Pregled nekih od najva¾nijih zbivanja u medicini i nauci tokom protekle godine

Started by AquArius, 04-02-2007, 11:48:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Pregled nekih od najva¾nijih zbivanja u medicini i nauci tokom protekle godine

Struènjaci Svetske zdravstvene organizacije procenjuju da æe tokom narednih 25 godina, sida biti jedan od tri glavna uzroka smrtnosti u svetu. Sa druge strane, klimatolozi smatraju da novi dokazi potvrdjuju da temperature u svetu rastu.

Krajem godine, epidemiolozi su saop¹tili da æe biti sve te¾e da se obezbede adekvatni tretmani za obolele od side ukoliko ne spreèimo nove infekcije virusom HIV. Do sada je od side umrlo 25 miliona ljudi. Zdravstveni struènjaci nastavljaju da istièu va¾nost bezbednog seksa i kori¹æenja kondoma u spreèavanjuu ¹irenja virusa HIV i side.

Kada se radi o malariji, Svetska zdravstvena organizacija je izmenila stav i dozvolila ponovnu upotrebu Di-Di-Tija u vidu spreja protiv komaraca koji prenose ovu bolest. Upotreba Di-Di-Tija zabranjena je u poljoprivredi pre 30 godina  zbog moguæe povezanosti sa rakom. Medjutim, zdravstveni struènjaci sada smatraju da Di-Di-Ti u vidu spreja nije ¹tetan za ljude.

Tokom protekle godine rasla je zabrinutost zbog ¹irenja ptièijeg gripa, a posebno bojazan da bi jedan od virusa izazivaèa - H5N1, mogao da mutira i da postane prenosiv sa èoveka na èoveka. ©to bi moglo da dovede do pandemije .

Krajem godine, struènjaci UN pozvali su na upotrebu nove vakcine protiv virusa koji izaziva oko 70 odsto sluèajeva raka grliæa materice. To je drugi po redu najèe¹æi tip raka kod ¾ena.

Gojaznost je prerasla u globalni zdravstveni problem. Smatra se da su uzroci pasivan ¾ivotni stil i uzimanje hrane sa visokom sadr¾inom masti i ¹eæera. Sa druge strane, uzimanje nedovoljne kolièine hrane je izgleda najnoviji trend medju manekenkama. Zvaniènici u ©paniji su stoga apelovali da se suvi¹e mr¹avim manekenkama zabrani uèe¹æe na modnim revijama.

U oblasti medicinskih istra¾ivanja, baziène æelije su ove godine dominirale vestima. Predsednik Bu¹ je zabranio kori¹'enje federalnih sredstava za istra¾ivanje u SAD, dok se u Ju¾noj Koreji pokazalo da su objavljeni uspesi bili la¾ni. Ipak, istra¾ivanja na baziènim æelijama se nastavljaju ¹irom sveta i pru¾aju novu nadu u leèenju nekih neurolo¹kih oboljenja.

Dramatièni znaci globalnog zagrevanja privukli su pa¾nju svetske javnosti u 2006. Otkriæe da se led topi i na severnom i na ju¾nom polu iznenadilo je nauènike. Jedna od studija je potvrdila da je i ledeni pokrivaè na Grenlandu smanjen za 100 milijardi tona od 2003. do 2005.

Rekordno visoke cene nafte doprinele su da sektori alternativne, energije, poput solarne i energije vetra, postanu segmenti amerièke ekonomije sa najbr¾im rastom. U medjuvremenu, kompanija «©evron» je objavila otkriæe zaliha nafte od 15 milijardi barela, vi¹e od dva kilometra ispod dna Meksièkog zaliva.

Evo jo¹ nekih otkriæa iz daleke pro¹losti. U februaru je u dolini kraljeva u Egiptu otkrivena jo¹ jedna grobnica, dok su u septembru nauènici objavili da su prona¹li ostatke èovekovog pretka stare 3 miliona godina.

NASA se u 2006. vratila u svemir sa tri uspe¹ne misije ¹atla, koji su prevezli astronaute i opremu na Medjunarodnu svemirsku stanicu. Svemirske sonde koje istra¾uju Mars, otkrile su da je na toj planeti ne tako davno postojala voda. Mogli smo da vidimo i neverovatne nove snimke Saturna i njegovih prstenova. Na medjunanrodnoj konferenciji u avgustu astronomi su oduzeli Plutonu status planete, ali NASA ipak ¹alje sondu koja æe stiæi do njega 2015. godine. Najzad, NASA je takodje nagovestila novu generaciju ¹atla i plan da do 2020. uspostavi stalnu bazu sa medjunarodnom posadom na Mesecu.

VOAnews (http://www.voanews.com/Serbian/archive/2006-12/2006-12-30-voa5.cfm)