹teni endometrij ima znaèajke normalnog endometrija uz dokaz staniène aktivnosti i prisutnosti o¹teæenja ¹to dovodi do stvaranja priraslica i ometanja normalnih procesa. Bolest je sedam puta èe¹æa u neplodnih ¾ena.

Uzrok
Postoji vi¹e teorija o nastanku endometrioze. Jedna od njih pretpostavlja promjenu normalnih stanica potrbu¹nice u stanice endometrija. Druga teorija pretpostavlja izlazak krvi i stanica endometrija kroz jajovode tijekom menstruacije te njihovo nasaðivanje po trbu¹noj ¹upljini. Kako postoje poremeæaji imunolo¹kog sustava u ¾ena koje boluju od endometrioze, postavljena je i autoimuna teorija - teorija po kojoj bolest nastaje kao reakcija imunolo¹kih stanica protiv vlastitog organizma. Nasljedni èimbenici su takoðer va¾ni jer u krvnih srodnica postoji veæa vjerojatnost obolijevanja.

Prirodni tok bolesti

Podaci o prirodnom tijeku endometrioze vrlo su oskudni. Po nekim istra¾ivanjima, kod polovine bolesnica praæenjem kroz 6 mjeseci naðeno je nepromijenjeno stanje ili pobolj¹anje, dok je kod druge polovine bolest napredovala. Dokazana je moguænost spontanog povlaèenja bolesti u bla¾im oblicima bolesti, dok trudnoæa dovodi samo do prolaznog pobolj¹anja.

Simptomi

Simptomi ovise o mjestu gdje se nalazi razmje¹teni komadiæi endometrija.
Pro¹irenost bolesti i simptomi nisu obvezno podudarni tako da i te¾i stupnjevi bolesti mogu biti bez znaèajnijih simptoma. Bol u zdjelici je vodeæi simptom. Bol se javlja kao bolna menstruacija te bolan spolni odnos. Bol ne mora biti vezana uz menstruaciju ili spolni odnos nego isto tako i kao pro¹irena neodreðena, stalna bol. Lijeènik pri pregledu obièno nalazi bolne èvoriæe u maloj zdjelici, bol pri pomicanju maternice, bolne i poveæane jajnike te uèvr¹æenost jajnika i maternice prema natrag. Kad se stanice endometrija nalaze na rodnici, mokraænom sustavu, probavnom sustavu, pluæima, mi¹iæu, kostima, sredi¹njem ¾ivèanom sustavu mogu se javiti brojni razlièiti simptomi.
Uzrok boli koja se javlja kod endometrioze nije poznat. Istra¾ivanja ukazuju da bol mo¾e nastati zbog ukopavanja stanica endometrija u novi okoli¹ te povezanost izmeðu jaèine boli i dubine do koje su se stanice ukopale.

Dijagnoza
Za poèetak je potrebno obaviti s lijeènikom detaljan razgovor koji ukljuèuje opæe informacije (ime, prezime, dob, braèno stanje, broj djece, radno mjesto i mjesto stanovanja), zatim razlog dolaska, informacije o prija¹njim bolestima, informacije o obiteljskim bolestima, o sada¹njim tegobama te podatke o funkcijama i navikama.
Nakon toga slijedi detaljan pregled spolnih organa, a sito tako i zavr¹nog dijela debelog crijeva.
Najva¾niji je dijagnostièki postupak promatranje endometrioznih promjena pomoæu instrumenta laparoskopa. Pretragu je najbolje obaviti u periodu prije menstruacije, a ako se ponavlja treba je uskladiti s fazom ciklusa u kojoj je napravljena prethodna pretraga. Nakupine endometrijskih stanica mogu razlièito izgledati - mogu biti bez pigmenta, a isto tako crvene, crnoplave, smeðe, ¾ute, bijele te netipiène - prikazuju se kao zasjenjenja, mrlje, polipi, mjehuri, priraslice, vezivno zadebljanje, manjak tkiva, d¾epovi ili pojaèan splet krvnih ¾ila. Ukoliko iz izgleda promjene nije jasno je li rijeè o endometriozi, potrebno je napraviti biopsiju, tj. Uzeti komad tkiva za analizu.
Ultrazvuk ima ogranièenu dijagnostièku vrijednost.
Serumski biljeg koji mo¾e pomoæi u dijagnostièkom postupku jest CA-125. Mnoge ¾ene s bla¾im oblikom bolesti nemaju povi¹ene vrijednosti tog biljega u krvi. Ukoliko je dokazana njegova prisutnost, odreðivanje CA-125 se kasnije mo¾e koristiti za praæenje tijeka bolesti i oporavka ili ponovnog javljanja.

Klasifikacija

U uporabi je izmijenjena klasifikacija Amerièkog dru¹tva za plodnost (AFS) koja u obzir uzima zahvaæenost potrbu¹nice, jajnika i jajovoda endometriozom, gustoæu priraslica, dubinu prodora endometriotske promjene te zaèepljenosti Douglasova prostora (prostor izmeðu maternice i debelog crijeva). Prema nalazima se dobiju bodovi te razlikujemo:
Minimalna endometrioza - sluèajevi s 1-5 bodova
Blaga endometrioza - sluèajevi s 6-15 bodova
Umjerena endometrioza - sluèajevi s 16-40
Jaka endometrioza - sluèajevi s vi¹e od 40 bodova.
Ta je klasifikacija temeljena iskljuèivo na prognozi plodnosti te se predla¾e sveobuhvatniji pristup koji bi uveo i peti stupanj - inoperabilnu endometriozu koja je toliko pro¹irena da se ne mo¾e kirur¹ki rije¹iti.

Endometrioza, plodnost i razmno¾avanje
Kod bolesnica s endometriozom tipièno je:
- raniji nastup prve menstruacije
- obilnija produ¾ena krvarenja
- kasniji nastup prve trudnoæe
- kraæe dojenje
- smanjen potencijal za razmno¾avanje
Za smanjenje plodnosti najznaèajniji su mehanièki razlozi - poremeæaj odnosa jajovoda i jajnika, neprohodnost jajovoda, priraslice. Èesti su rani spontani pobaèaji.

Lijeèenje

Lijeèenje endometrioze temelji se na tri naèela:
- smanjenje pro¹irenosti bolesti
- smanjenje ili otklanjanje boli
- pobolj¹anje plodnosti

Smanjenje pro¹irenosti bolesti posti¾e se lijekovima pri èemu se koriste gestageni, danazol, analozi GnRH, serum, antiangiogenici, modulatori ekstracelularnog matriksa), kirur¹kim lijeèenjem i kombinirano - lijekovi pa kirur¹ki zahvat ili kirur¹ki zahvat pa lijekovi.
Umanjena plodnost se u I. i II, stupnju bolesti lijekovima ne pobolj¹ava. Naprotiv, dokazan je pozitivan uèinak elektro i lasrskog otklanjanja endometrijskih presadaka. U III. I IV. Stupnju za pobolj¹anje zano¹enja uèinkovite su samo kirur¹ke metode. Ukoliko su problemi zano¹enja te¹ki i dugotrajni, poduzimaju se metode potpomognute oplodnje koje ukljuèuju izvantjelesnu oplodnju, prijenos gameta u jajovod, inseminacija uz kontroliranu superovulaciju.


Preuzeto sa dopustenjem sa www.medicina.hr