Zaposlenje u Kanadi?

Started by Bred, 27-02-2007, 14:17:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Можда у Амбасади, али на граници мораш да бројиш 100 (да би се спречило прање новца највећа банкнота у Канади је 100 долара), 200, 300, .... 10.000 :)

Искључиво кеш. Један од разлога је тај што многе земље из којих имигранти долазе немају платни промет са Канадом. ;)

У сврху изношења тих 10.000 канађана из Србије, није неопходно да се вади нека потврда од НБС, пошто је по уредби усвојеној пре неколико година, онима који имају усељеничке визе дозвољено да иако на царини пријаве незаконито велики износ, исти смеју и да изнесу из земље.

Bred

Kakav je zivot u Kanadi [standard]? I troskovi?

darusaz

Трошкови за храну, белу технику и томе слично су ти исти као у Београду (excluding Vancouver and Toronto Metropolitan Area).  .blah. Блесаво, али истинито.

Минимална плата је 8 c$/h и то је законом загарантована сума - то зарађују разносачи пица, домари и теткице. Од 12-14 c$/h крећу се зараде особа са вишом школом, јер као што рекох средњих стручних нема. Фармацеути, који дипломирају у Канади или пак успешно нострификују диплому из иностранства у зависности од покрајине и посла који раде (апотека, болница, дистрибуција лекова) зарађују различите суме. А уколико су и муж и жена фармацеути, врло лако се долази до куће са базеном и 2 аутомобила + летовање и зимовање. Испод 18 c$/h тешко да може да буде понуђено. Са 12 канађана на сат саставља се крај са крајем, нешто може и да преостане. Испод тога, може се пријавити на welfare, који нажалост многи стални житељи из бивше Југославије врло радо злоупотребљавају.

Школовање деце је скупље него у Србији, барем на факултетима. Здравствена заштита је организована по нашем моделу. Само за разлику од нас, то тамо функционише Приватне болнице НЕ постоје. Имаш приватне стоматологе евентуално. Постоје листе чекања, на преглед код лекара специјалисте се чека до месец дана, а на дијагностичке прегледе чекање може да се одужи и на преко 3 месеца. Већина стандардних и нестандардних услуга су урачунате у здравствено осигурање. Преко реда се не може, већ се иде у САД и у приватним здравственим установама дебело се плаћају сви прегледи и интервенције.

Особе са статусом сталног житеља (не држављанина) имају сва права сем права гласа и поседовања канадских путних исправа. Могуће је запослити се и у канадској војсци.

Бензин је јефтинији него у Србији. Одећа, памучна скупља је многоструко.

Smrda

@ darusaz...
ja zaista prvi put cujem da se nosi kesh....jbt...pa to je malo riskantno zar ne....
mislim 10 000......uuuuuuu

ej,a ti si se bas naostrio na Kanadu?

darusaz

Quote from: smrda on 05-03-2007, 17:37:21
@ darusaz...
ja zaista prvi put cujem da se nosi kesh....jbt...pa to je malo riskantno zar ne....
mislim 10 000......uuuuuuu

ej,a ti si se bas naostrio na Kanadu?



усељеничка виза у пасошу САД-а; веровали или не, све већи број Американаца мигрира у Канаду...

Све за које знам да су од 1990. и неке отишли носили су у готовини и то искључиво у канадској валути. Смрдо, данас је рискантно изаћи и на улицу.   :> А камоли понети 540.000,00 динара у ручном пртљагу. Хехе. Нажалост и ово многи користе.  :1 Паре сакрију, па онда на неком од транзитних аеродрома пријаве крађу. Добију потврду, па када стигну у Канаду дају потврду и канадски welfare им да тих фамозних 10.000,00 канађана. То после одплаћују, али на неки смешно дуг период. Ова свота  је за једну особу, како се повећава број укућана који путују, тако се и појединачна цифра смањује.  :V



Зашто Канада?
Позитивне ствари:

  • једна од првих 5. земаља у свету по међународним параметрима када се ради о благостању највећег броја грађана и социјалним издацима
  • и даље отворена за нове људе и кадрове
  • низак анимозитет према придошлицама (за разлику од ЕУ и Новог Зеланда)
  • могућност добијања каданског држављанства након свега 3х365 дана проведених у Канади
  • везано са претходном ставком - Канада дозвољава двојно држављанство, дакле не одричете се држављанства своје отаџбине (као што је случај са највећим бројем европских земаља)
  • земља која је врло неприметна у међународној политици, што гарантује безбедност њених грађана када путују

Негативне ствари:

  • удаљеност од Србије (нарочито пацифичка обала)
  • изузетно јаке зиме
  • обавезна нострификација за већину диплома из Србије, уколико је у питању рад у пракси

Зашто Канада (из личних разлога)? Не верујем да ћу тамо и ако будем отишао бити дуже од 5 година. Основни мотив је стицање нових искустава у динамичној средини, али и добијања путне исправе са којом могу без гледања испод ока да се упутим где год хоћу и када год хоћу.

3OPAH

#20
IzvinĀ“te mi za ovaj OFF  :luda

@Smrda & AL-Jasmina: Devojke (nije da se nudim :-) ali sta farmaceutima fali?  :smekerica:

@Darusaz: Lepo dekorirana soba.

@Bred: Otvaraj podforum "Putovanja i turizam" ili nesto slicno.  :wink:
       (nema nikakve veze sa topikom, nego mi je sad palo na pamet)

darusaz

Зоране, постоји барем једна тема у Сваштари о путовању и туризму, али и ја са ЗА посебну секцију.  :)

:OFF пардон  :a

Smrda

@ Darusaz...svaka cast na inforimisanosti....zaista..
mislim,sad znamo preko koga cemo u Kanadu... :smekerica: :smekerica:
Meni je Kanada,generalno super zemlja,mada ne znam mnogo...
jedino sto mi je malo daleko,ali opet sve zavisi za sta..
Ako odes na par godina,onda mi je to ok....
no,vec ne znam da li bih mogla tamo da zivim narednih 30....samo zbog udaljenosti....
ali,opet...sve je individualno...

@ZORANE..
:wink:
Vama ne fali nista,
samo su nam sa masincima vece sanse za vizu...
rec je o prezivljavanju!!! :luda
e sad ,ako imas neke rodjake tamo...ondak je druga prica :smekerica:

darusaz

"Увоз" родбине. Могу да се увезу накнадно само мајка, отац, супружник, деца. Браћа, сестре, и остала родбина не може.  :hmm  a005  :wall:

Смрдо, нема на чему. Ту сам увек за сва канадска, турска или перзијска питања.  :a

Smrda

pa ja cu u tom slucaju da budem supruznica...heheheh...nije losa taktika zar ne?

Al-Jasmina

Quote from: 3OPAH on 06-03-2007, 14:47:35
IzvinĀ“te mi za ovaj OFF  :luda

@Smrda & AL-Jasmina: Devojke (nije da se nudim :-) ali sta farmaceutima fali?  :smekerica:


Samo se ti nudi,
i ne fali im nista, sem vize :happy:

Bred

kad bude bilo dovoljno tema [i slika] za (pod)forum Putovanja i turizam, otvoricu ga. :) Na vama je da se potrudite da otvorite originalne teme sa dosta korisnih informacija a forum cemo posle lako otvoriti. :wink:

darusaz

#27
Quote from: Al-Jasmina on 07-03-2007, 00:15:14
Samo se ti nudi,
i ne fali im nista, sem vize :happy:

@Al-Jasmina: Колегинице, нашем колеги Зорану, уверен сам за посете до 90 дана за Канаду и САД није потребна виза (Visa Waiver Program и томе слично).  :plez  :> Мада добро и њему треба усељеничка.  :1


Да би сте легално отишли у Канаду и по доласку добили стални боравак (на српском ћу користити оне термине широко раширене код нас уместо буквалних превода са енглеског), потребна вам је усељеничка виза.

Усељеничку виза може се добити по више основа, а најраспрострањенији је онај по основи  високе школске спреме. Захтев за усељеничку визу подноси се у најближем ДКП Канаде, за територију Србије и Црне Горе, то је Београд. Из Београда, ваши папири се шаљу на обраду и потенцијално позитивно решење захтева у конзулат Канаде у Бечу, који је надлежан за усељеничке визе. Од тренутка подношења захтева за усељеничку визу, па до тренутка добијања писменог одговора на кућну адресу из Беча прође око годину дана. Није зачуђујуће с обзиром да је број земаља одакле пристижу захтеви ипак велики. У писму са позитивним одговором стоји и термин када треба да дођете у вама најближи ДКП Канаде.

Тренутна "црта" за добијање усељеничке визе јесте 67/100 бодова. Бодови се добијају на основу одређених критеријума од којих сваки доноси бодове (више или мање). Ту су године живота, радно искуство, образовање, везе са Канадом (познаници ,родбина, пословни партнери), познавање и ниво познавања енглеског и/или француског језика. Раније сам већ рекао да је IELTS предуслов да уђете у целу причу, јер већ дуже година знање енглеског не процењују у Амбасади на разговору, већ на основу споменутог теста знања енглеског језика.

Такође неопходан је и лекарски преглед и то од стране медицинске установе коју је овластило канадско министарство за усељенике и држављанства. Касније тај налаз "гледа" лекар, канадски држављанин при ДКП у Бечу.

Неопходно је и 10.000,00 канадских долара који у једном тренутку требају да буду депоновани на вашем рачуну у банци, а извод предат ДКП. Овај новац после у КЕШУ уносите у Канаду приликом првог уласка.

Уколико захтев буде одобрен, на разговору у Амбасади ће Вас питати у коју провинцију би да одете и рећи ће вам у коју фискалну годину је ушла ваша виза. Дакле не можете да одете одмах по позитивном решавању захтева, него како вам западне квота. :)

Алтернатива овој процедури је програм провинцијскиј кандидата, о коме ћу писати нешто касније.