Ulemeku 15, Markoviæu osam godina za Ibarsku

Started by Roben, 16-02-2007, 14:29:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Ulemeku 15, Markoviæu osam godina za Ibarsku
(http://nono9.us)
Biv¹i komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek Legija ponovo je osudjen na 15 godina zatvora za uèe¹æe u ubistvu funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali.

U ponovljenom, treæem sudjenju, na 15 godina osudjen je i biv¹i pripadnik "crvenih beretki" Nenad Iliæ koji je, prema optu¾nici, vozio kamion kojim je izvr¹eno ubistvo.

Nenad Bujo¹eviæ, Branko Berèek, Du¹an Marièiæ i Leonid Milivojeviæ, koji su na drugom sudjenju osudjeni na po 15, sada su osudjeni na po 14 godina zatvora.

Biv¹i ¹ef Dr¾avne bezbednosti Radomir Markoviæ osudjen je na osam godina zatvora, a nekada¹nji ¹ef carine Mihalj Kertes na dve i po godine.

Oni su na drugom sudjenju, 2005. godine, osudjeni na 10, odnosno tri godine.

Dragi¹i Diniæu izrièena je kazna od 19, a Vidanu Mijailoviæu od devet meseci zatvora.

Branko Djuriæ i Milan Radonjiæ ponovo su oslobodjeni optu¾bi.

Nakon izricanja kazne, Ulemek, Bujo¹eviæ, Marièiæ i Milivojeviæ zatra¾ili da budu izvedeni i nisu ¾eleli da slu¹aju obrazlo¾enje presude.

"Zamolio bih da napustim sudnicu, ne ¾elim vi¹e da slu¹am ovu farsu", rekao je Ulemek, nakon èega je sudska stra¾a na njihov zahtev izvela i ostalu trojicu pripadnika JSO.

Dok je Ulemek izlazio, brat ubijenog Zvonka Osmajliæa, Veselin, rekao je sudiji Bojanu Mi¹iæu "lepo ste ih nagradili, pa mo¾ete i vi sa njima".

Odmah nakon toga sudnicu su napustili i rodjaci i prijatelji optu¾enih, a potom i rodbina nastradalih.

Incidenata u hodniku i ispred Palate pravde nije bilo.

Sudija Bojan Mi¹iæ je obrazla¾uæi presudu kazao da je maksimalna kazna koju je mogao da izrekne za ovo delo 15 godina zatvora, po¹to je smrtna kazna zamenjena tom kaznom.

"Ako sa obe strane postoji negodovanje oko presude, time je presuda pravilnija", ocenio je sudija Mi¹iæ.

U izre¾iranoj nesreæi na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine poginuli su Veselin Bo¹koviæ, Zvonko Osmajliæ, Vu¹ur Rakoèeviæ i Dragan Vu¹uroviæ.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je u maju pro¹le godine presudu Okru¾nog suda u predmetu "Ibarska magistrala" i vratio predmet na ponovno sudjenje.

Na presudu su se ¾alili i okru¾ni tu¾ilac i branioci optu¾enih, i Vrhovni sud je uva¾io ¾albe obe strane.

Tu¾ilac je, nakon prvostepene presude, tra¾io maksimalnu kaznu za optu¾ene od 40 godina zatvora a advokati odbrane oslobadjajuæu presudu.

Posle izricanja prvostepene presude vodjena je polemika da li je maksimalna kazna 15 ili 40 godina zatvora, po¹to su u poslednjih pet godina vi¹e puta menjani procesni zakoni, kojima je ukinuta smrtna kazna.

Na prvom sudjenju 2003. godine Markoviæ je bio osudjen na sedam godina, a Nenad Iliæ i Nenad Bujo¹eviæ na po 15 kao direktni izvr¹ioci dela. Milan Radonjiæ je i na prvom sudjenju oslobodjen optu¾bi. I tu presudu ukinuo je Vrhovni sud, a optu¾nica je u medjuvremenu pro¹irena.

Milorad Ulemek, Radomir Markoviæ i pripadnici JSO osudjeni su i za ubistvo Ivana Stamboliæa i poku¹aj ubistva Vuka Dra¹koviæa u Budvi.

Ulemeku i Berèeku je Vrhovni sud izrekao kaznu od 40 godina zatvora i u toku je treæestepeni ¾albeni postupak. Leonid Milivojeviæ pravosna¾no je osudjen na 30 godina, Radomir Markoviæ na 15, Marièiæ na 30 godina, Nenad Bujo¹eviæ na 35 godina i Nenad Iliæ na 15 godina zatvora.

(Beta)

Porodice: ovo je sramota!

Porodice i zastupnici ubijenih na Ibarskoj magistrali 1999. godine ogorièeni su kako su rekli "sramnom i skandaloznom presudom" Okru¾nog suda u Beogradu.

Desetorici optu¾enih za to ubistvo izreèena je kazna zatvora u ukupnom trajanju vi¹e od 99 godina, dok su dvojica oslobodjeni optu¾be.

Braæa ubijenog Zvonka Osmajliæa, Marko i Veselin razoèarani su "u pravdu u ovoj dr¾avi" i istakli da je presuda "sramota i za vladu i za dr¾avu".

Marko Osmajliæ rekao je da su novim zakonom, kojim je ukinuta smrtna presuda, optu¾eni praktièno nagradjeni i oslobodjeni optu¾bi za ubistvo.

"Sudija Mi¹iæ je umesto da ih osudi na po 40 godina zatvora, kombinovao stari i novi zakon, pa je nekima èak i smanjio kazne", rekao je Marko Osmajliæ.

Dok je Marko najavio da æe porodica tra¾iti pravdu od Vrhovnog suda Srbije, Veselin je rekao da ne veruje u domaæe pravosudje i da æe se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Ovaj proces je gori od prethodna dva, a ova presuda je posledica dogovora Milorada Ulemeka Legije i vlade kojoj se on predao", ocenio je Veselin Osmajliæ.

Nekada¹nji punomoænik porodice o¹teæenih Vladimir Bo¾oviæ, koji je prisustvovao izricanju presude, rekao je da æe "presudom bez presedana biti zgro¾ena sva graðanska, demokratska i evropska Srbija".

"Ovo nije samo tragedija porodica ubijenih, veæ i porodica (Slavka) Æuruvije, (Milan) Pantiæ i porodice ¾rtava hiljadu nerazja¹njenih ubistava u ovoj zemlji", istakao je Bo¾oviæ.

(agencije/MONDO)


Vampire 666

Jos jedna sramota naseg pateticnog sudstva....

darusaz


mikele

Када је почело суђење био је актуелан закон који за ово дело прописује максималну казну од 15 година и зато су они и добили толико.Тек касније је донет нови закон по коме је максимална казна за оваква дела 40 година.

Roben

Quote from: mikele on 17-02-2007, 00:57:33
Када је почело суђење био је актуелан закон који за ово дело прописује максималну казну од 15 година и зато су они и добили толико.Тек касније је донет нови закон по коме је максимална казна за оваква дела 40 година.
и мени се чини да је тако свака част микеле :Bog