"Google" kupio "YouTube"

Started by Korisnicko Ime, 26-12-2006, 18:47:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

"YOUTUBE", web-servis specijaliziran za razmjenu video-datoteka putem interneta, koji je posljednjih godina enormnu popularnost, prodan je tvrtci "Google Inc." Za 1,65 milijardu dolara.

"YouTube", koji ima 67 uposlenika, prema sporazumu æe saèuvati svoj brand kao i upravu koju èine njegova dva osnivaèa, 29-godi¹nji Chad Hurley i 27-godi¹nji Steven Chen.

Na pres-konferenciji kojom je juèer objavljen sporazum, generalni direktor "Googlea" Eric Schmidt tvrdi kako je upravo mladost osnivaèa bila jedan od motiva za preuzimanje, s obzirom da u "YouTubeu" Sergey Brin i Larry Page - osnivaèi "Googlea" - vide sami sebe.

"YouTube" je s radom otpoèeo tek prije 20 mjeseci u jednoj gara¾i, a poèetni kapital je bio prikupljen kreditnom karticom. Meðutim, web-stranica je munjevito postala globalni fenomen ¹to su osnivaèi itekako iskoristili.

Za razliku od pokretaèa zlosretnog "Napstera", Hurley i Chen su pregovarali s vodeæim filmskim i glazbenim studijima, te ih uvjerili kako je njihov web-servis izvrsna platforma za promoviranje njihovih proizvoda. Tako su izbjegnute tu¾be zbog kr¹enja autorskih prava koje su svojedobno pokopale "Napster".

Nagli uspon "YouTubea" je naveo i druge tvrtke da razmi¹ljaju o kupovini tog servisa, pa su se tako spominjali "Microsoft", "Yahoo" i "News Corp". Potonji je nedavno otkupio "MySpace", web-servis za upoznavanje koji je izuzetno popularan meðu amerièkim tinejd¾erima.

"Google" je objavio da æe, usprkos kupovine "YouTubea", nastaviti s radom na vlastitom web-servisu "Google Video".

Izvor: http://www.index.hr/clanak.aspx?id=329629

Bred

Zar you tube nije davno prodat:?

Korisnicko Ime

Jok, youtube je osnovan pre godinu dana valjda

Jack-Jack

#3
Quote from: Bred on 27-12-2006, 09:08:52
Zar you tube nije davno prodat:?

Quote from: Korisnicko Ime on 27-12-2006, 09:25:08
Jok, youtube je osnovan pre godinu dana valjda

Heh, obojica ste u pravu a ne kapirate se. Mislim da Bred nije mislio na TOLIKO davno, posto je YouTube prodat, ima vec, recimo do mesec dana. Sto je, i po meni, malko davno

Bred


AquArius

YouTube deli dobit sa korisnicima

Suosnivaè amerièkog sajta za razmenu video-sadr¾aja "Jutjub" (YouTube), Èad Harli, najavio je da æe popularni sajt poèeti da deli bogatstvo sa milionima korisnika.


Harli, koji je zajedno sa drugim suosnivaèima prodao "Jutjub" u novembru pro¹le godine pretra¾ivaèu "Guglu" (Google) za 1,65 milijardi dolara, najavio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da sajt radi na mnogim inovacijama, medju kojima je i naèin da se korisnicima omoguæi da budu plaæeni za sadr¾aj koji dostavljaju.

"Imamo publiku koja je dovoljno velika da pru¾a moguænost da podr¾imo kreativnost, da podstaknemo kreativnost kroz podelu prihoda sa na¹im korisnicima," rekao je Harli, a preneo AP.Èad Harli, jedan od najmladjih svetskih multimilionera, nije izneo detalje o broju korisnika koji æe biti plaæeni, ni kako æe ceo mehanizam funkcionisati.

YouTube je najveæi video portal u svetu, koji omoguæuje razmenu video sadr¾aja putem interneta.

Mondo (http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/story.php?vest=45339)