Samoleèenje - da, ali uz oprez

Started by AquArius, 17-01-2007, 12:18:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Samolijeèenje - da, ali uz oprez

Samolijeèenje ili automedikacija je uzimanje lijekova bez savjeta lijeènika. Po¾eljna je ako se lijek mo¾e uzimati bez neprihvatljiva rizika, no treba je ogranièiti na suzbijanje simptoma kraæeg trajanja i na lijekove èije su granice sigurnosti i ne¹kodljivosti prilièno velike. Aktivna briga o zdravlju trebala bi biti stil ¾ivota, no lijeèenje se ne smije provoditi samoinicijativno i bez konzultacije s lijeènikom. Olako shvaæanje simptoma bolesti i lijeèenje na svoju ruku mo¾e biti opasno.

Dobro je imati kod kuæe nekolicinu lijekova koje mo¾ete trebati i prije lijeènièkog pregleda. Preporuèamo samo one lijekove za èeste tegobe (npr. ka¹alj, temperatura). No uvijek imajte na umu da proizvodi koji se kupuju bez lijeènièkog recepta mogu imati potencijalno opasne popratne uèinke ako se ne upotrebljavaju prema uputama. Ne zaboravite da i prirodni pripravci od ljekovitog bilja (biljni èajevi, kreme, masti, tinkture...), nisu sasvim ne¹kodljivi – sadr¾e razne djelatne tvari koje mogu na¹tetiti zdravlju ako se nepravilno i/ili pretjerano koriste.

Samolijeèenje mo¾e biti opasno ako nemate dovoljno informacija. Lijekovi koje koristite u samolijeèenju mogu djelovati u iterakciji meðusobno ili u interakciji sa stalnom terapijom kojoj mogu potpuno promijeniti uèinak i djelotvornost. Stoga posavjetujte se s lijeènikom ili ljekarnikom prije upotrebe bilo kakvog lijeka ili prirodnog preparata.

Preuzimanje kontrole nad svojim zdravljem poèinje usvajanjem zdravog stila ¾ivota. Samoljeèenje mo¾e pomoæi da se osjeæate bolje kod nekih tegoba, no ne zaboravite da je prvi korak u lijeèenju bilo koje bolesti posjet medicinskoj ustanovi.

Gdje je mjesto za kuænu ljekarnu ?


Obrate posebnu pa¾nju na to gdje i kako èuvate lijekove, a posebno ¹to se tièe za¹tite od dohvata djece.
Mjesto gdje se dr¾e lijekovi treba biti suho, hladno, za¹tiæeno od svjetlosti, te izvan dohvata djece.

Kod odabira mjesta za kuænu ljekarnu ne smije se zaboraviti da nema te prepreke, nema te visine, nema tog skrovi¹ta do kojega djeca ne mogu doæi. Taj silno radoznali mali èovjek nastoji pregledati svaki kut, svaki ormar i svaku ladicu u kuæi, a pogotovo u¾iva gurnuti nepoznati predmet u usta. Do starosti od neke 3 godine dijete nije u stanju shvatiti opasnost koja mu prijeti od nepoznatih tvari, pa su zato sluèajna otrovanja djece te dobi èesta ba¹ u kuænom okoli¹u. Upravo je to osnovni razlog za¹to velike kolièine lijekova u kuæama predstavljaju toliku opasnost.

Pazite da nakon provedene terapije preostale kolièine lijekova ne pohranjujete u razne kutije, ladice ili ostavite ¹irom u va¹im domovima.

Koliku kolièinu lijekova treba nabaviti?

Ne treba pretjerivati u kolièini lijekva koje dr¾imo kod kuæe.

Nema potrebe stvarati zalihe, jer su lijekarne uvijek dostupne u sluèaju potrebe, a lijekovi imaju svoj rok valjanosti i kada on proðe oni su nedjelotvorni ili èak ¹tetni. Lijek s isteklim rokom uporabe najèe¹æe je neuèinkovit i smanjeno uèinkovit. Ne smije se zanemariti niti èinjenica da s vremenom kod nekih lijekova dolazi do promjene u sastavu ¹to dovodi do toga da ti lijekovi postaju ne samo neuèinkoviti nego i kontraproduktivni pa èak i opasni za ljudsko zdravlje.

U kuænim ljekarnama trebali bi se nalaziti samo neophodni lijekovi, odnosno lijekovi za tekuæu terapiju.

Povremeno prekontrolirajte u kakvom su stanju va¹e apoteke (npr. jednom godi¹nje), nema li meðu lijekovima onih kojima je protekao rok uporabe, odnosno nema li meðu njima po¾utjelih, razmrvljenih lijekova ili onih za koje se na prvi pogled vidi da su pretrpjeli odreðene promjene. Lijekove kojima je pro¹ao rok uporabe ili koji su na bilo koji naèin promijenjeni treba odlo¾iti u zasebnu vreæicu i odnijeti u ljekarnu koje æe pravilno odlo¾iti i zbrinuti takav otpad.

Oprez kada su djeca u pitanju


Dobro je znati kako u nekim situacijama mo¾ete pomoæi i ubla¾iti tegobe, no kod samoljeèenja je potreban poseban oprez kad su djeca u pitanju. Posebice se to odnosi na novoroðenèad i dojenèad (od roðenja do godine dana starosti), jer zbog njihove nezrelosti znaci nekih ozbiljnih bolesti i infekcija mogu biti vrlo oskudni i skriveni. Razvoj bolesti mo¾e se koji puta odvijati vrlo brzo, u roku od nekoliko sati. Tako npr., ako starije dijete ima temperaturu, date mu lijek protiv temperature (antipiretik), i ako je opæe stanje dobro, mo¾ete prièekati dva tri dana, pa ako mu ne bude bolje odete lijeèniku. Meðutim to ne vrijedi za novoroðenèe i dijete do godine dana starosti jer samo par sati zaka¹njenja mo¾e potpuno promijeniti ishod bolesti.

Ako postoji i najmanja sumnja da je moguæe rijeè o stanju ili bolesti koje ¾ivotno ugro¾avaju treba odmah otiæi lijeèniku.

©to treba imati u kuænoj lijekarni?


Sadr¾aj kuæne ljekarne ovisi o broju, zdravstvenom stanju i dobi ukuæana.

U velikom broju sluèajeva dovoljno je da kuæna ljekarna sadr¾i sljedeæe:

- lijek za sni¾enje temperature
- sredstvo protiv ka¹lja i za olak¹avanje iska¹ljavanja (biljni sirup)
- tablete protiv bolova
- sredstvo za nadoknadu tekuæine i elektrolita (rehidraciju) kod povraæanja i proljeva
- sredstvo za odbijanje kukaca
- sredstvo za za¹titu od sunca
- dezinfekcijsko sredstvo za povrede (antiseptik za posjekotine i ogrebotine)
- ljepljive trake (flaster, hanzaplast) u nekoliko velièina
- sterilne gaze razlièite velièine, zavoji razlièitih ¹irina i du¾ina
- toplomjer

Pri kupovini navedenih lijekova dobro je savjetovati se s ljekarnikom ili lijeènikom.

Ako vi ili èlanovi va¹e obitelji imaju odreðene potrebe za lijekovima zbog specifiènih bolesti i stanja, tada bi i oni trebali biti sadr¾ani u va¹em kuænom ormariæu s lijekovima.

Tatjana Nemeth Bla¾iæ, dr. med

Preuzeto sa  Izvor (http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13076)