Izve¹taj o jazu meðu polovima

Started by Bred, 13-11-2008, 21:02:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
®eneva -- ®ene su jo¹ uvek daleko iza mu¹karaca ¹to se tièe najvi¹ih politièkih polo¾aja i mesta na kojima se donose odluke, pi¹e u izve¹taju Svetskog ekonomskog foruma.


U svom Globalnom izve¹taju o jazu izmeðu polova za 2008. godinu, ta ¹vajcarska organizacija je ocenila da Norve¹ka, Finska i ©vedska imaju najujednaèeniji odnos prema polovima, dok su Saudijska Arabija, Èad i Jemen na donjem delu lestvice.

Island je èetvrti najbolji, a za njim Novi Zeland, zbog duge tradicije premo¹æavanja razlike meðu polovima.

Novi Zeland je prva zemlja u svetu koja je dala ¾enama pravo glasa 1893. godine. Filipini, koji imaju predsednicu Gloriju Makapagal Arojo, ¹esti su, a Irska, sa predsednicom Meri Makaliz osma.

Sa proseènom ocenom od 130 za sve zemlje, u izve¹taju se pokazalo da su devojke i ¾ene u svetu skoro na jednakom nivou sa svojim mu¹kim kolegama ¹to se tièe pismenosti, pristupu obrazovanju i zdravstvu.

Meðutim, ekonomski i politièki, kao i prema pristupu izvr¹nim polo¾ajima u vladi ili u kompanijama, jaz izmeðu polova je i dalje dosta veliki.

"®ene u svetu su skoro isto toliko obrazovane i zdrave kao i mu¹karci, ali se skoro ne mogu primetiti ¹to se tièe dono¹enja odluka", rekla je Saida Zahidi, iz Svetskog ekonomskog foruma, koji je poznat po tome ¹to odr¾ava samit u Davosu svakog januara.

"Imajuæi u vidu da su ¾ene skoro premostile razliku sa mu¹kracima ¹to se tièe zdravstva i obrazovanja, to je traæenje njiihovog talenta ako ih one ne susti¾u takoðe u ekonomiji i politici", rekla je ona.

SAD su na 27. mestu, ispred suseda Kanade, prvi put od kada je poèeo da izlazi izve¹taj o jazu izmeðu polova pre tri godine. Kanada je pala 13 mesta i nalazi se na 31. mestu.

Bliskoistoène i severnoafrièke zemlje imaju najni¾i rejting.

Ocene za Siriju, Katar, Bahrein, Saudijsku Arabiju su se pogor¹ale 2008. godine.

U izve¹taju se ka¾e da su nejednakosti meðu polovima u tim zemljama tako velike da se zbog toga nalaze u ekonomski lo¹ijem polo¾aju.

"Konkurentnost jedne zemlje znatno zavisi od toga kako obrazuje i koristi svoje talentovane ¾ene. Svaka zemlja bi trebalo da se trudi da postigne jednakost meðu polovima kako bi postigla maksimum konkurentnosti i iskoristila maksimalno svoj razvojni potencijal", navodi se u izve¹taju.

U izve¹taju su upotrebljeni podaci iz Ujedinjenih nacija i drugih izvora da bi se procenilo koliko ujednaèeno svaka zemlja raspodeljuje svoje resurse izmeðu mu¹karaca i ¾ena.

b92

KaBoom

Ma imaju i previ¹e prava... Ovde u NS ima i ¾ene kao vozaèi autobusa!!! Straaa¹no... :gay:

Bambili

Ja se ne slazem sa KaBoomom...To se vidi i na nasem fakultetu,koliko su muskarci kolege u povlascenom polozaju... :nene:

frckica-j

A ko bi dugi i napisao tako ne¹to?  :roll: Samo sam te èekala Boomi, i znala sam da me neæe¹ iznevjeriti...Postaje¹ predvidiv...  :indi:

Bred

Quote from: Bambili on 14-11-2008, 09:16:09
Ja se ne slazem sa KaBoomom...To se vidi i na nasem fakultetu,koliko su muskarci kolege u povlascenom polozaju... :nene:

Evo ja odgovorno tvrdim da nijednu povlasticu nisam imao na faxu za 6 god studiranja ...

Ili bar ja to nisam registrovao kao povlasticu ili olaksicu ..  :wink: :K2:

Bambili

E pa kolega mozda ste vi izuzetak,ali bilo je primera,to odgovorno tvrdim.Desilo mi se da je kolega pre mene odgovarao farmakologiju i polozio kod profesorke Radice,a da nije znao da nabode nijedno ime leka kako treba.Na primer,za lek za sizofreniju je rekao da je primer Zoloft,sto je em fabricko ime,em antidepresiv i dobio je 7.I nije on jedini primer,mada ne mogu da tvrdim da je to slucaj sa svim kolegama... :>: