FDA objavila da je meso i mleko kloniranih ¾ivotinja sigurno za ljudsku prehra

Started by AquArius, 02-02-2007, 10:59:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Biotehnologije
FDA objavila da je meso i mlijeko kloniranih ¾ivotinja sigurno za ljudsku prehranu

Amerièka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u èetvrtak je objavila da je meso i mlijeko kloniranih ¾ivotinja sigurno za ljudsku prehranu.


Nakon vi¹e od pet godina istra¾ivanja, FDA je zakljuèila kako se klonirana stoka "praktièno ne razlikuje" od obiène stoke.

"Na temelju analiza stotina publikacija i drugih studija o zdravstvenoj i prehrambenoj naravi klonova i njihovih potomaka, procjenom sigurnosnog rizika je utvrðeno da su njihovo meso i mlijeko sigurni kao i hrana koju jedemo svaki dan", izjavio je direktor Veterinarskog centra FDA Stephen F. Sundlof.

"Kloniranje ne predstavlja nikakav poseban rizik za zdravlja ¾ivotinja u usporedbi s drugim tehnikama potpomognute reprodukcije koje se trenutno koriste u amerièkoj poljoprivredi", dodao je Sundlof, u priopæenju koje je na svojoj web stranici objavila FDA.

Zakljuèci studije FDA odnose se na meso i mlijeko kloniranih krava, svinja i koza, te njihovog potomstva, dok "zbog ogranièenih podataka o kloniranim ovcama, FDA preporuèuje da se one ne koriste za ljudsku ishranu".

®ivotinjski klon je genetska kopija ¾ivotinje davatelja, istovjetna jednojajèanim blizancima roðenima u razlièita vremena. Kloniranje nije isto ¹to i genetski in¾enjering, koji ukljuèuje izmjenu, dodavanja ili oduzimanje elemenata DNK. Kloniranjem se ne mijenja genetski niz, istièe FDA.

Od objave da hrana od kloniranih ¾ivotinja ne predstavlja sigurnosti rizik, do konaènog odobrenja za stavljanje u prodaju tih proizvoda proæi æe jo¹ nekoliko mjeseci, unutar kojih æe biti otvorena javna rasprava o toj problematici, rekao je Sundlof.

Do daljnjega ostaje na snazi nefomalni moratorij na stavljanje proizvoda od mesa i mlijeka kloniranih ¾ivotinja u prodaju, objavila je FDA.

Du¾nosnici agencije su kazali kako ne oèekuju da æe hranu proizvedenu od kloniranih ¾ivotinja trebati posebno oznaèavati.

Osim procjene sigurnosnog rizika za ljudsku prehranu, FDA je objavila i plan upravljanja rizikom vezan za opasnosti po zdravlje ¾ivotinja ukljuèenih u proces kloniranja te preporuke za prehrambenu industriju, te o sva tri dokumenta otvorila javnu raspravu koja æe trajati iduæih 90 dana.

U preporukama za industriju FDA ne tra¾i nikave posebne mjere povezane s kori¹tenjem potomaka klonova bilo koje vrste u ljudskoj prehrani.

Zbog svoje skupoæe i rijetkosti, klonovi æe biti kori¹teni kao i sva druga elitna stoka za uzgoj - kako bi svoje prirodno steèene, po¾eljne osobine kao ¹to su otpornost na bolesti i bolja kvalitetu mesa, prenijeli na stoku u tovu. Obzirom da æe se klonovi koristiti prvenstveno za uzgoj, oèekuje se da æe gotovo sva hrana proizvedena u procesu kloniranja poticati od seksualno reproduciranog potomstva klonova, a ne od samih kloniranih ¾ivotinja, zakljuèuje FDA.

Samo 10 godina nakon ¹to je ovca Dolly postala prvi nono3vac koji je uspje¹no kloniran, prehrambeni proizvodi iz procesa kloniranja stoke uskoro bi mogli postati dostupni na policama amerièkih samoposlu¾ivanja.

Pliva (http://www.plivazdravlje.hr)

Dukica

Ajoj,sto to grozno zvuci!
Meni bar... :ohwell:
Ne moram bas da znam sta jedem... :bljak:

AquArius

Mislis - sto mozak ne zna, stomak lakse podnese  :>
Ima i toga,
ja sam za to da se sve obelezava,

takodje sam misljenja da se od ovoga ne moze pobeci,
jer ko ti garantuje da ulje koje je deo te tunjevine (recimo)
nije od genetski modifikovane soje ili drugog GM bilja...


Dukica

Pa zvuci mi lose da razmisljam o hrani koju jedem inace,
jer samo kad se setim kako su te male zivuljke trckarale po livadi
bile srecne i vesele,a onda im je neki surovi farmer
prerezao vrat i njima i njihovj deci,a zatim ih odrao i pojeo.
U tom smislu,bolje da zaboravim kako je nastala hrana koju jedem...

Ne znam,mislim da ako mogu
da se pomirim sa cinjenicom
da su te zivotinje preklane i odrane
onda mogu i sa time da su klonirane..
Tako ih manje sazaljevam..

Mada moj pokusaj da ne jedem meso se
zavrsio teskom anemijom...
Tako da sam morala poceti jesti opet... :K

Al-Jasmina

Mislim da se apsolutno mora naznaciti sta je u htani, pocev od veselih emulgatora pa na dalje..
nisam suvise odusevljena mogucnoscu da pojedem mesokoje je em nadeveno hormonima em koncentratima i jos povrh svega klonirano...
Kakvu li cu mutiranu supstancu onda uneti u organizam i ugraditi je u sebe...?

najiskrenije, volela bih da mogu da jedem snicle od onih gljiva bogatih proteinima i da se drzim ribe, ali...

Porazno je sto ce zdrava hrana biti skupa hrana u narednom veku i sto ce mozda na hrani i pisati sta sve ima ali ce siromasni i onako morati da je kupuju..