Ljutnja studenata Filolo¹kog- Nesporazum zbog Bolonje

Started by Bred, 13-02-2007, 14:23:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Prva godina primene Bolonjske deklaracije na fakultetima u Srbiji unela je dosta zbrke meðu studente i profesore. Zbunjene su i uprave fakulteta koje se na razne naèine dovijaju da premoste vakuum nastao pri prelasku sa starog na nov naèin studiranja.

- Ove godine je na Filolo¹kom fakultetu usvojena Bolonjska deklaracija, ali samo formalno. Koriste se novi indeksi, poveæan je broj ispita, ali je sve drugo ostalo isto. Takoðe, studenti koji su se na Filolo¹ki fakultet upisali pro¹le godine, a sada su obnovili godinu, morali su da preðu na novi sistem studiranja. Meðutim, u Statutu fakulteta pi¹e da po kojem studijskom programu student upi¹e studije, po tom programu mora i da ih zavr¹i, osim ako ne ¾eli da se prebaci, na sopstveni zahtev. Po¹to je veliki broj studenata (oko 300) obnovio prvu godinu i pre¹ao na novi naèin studiranja, morali su da kupe nove indekse i uplate 21.000 dinara za obnovu godine - stoji u pismu koje su studenti Filolo¹kog fakulteta poslali redakciji „Blica“.

- I na¹ Fakultet æe garantovati nastavu po starim programima jo¹ tri ¹kolske godine. Meðutim, prostorna i kadrovska ogranièenja ne dopu¹taju nam da iste ¹kolske godine, u istoj godini studija, organizujemo nastavu za dva paralelna studijska programa, novi i stari - rekao je za „Blic“ Petar Bunjak, prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu.

On istièe da su studenti-ponovci pro¹li proceduru priznavanja polo¾enih ispita.

V. Nedeljkoviæ

blic