Kontracepcija i sve o njoj (Prekid trudnoæe ugro¾ava zdravlje )

Started by Bred, 06-06-2006, 19:50:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

SPRING

Quote from: Al-Jasmina on 15-11-2006, 10:44:47
Quote from: SPRING on 14-11-2006, 21:54:35
U kom smislu "navucen na njih"?

Ako unosis hormone u telo, zlezda ciji hormon se unosi ce smanjiti svoj rad,
samim tim, si navucen na kontraceptivnu hormonsku terapiju koja s jedne strane cini dobro jer uravnotezi ciklus
i ukloni sve lose simptome neredovnog...
ali utice i na produktivnost samih jajnika

Pa to jeste tacno, ali i dalje mislim da su prednosti vece od nedostataka.... Mada, na mene su nekako cudno delovale, ne fizicki, nego psihicki, imam utisak da imam kontrolu nad necim i taj osecaj mi bas prija... Nisam sigurna da li je to dobro, ali tako je... Mozda zato jer je nezeljena trudnoca jedan od mojih najvecih strahova....

Al-Jasmina

Mnogima je taj strah najveca kocnica da se prepuste uzivanju
i s te strane jesu zakon!


Dukica

kazu da posle pilula,u toku pauze,ako je pravis,postajes jos plodnija! tj.po prestanku uzimanja pilula,masovno su zene ostajale u dr.st. i meni tu nesto ne ljava.
sta kao,sprecavas ovulaciju nekoliko meseci a onda kad nema spoljasnih stimulansa,jajnici podivljaju i stvaraju jajne celije k'o ludi?! :shock

Al-Jasmina

Mozda su prosto navikle na odnos bez zastite
pa nije bilo kocnica :>

Dukica

hehe,mozda.... :K
al to mi sve cudno....mislim nije cudno,nego se sigurno nesto gadno desava u organizmu,a o posledicama ne smem ni da razmisljam,ako se piju te pilule....aaaaa,he who dares,wins! :K

Roben

Abortus dominantan oblika prekida trudnoæe
(http://nono9.us)
Pilule za kontracepciju koristi samo tri odsto ¾ena u Srbiji, a abortus je i dalje dominantan oblik prekida ne¾eljene trudnoæe, reèeno je na okruglom stolu posveæenom savremenoj kontracepciji.

Katarina Sedlecki iz Instituta za zdravstvenu za¹titu majke i deteta Srbije "Dr. Vukan Èupiæ" rekla je da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj ¾ene masovno pribegavaju abortusu, navev¹i da jedna od dvadeset devojaka godi¹nje u Srbiji nasilno prekine trudnoæu.

Ona je rekla da u Evropi, polovina parova koristi hormonsku oralnu kontracepciju, a da u SAD najèe¹æe pribegavaju voljnoj sterilaciji. "Srbija na ¾alost kasni bar pola veka, a na to utièe nedovoljno znanje i psiholo¹ki otpor prema modernoj kontracepciji", rekla je Sadlecki.

Ana Mitroviæ iz Udru¾enja za reproduktivno zdravlje i GAK Narodni front rekla je da je kontraceptivna pilula izuzetno siguran metod planiranja porodice, ali i terapija u leèenju pojedinih bolesti.

Ona je rekla da upotreba pilule pozitivno utièe i na prevenciju karcinoma jajnika, a da po prestanku kori¹æenja, ne postoje problemi plodnosti ¾ena.

Na okruglom stolu je reèeno da je u Strbiji seksualna aktivnost medju devojèicama do 15 godine sporadièna pojava, uprkos porastu seksualne aktivnosti adolescenata u svetu.

Istra¾ivanje medju devojèicama drugih razreda srednjih ¹kola u Novom Sadu pokazalo je da je svaka èetvrta devojka seksualno aktivna.

Upozoreno je da mladi, nedovoljno svesni rizika i posledica, ne koriste kondome i oralnu kontracepciju, ¹to rezultira suoèavanjem sa ne¾eljnom trudnoæom i infekcijama koje umanjuju sasansu za kasnije radjanje.

U domovima zdravlja u 40 op¹tina u Srbiji otvorena su savetovali¹ta za mlade, a struènjaci su ukazali da bi vaspitanje za oèuvanje reproduktivnog zdravlja trebalo da bude u nastavnim planovima osnovnih i srednjih ¹kola.

(Beta)