Tijelo treba bakterije

Started by Bred, 09-02-2007, 15:06:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pilinzi, sapunanje, tonici, maske... Pa opet ko¾a vam je i dalje problematièna. Mo¾da je vrijeme da razmislite o dragocjenim mikrobima koji su zapravo dio na¹eg tijela. Ostavite ih malo na miru.

Ljudsku ko¾u nastanjuje pravi zoolo¹ki vrt bakterija - èak 182 vrste - od kojih neke tamo provedu dulje vremena, dok neke svrate samo nakratko, otkrili su amerièki znanstvenici.

No, nema razloga za uzbunu, tvrdi mikrobiolog Martin Blaser s Medicinskog fakulteta na Njujor¹kom sveuèili¹tu, bakterije su s nama veæ neko vrijeme i neke su korisne za èovjeka.

Mi i bakterije:
Znanstvenici tvrde da mikroba u ljudskom tijelu ima 10 puta vi¹e nego stanica. "Na¹i mikrobi su zapravo dio na¹eg tijela", pojasnio je Blaser.
Blaser i njegovi kolege uzeli su uzorke s podlaktica ¹est zdravih osoba kako bi istra¾ili bakterijsku populaciju na ko¾i - najveæem ljudskom organu. "Identificirali smo oko 182 vrste", kazao je Blaser. "A na temelju tih brojki, vjerujemo da ih na ko¾i ima oko 250 vrsta", dodao je.

Za usporedbu, dobar zoolo¹ki vrt mo¾e imati 100 ili 200 vrsta raznih ¾ivotinja. "A mi znamo da samo na ko¾i podlaktice ima toliko vrsta bakterija kao u dobrom zoolo¹kom vrtu."

Bakterije su jednostanièni organizmi za koje se vjeruje da su bili prva ¾iva biæa na Zemlji. I dok neke uzrokuju bolesti, druge bakterije se normalno razvijaju u na¹im tijelima, na primjer u probavnom traktu gdje imaju korisne funkcije.

"Bez dobrih bakterija, tijelo ne mo¾e pre¾ivjeti", pojasnio je Zhan Gao, lijeènik koji je sudjelovao u Blaserovom istra¾ivanju.

"Mislimo da mnogi od normalnih organizama ¹tite ko¾u, zato mislim da nije ba¹ pametno neprestano se prati jer tako zapravo ispiremo na¹ obrambeni sloj", dodao je.

Dugo je poznato da bakterije ¾ive na na¹oj ko¾i, ali su Blaser i njegovi kolege iskoristili sofisticiraniju molekularnu tehniku utemeljenu na DNA kako bi proveli precizniju identifikaciju.

Stanovnici na¹e ko¾e pokazali su da su razlièitiji nego ¹to se mislilo, jer je prije bilo poznato samo osam posto vrsta.

Neke bakterije trajno nastanjuju ko¾u - i to one iz roda stafilokoka, streptokoka, propionibakterija i korinobakterija. One èine vi¹e od pola bakterijske populacije.

Dragovoljci na kojima je izvr¹eno istra¾ivanje su bile tri ¾ene i tri mu¹karca.

Znanstvenici su ranije istra¾ivali bakterije u ¾elucu i jednjaku, a s ovim istra¾ivanjem utvrdili su da postoji razlika izmeðu bakterijske populacije u ljudima i na ljudima.

"Mikrobi ¾ive u ¾ivotinjama sigurno milijardu godina, a mikrobi koje mi imamo u na¹im tijelima nisu sluèajni. Oni su se razvili s nama", zakljuèio je Blaser.

Net.hr

cvjetic

znaci da se ne kupam i imacu lijepu kozu? :K :K :K :K

Wolf

Smrda

salu na stranu,ima necega u ovome...
jer sto se vise lickamo,koza nam postaje sve zavisnija od preparata...i naviknuta...pa posle bude jao meni...kad prestanemo da ih koristimo.,

Nera

Ma to je samo izvlakusa za one koji nece da se redovno kupaju... :)
Cinjenica je da u svemu treba imati mjeru, zar ne?
Pa tako i u kupanju i lickanju...