РС добила химну, грб неуставан

Started by frckica-j, 23-12-2008, 14:28:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

frckica-j

До љета нови приједлог грба
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Грб Републике Српске је неуставан, одлучило је јуче Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС након разматрања захтјева клуба Бошњака у Вијећу народа РС о заштити виталног националног интереса.

Предсједник Уставног суда РС Мирко Зовко рекао је да је повријеђен витални национални интерес Бошњака јер у усвојеном грбу нема ниједног обиљежја овог народа.

Овом одлуком, појаснио је Зовко, није срушен комплетан закон, већ само дио који се односи на грб.

Химна ће моћи да се примјењује након објављивања у "Службеном гласнику РС", јер је Уставни суд одлучио да химна симболизује РС и да ниједан елеменат не вријеђа конститутивне народе, чиме је одбачен захтјев Бошњака за заштиту виталног националног интереса у овом дијелу Уставног закона.

Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да РС неће одустати од доношења новог грба те да ће поново ићи у процедуру доношења тог симбола с нешто измијењеним рјешењем.

Кузмановић је рекао новинарима да се нада да ће РС у прољеће или на љето наредне године добити нови грб.

Он је казао да није било потребе да се покреће питање заштите виталног националног интереса на химну РС, и да, након  одлуке Уставног суда РС, очекује да прво емитовање нове химне РС, композиције "Моја Република" буде 9. јануара на Дан Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић изјавио је да је дјелимично задовољан одлуком Уставног суда РС који је оспорио нови грб РС, али не и химну.

Он сматра да о грбу више вјероватно неће расправљати нити га усвајати садашњи сазив парламента.

Радојичић, који је био и предсједник Комисије за симболе РС, казао је новинарима да га интересује комплетно образложење одлуке Уставног суда РС о грбу и додао да би се о његовој симболици могло сатима расправљати, јер је ријеч о традиционалној хералдици која је на овим просторима присутна стотинама година и која се може различито интерпретирати.

Предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић рекао је да је одлука Уставног суда РС очекивана.

- Драго ми је што је суд донио овакву одлуку јер је очигледно да је приједлогом грба РС повријеђен национални интерес Бошњака - навео је Османчевић.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС покренуо је пред Уставним судом РС питање заштите виталног националног интереса због Уставног закона о допуни Уставног закона о застави, грбу и химни Српске.

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Сташа Кошарац рекао је да је Српска у цјелокупном процесу доношења симбола показала висок степен спремности да уважи све примједбе на уставна рјешења симбола.

- Увјерен сам да ћемо, у складу са Уставом РС, у наредном периоду добити грб, јер је то жеља грађана Српске и наша политичка обавеза према њима - рекао је Кошарац.

KaBoom

Znaèi po zakonu, na grbu moraju da budu zastupljena obele¾ja konstitutivnih naroda? Na grbu republike Srpske mora da bude i elemenata Hrvata i Bo¹njaka?

Onda znaèi i na grbu federacije mora da bude zastupljeno neko obele¾je Srba... Tako?

bozana

ne kuzim ja ovo,kao da se odvoji republika srpska od federacije,pa opet isto. :hmm

frckica-j

Dobro si skapirao Kaboom. Frka se digla oko mnogo èega, mada su to èiste gluposti. Dosad je bijeli ljiljan smatran simbolom Bo¹njaka (jer je bio u grbu Kotromaniæa) dok im neko nije objasnio pravu simboliku. Pa se sad bune... Ma joj, kako bi se svaðali i tro¹ili pare od poreza na ruèkove i dogovore i sastanke i...

dirigent

 Zlatin ljiljani i grb federacije nosi obelezja vladarske dinastije Kotromanovica.

    Uzgred pomenuti Tvrtko se okrunio posle kosovske bitke u manastiru Milesevi krunom srpskog kralja, a ne bosanskog. Samo retko ko to zna sa obe strane.

    Kad to pomente nekom `bosnjaku` isto ko da ste ga vatrom opekli , a srbina ne mozete ubediti u isto, ili ce sumnicavo glavom odmahnuti.

     Zastava federacije nosi srpska obelezja.

frckica-j

O tome i govorim. Zaboravila sam da napomenem da ni Srbi nisu nimalo bolji po poznavanju simbolike i istorije. Svako sve tumaèi na svoj naèin! Uglavnom, vidjeæemo ¹ta æe biti...