Rezultati poslovanja kompanije Nokia

Started by Korisnicko Ime, 29-01-2007, 12:19:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Uprkos tome ¹to mnogi èelnici iz industrije mobilnih telefona demantuju da postoji rat cenama izmeðu vodeæih kompanija i mr¹te se na sam pomen tog termina, izgleda da je sve oèiglednije da tako ne¹to postoji i da u njemu najbolje ide upravo najveæima, a to u praksi na tr¾i¹tu mobilnih telefona znaèi da najvi¹e zaraðuje i najbolje posluje najveæa kompanija - Nokia. Nokia je predstavila finansijske izve¹taje za poslednji pro¹logodi¹nji kvartal i kompanija je ostvarila dobre rezultate na svim poljima, napredujuæi u skoro svakom segmentu i uspevajuæi da odr¾i ukupnu kolièinu prodaje i profitne margine na zavidnom nivou.


Operativne margine su poveæane sa 17.1 na 17.7 procenata, a treba pomenuti da je u ovom kriterijumu druga Motorola sa svega 4.4 procenata.

Olli-Pekka Kallasvuo, CEO kompanije Nokia je predstavio rezultate po regionima koji odslikavaju stanje na tr¾i¹tu gledano po segmentima i koji jasno ukazuju na èinjenicu da je Nokia i dalje dominantna na mnogim tr¾i¹tima, a posebno na evropskom. Ipak, kompaniji najgore ide na podruèju Severne Amerike, gde je zabele¾en pad prodaje, posebno nakon objavljivanja povlaèenja sa tr¾i¹ta CDMA telefona. Analitièari smatraju da je uzrok ovoga "neodgovarajuæi portfolio", kao i nedovoljno prihvatanje smartphone ureðaja, kao ¹to su N70, N73 i N91, od kojih se oèekivalo da æe nositi prodaju. I to uprkos tvrdnjama same kompanije da je na tr¾i¹te isporuèeno oko 80 miliona smartphone ureðaja, od èega je sama Nokia isporuèila polovinu, odnosno 40 miliona. Posebno je interesantan osvrt CEO-a kompanije Nokia na pojavljivanje Apple iPhone ureðaja, za koga mnogi tvrde da æe doneti revoluciju na tr¾i¹tu mobilnih telefona, pa je mnoge interesovalo da li se Nokia oseæa ugro¾eno. Kallasvuo je odgovorio da nema razloga da se ugrozi poslovanje kompanije, te da pozdravlja svako predstavljanje kvalitetnih ureðaja koji "vuku" tr¾i¹te napred, a on lièno smatra da iPhone svakako spada u takve ureðaje. Nakon toga je konkurentu po¾eleo dobrodo¹licu na tr¾i¹te.

Izvor: The Inquirer