NAPSer - Studentska organizacija Farmaceutskog fakulteta

Started by pereca, 24-05-2007, 23:24:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Представљамо вам

Студентску организацију Фармацеутског факултета


Крајем 1996. године, за време трајања Студентског протеста, дошла је до пуног изражаја потреба за постојањем организованог облика деловања студената Фармацеутског факултета. У то време су одржани први избори на којима су студенти изабрали студента продекана и трочлано координативно тело које је имало задатак да планира, усклађује и руководи студентским организовањем, припреми Статут и оснивачке акте будуће организације и обезбеди јој легалитет.
   Међутим, како је тадашњи режим доношењем злогласног Закона о Универзитету, онемогућио регистрацију новонасталих организација студената и професора, ни студентска организација на Фармацеутском факултету није имала лак пут до оснивања.
   Коначно, дана 14. септембра 1998. године, у великом амфитеатру Фармацеутског факултета одржана је Оснивачка скупштина Студентске организације Фармацеутског факултета, а званично је и регистрована 13. новембра 1998. године.

Како је у то време ово била једина студентска организација на Фармацеутском факултету, тако је имала велики и тежак задатак да обавља све делатности које су данас подељене међу свим студентским организацијама на факултету. Те делатности, пре свега су решавања проблема студената везани за извођење наставе, студентског стандарда, неспоразуми са професорима и асистентима, рад на побољшању квалитета наставног и ваннаставног садржаја који се презентује студентима, борба за аутономију Универзитета, реформа наставе, као и организовање спортских и забавних активности, екскурзија за студенте Фармацеутског факултета.
Студентска организација Фармацеутског факултета је пуноправни члан Интернационалне и Европске асоцијације студената фармације ( IPSF и EPSA)
Данас, има око 300 чланова и ради у оквиру тимова (секција) задужених за посебне конкретне области које се највише тичу студената Фармацеутског факултета.

√  Тим за унапређење и реформу наставе
Активисти овог тима залажу се за убрзано спровођење реформе наставе у складу са Болоњском декларацијом и решавање проблема са којима се сусрећу студенти на Фармацеутском факултету у току наставе. Управо чланови овог тима су били иницијатори оснивања Студентског парламента Фармацеутског факултета и на изборима за први сазив Студентског парламента освојили већину гласова и били први представници студената у Савету Фармацеутског факултета.

√   Здравствена секција
Кроз ову секцију остварује  се одлична сарадња са Заводом за заштиту здравља студената, Црвеним крстом Вождовца, Заводом за трансфузију крви Србије, ЈАЗАС-ом и Здравствено-потпорним удружењем студената Београда. Овај тим покушава да подстакне хуманост и подигне здравствену писменост студената. Добровољно давање крви, помоћ угроженима, предавања образовног карактера, превенција разних болести су само неке од области рада ове секције.

√  Тим за међународну сарадњу студената
Пуноправним чланством у интернационалној (IPSF) и европској (EPSA) асоцијацији студената фармације Студентска организација Фармацеутског факултета је стекла част и обавезу да спроводи програме ових двеју организација, а управо то нам доноси признање да стојимо раме уз раме са колегама студентима из Европе и света.
Под окриљем овог тима све успешније се спроводи програм размене студената, те се тако нашим студентима пружа прилика да у некој од земаља света обављају стручну праксу у трајању од месец дана. Такође и студенти из иностранства захваљујући Студентској организацији Фармацеутског факултета имају обезбеђен смештај и праксу у Србији.
Данас су чланови  Студентске организације на високим местима у водећим органима међународних организација студената фармације, а сам програм размене студената који ова организација спроводи је један од најбољих на свету, где многима служи за пример.

   Студентска организација Фармацеутског факултета је имала част да у јулу 2004. буде домаћин и организатор 6th EPSA – Summer University који се оджао на Златибору, а на тему Анорексија и гојазност. Том приликом смо угостили преко 130 учесника и 13 различитих земаља Европе који су организацијом и гостопримством били више него задовољни, а у прилог томе говори то да је управо тај EPSA – Summer University проглашен најбољим до тада. Покровитељ овог догађаја је била Европска агенција за реконструкцију.
Овај тим Студентске организације спроводи пројекат Clinical skills који се сваке године одржава на Фармацеутском факултету у Београду и наилази на одличан одзив код студената и професора.

Студентска организација је оснивач и пуноправни члан Центра за међународну сарадњу студената, чији је основни циљ унапређење међународне сарадње студената Универзитета у Београду.

Организација остварује и интензивну сарадњу са Светском здравственом организацијом, Министарством здравља РС, UNICEF-ом,  Универзитетом у Београду и многим другим релевантним и угледним  институцијама.

Чланство у Студентској организацији Фармацеутског факултета је бесплатно и остварује се потписивањем приступнице.
Чланови Студентске организације могу бити сви студенти Фармацетског факултета.