Re¹ite svaðe izmeðu mlaðeg i starijeg deteta

Started by Bred, 13-12-2007, 12:42:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/GB |

Najstarije dete je dobilo napad besa, a vi hoæete da ga nauèite da postoje neke granice... S druge strane, i mlaði brat pravi probleme... Kako da reagujete?

lUme¹ajte se èim poène svaða. Ako ¾uèna rasprava preraste u pravu pravactu svaðu, roditelji treba odmah da se ume¹aju i jasno stave do znanja adolescentu da im se ne dopada njegovo pona¹anje. Uostalom, deca u tom uzrastu ne vole „mlakonje“, veæ vole roditelje koji otvoreno i odluèno iznose svoj stav. Pod izgovorom da su to uobièajene adolescentske krize, mnogi roditelji su uzdr¾avaju od reakcije. Meðutim, ako ne prekinu maltretiranje mlaðeg deteta na vreme, adolescent æe stalno nastojati da sve dalje pomera granicu. Blagovremena intervencija je, dakle, najbolja preventivna mera.
lBudite posrednik. Najbolje je da se zala¾ete za dijalog. Roditelji treba dobro da se naoru¾aju strpljenjem i saslu¹aju argumente i jedne i druge strane, a onda treba da navedu decu da sama pronaðu re¹enje.
lNemojte da budete uvek na strani mlaðeg deteta. U protivnom, ono æe poku¹ati to da iskoristi - „èaèkaæe ga“, a onda æe napraviti dramu kad stariji brat eksplodira. Ne dozvolite da vas uvuku u igru, po¹to je to najbolji naèin da spreèite izbijanje sukoba.
lObasipajte i dalje starije dete ne¾nostima i ljubavlju. Nemojte stalno da mu ¹aljete poruku da je nevaljalac koji sve radi naopaèke, po¹to adolescent i sam strahuje da je to tako, naroèito ako njegova mlaða braæa i sestre prolaze kroz period koji je obele¾en sreæom i spokojstvom. Nipo¹to ne sme da pomisli da ga manje volite zato ¹to ima nezgodnu narav. Treba da znate da dete èesto pravi gluposti uparvo zato da bi otkrio da li ga volite i prihvatate èak i kad je takvo. Ako roditelji pogre¹no reaguju u tom trenutku, ulazi se u zaèarani krug iz kojeg se kasnije vrlo te¹ko izlazi.
lNemojte da gubite strpljenje. Budite strpljivi. Kad i mlaðe dete uðe u adolescenciju, oni æe uspostaviti nove, mnogo bolje odnose solidarnosti. U meðuvremenu, za utehu neka vam poslu¾i to ¹to posle burnih perioda obièno nastupa zati¹je.


blic

Darker

Ja sam re¹io taj sukob tako ¹to sam (bio) jaèi :K
I tako ¹to sam mu uspe¹no nabio komplex ni¾e vrednosti, na vreme, dok je zaista bio ni¾i. Tako da sad vi¹e nema problema. A nije ih ni bilo.  :trfr: :trfr:

Smrda

Moji su uvek pustali moju sestru i mene da same resavamo sukobe...parola snadji se...ona se snalazila dok ja nisam porasla.. :djavo

Masha

Nisam bila dovoljno mladja da bi morali da me brane  :K

Lence

   Kod mene nije bilo rasprave, mislim verbalne, jer je uvek bilo kako stariji brat kaze!  :K
Mogla bih slobodno da kazem da sam imala licnog trenera od druge godine. Malo sparingovanja  :box, malo fudbala, basketa, rukometa, malo preskakanja prepreka (dok batica sa strane stopuje vreme  :*:). A tek saucestvovanje u piromanskim poduhvatima i nosenje i donosenje strela...Ali sav trud mi je bio uzaludan, kad je on opet imao vecu garazu na cetiri sprata, a ja samo na dva i to bez lifta.  :roll: Dobro, bar su nam automobilcici bili identicni...