Izgoreo brod pun nafte i ulja,Jadranu preti eko-katastrofa

Started by Girl, 07-02-2008, 20:17:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Girl

Na brodu sa nalazi 200 kamiona, devet tona uljnih produkata i izmeðu 100 i 200 tona pogonskog goriva...

Turski brod „UMD Adriatic” zapalio se juèe rano ujutro 25 kilometara zapadno od hrvatskog grada Rovinja. Na 193 metara dugom brodu, koji je u italijansku luku Trst prevozio 200 kamiona i devet tona opasnih uljnih produkata, nalazilo se devet putnika i 22 èlana posade. Posada grèkog broda „Ikarus Palace” spasila je sve ljude s broda zahvaæenog po¾arom.




ALARM - Pored devet tona toksiènog tereta i 200 kamiona, pretpostavlja se da se u brodskim rezervoarima nalazi izmeðu 100 i 200 tona pogonskog goriva, kori¹æenog za kretanje samog broda. Zbog toga, ako brod potone, a postoji velika verovatnoæa da hoæe, Jadranskom moru preti ekolo¹ko zagaðenje.
Du¹ica Radojèiæ, predsednica udru¾enja „Zelena Istra”, rekla je kako s mesta dogaðaja jo¹ nema informacija o tome ima li isticanja opasnih materija iz turskog broda. Prema njenim reèima, zbog magle se s obale ni¹ta nije videlo.
- Hrvatska bi se veæ pozdravila s turizmom na narednih nekoliko godina da je kojim sluèajem do¹lo do havarije nekog od tankera koji svakodnevno plove prema Kopru i Trstu - izjavio je Vjeran Pir¹iæ, predsednik udru¾enja „Eko Kvarner”, i dodao da je katastrofa bila oèekivana.
Pir¹iæ je rekao kako se jo¹ puno informacija u vezi s katastrofom koja se odvijala ispred Rovinjskog akvatorija ne zna i kako je glavno pitanje ¹ta ako brod potone. On je dodao i da je veoma va¾no pitanje i u koju luku æe brod biti odvuèen ako ne potone jer bi u sluèaju odabira lo¹e lokacije, moglo da doðe do jo¹ veæe katastrofe.
Hrvatski mediji prenose da je vatra dolazila „iz unutra¹njosti” broda, zbog èega avioni tipa „kanader” nisu mogli odmah da zapoènu s ga¹enjem vatre. U blizini su u trenutku nesreæe bila i dva remorkera, koji je trebalo da poku¹aju ga¹enje penom, ali ni oni zbog velikog plamena nisu mogli da se pribli¾e. Avioni su do podneva poku¹ali da ugase po¾ar, ali po¹to efekti ga¹enja nisu postojali, odustali su.


izvor: 24 sata

Wlada

Ако се добро сећам географије, топла морска струја која се Јадраном креће уз хрватску обалу иде ка северу, а затим се хлади и заокреће у Венецијанском заливу, па се италијанском страном креће ка југу.
Ровињ је скоро на шпицу Истре, тако да нафтна мрља не би могла да се појави у јужнијим хрватским водама.
Такође сада се хладан ваздух са Балканског полуострва креће ка топлијем изнад Јадрана, стварајући буру (која дакле дува од копна,а не ка копну).
.blah.

peho_atropin

Sad javise da nista nije iscurelo ali je izgorelo dve tone turskih sibica! :K :K :K