HP i Republièki hidrometeorolo¹ki zavod – zajedno do preciznijh prognoza

Started by Korisnicko Ime, 24-01-2007, 15:47:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Republièki hidrometerolo¹ki zavod, u skladu sa potrebama modernizacije i transformacije hidrolo¹ke i meteorolo¹ke slu¾be, zapoèeo je realizaciju projekta novog telekomunikaciono-raèunarskog i sistema za prognozu vremena.

Partner RHMZ u Srbiji je èuvena amerièka kompanija HP i njena zvanièna kancelarija u Srbiji. U okviru ove saradnje kao partner na realizaciji obimnog projekta prisutna je i kompanija Coming dugogodi¹nji HP-ov partner u na¹oj zemlji.

Kvalitet prognoze vremena i du¾ina prognostièkog perioda i informacije o vremenu u tesnoj su korelaciji sa kvalitetom i karakteristikama raspolo¾ive raèunarske tehnologije. Ba¹ zato se partnerstvo, po reèima predstavnika RHMZ, javilo kao logièna posledica takvih ciljeva. Naime, HP je jo¹ 2004. ponudio, u saradnji sa svojim partnerom, kompanijom Coming iz Beograda, rezlizaciju projekta na svojoj raèunarskoj platformi koja je zasnovana na moænom Intel Itanium 2 procesoru. Struènjaci Zavoda su realizovali projekat simulacije numerièkog modela za prognozu vremena velike rezolucije koji ne bi bio moguæ na staroj opremi koju je koristio RHMZ.

U okviru nastavka spomenutog projekta HP je ponudio nastavak kori¹æenja opreme koje je prethodno ustupljena RHMZ-u kako bi se projekat numerièkog modela atmosfere novije generacije mogao realizovati i u narednom periodu. Prisutnima su se ovom prilikom pored predstavnika RHMZ-a, na konferenciji za novinare obratio se i direktor beogradske kancelarije HP-a, gospodin Slobodan Radiæ koji je prisutne obavestio o toku projekta i oèekivanjima koje HP ima u narednom periodu od projekta. 

Izvor benchmark.co.yu