Poskupljenje grejanja 1. marta

Started by Bred, 24-01-2007, 11:09:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta
Beograd -- JKP "Beogradske elektrane" ocenilo je da bi daljinsko grejanje trebalo da poskupi od 1. marta ove godine za vi¹e od 15 odsto.

Na sistem daljinskog grejanja u Beogradu prikljuèeno je 250.000 stanova i 70.000 kvadratnih metara poslovnog prostora

Generalni direktor tog preduzeæa Vladan Markoviæ kazao je na konferenciji za novinare da poskupljenje zavisi od Skup¹tine grada koja treba da ga odobri.

Daljinsko grejanje u Beogradu poslednji put je poskupelo krajem 2005. godine, a ko¹ta 32 dinara po kvadratnom metru.

Markoviæ je podsetio da je Skup¹tina grada najavila da æe cena grejanja biti poveæana 1. novembra pro¹le godine za 15 odsto ¹to se nije dogodilo, a u meðuvremenu je gas poskupeo za 35 odsto i mazut za 30 odsto.

On nije direktno odgovorio na pitanje koliko bi poveæanje cena bilo dovoljno da se podmire tro¹kovi, ali je nagovestio da bi ono trebalo da bude veæe od 15 odsto.

Generalni direktor "Beogradskih elektrana" kazao je da æe od sledeæe grejne sezone daljinsko grejanje potro¹aèima Novog Beograda i Zemuna biti obruèunavano preko meraèa toplotne energije - kalorimetara.

To znaèi da oni vi¹e neæe plaæati daljinsko grejanje pau¹alno, po kvadratnom metru stambenog prostora, veæ æe plaæati samo onoliko koliko potro¹e.

Prema njegovim reèima, do 2009. godine daljinsko grejanje æe na taj naèin biti obraèunavano svim potro¹aèima u Beogradu.

Markoviæ je kazao da su najveæe investicije u 2007. godini izgradnja dva kotla na Vo¾dovcu i Novom Beogradu, nastavak ga¹enja individualnih kotlarnica i njihovo prebacivanje na daljinski sistem grejanja i prikljuèenje novih potro¹aèa.

Za investicije je, kako je naveo, izdvojeno 17 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 735 miliona dinara iz bud¾eta za ovu godinu i 80 miliona dinara za nove prikljuèke.

Izgradnja kotlova snage 140 i 116 megavata omoguæiæe intenzivno ¹irenje mre¾e daljinskog grejanja u Novom Beogradu i na Vo¾dovcu, i prikljuèivanje vi¹e od dva miliona kvadratnih metara na mre¾u. Izgradnja bi trebalo bi da poène u maju i da bude zavr¹ena za godinu dana.

U ovoj godini planirano je, kako je kazao Markoviæ, prikljuèivanje 350 objekata na daljinsko grejanje.


b92

Darker

Evro pada, trava raste, gora zeleni...

Bred


Coolgemini

Quotea plate iste... eh srbija
Bas tako...Eh Srbija....Da li ce nekad nesto ostati isto u nasoj zemlji??Da se ne menja makar mesec dana??? :hm

Bred

a to najavljeno poskupljenje od 15% nije uopste malo. infostan za dovsobni stan iznosi vise od 3000din mescno bez struje i telefona

Bred

ovi su malo poranili

Komunalna poskupljenja u Beogradu
Izvor: B92
Beograd -- Gradski menad¾er Bojan Stanojeviæ izjavio je da su od februara cene komunalnih usluga u Beogradu veæe.

25 odsto skuplje
25 odsto skuplje
Cene komunalija veæe su 9,3 odsto, a cene grejanja i tople vode 25 odsto. Stanojeviæ je rekao da su komunalna preduzeæa tra¾ila veæa poveæanja, ali da je Izvr¹ni odbor Skup¹tine grada odobrio tu korekciju, iako je proseèna plata Beograðana 51 odsto veæa nego u istom periodu pro¹le godine.

"Poskupljenje æe stiæi u martu, ¹to znaèi da su se Beograðani skoro celu sezonu grejali po starim cenama", rekao je Stanojeviæ. On smatra da stanovnici glavnog grada neæe mnogo osetiti poskupljenje jer za komunalije i dalje izdvajaju u proseku 8,9 odsto, manje nego ¹to izdvajaju stanovnici drugih gradova u Srbiji.

On je dodao da u Beogradu oko 65.000 domaæinstava koristi pravo da ostvari popust na komunalne usluge, od 10 do 50 odsto, u zavisnosti od prihoda.

"Usled toplog vremena, oèekujemo probleme s komarcima veæ tokom marta meseca. Za suzbijanje komaraca æe iz gradskog bud¾eta biti izdvojeno vi¹e od 14 miliona dinara i 1.200.000 dinara za suzbijanje buba", ka¾e on.