Anegdote

Started by nasty girl, 26-02-2007, 17:09:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl

- Poznati britanski violinista Dejv Svarbrik bio je zapanjen kada je u listu "Dejli telegraf" procitao vest da je preminuo. Ali, jos vise se iznenadio procitavsi sutradan urednicku ispravku u istom listu. "Dejli telegraf" je pisao:
• Gospodin Svarbrik - o cijoj je smrti juce pisao nas list - izvanredno se oporavio!

- Luj XI, francuski kralj koji je ziveo u 15. veku, verovao je u astroloska tumacenja. Cesto je donosio odluke prema predskazanjima svog licnog astrologa koji je brinuo o njegovom svakodnevnom horoskopu. Kralj je bio neprijatno iznenadjen kada mu je astrolog rekao da ce jedna veoma uticajna osoba sa njegovog dvora - inace zenskog roda - umreti za osam dana. Misleci da ce predskazanje, odnosno sam dogadjaj, mogao na izvestan nacin da ugrozi njegovu vladavinu, Luj XI je naredio da strucnjaka za horoskop ubiju, tako sto ce ga baciti sa najvise kule dvorca.
   Ipak, radoznalost, ali i verovanje u moc zvezda, kralju nije dalo mira. Ne pominjuci mu da je dao naredjenje da ga ubiju, kralj je pozvao astrologa.
• Tvrdite da sve znate o polozaju zvezda i njihovom uticaju na ljudsku sudbinu, pa mi recite kakva je vasa sudbina. Znate li kada cete vi umreti? - upitao ga je kralj.
• Naravno da znam! - uzvratio je mudri astrolog. - Umrecu tacno tri dana pre vas!
Naravno, Luj XI je odustao od namere da pogubi svog astrologa.

- Jednom prilikom slavni pijanista Artur Rubinstajn (1887-1981) priredio je veceru u cast svog cenjenog kolege i kompozitora Sergeja Rahmanjinova (1873-1943). Kao sto je i moglo da se ocekuje, svi su govorili o muzici. Ruski kompozitor tada je naglasio kako je Grigov klavirski koncert po njegovom misljenju najlepsi klavirski koncert ikada napisan.
• Kakva srecna okolnost! - obradovao se Artur Rubinstajn. - Upravo sam snimio gramofonsku plocu na kojoj je zabelezen snimak Grigorovog koncerta!
   Sergej Rahmanjinov s odusevljenjem je primio tu vest. Zeleo je da mu domacin pusti plocu. Potom je, zatvorenih ociju i pijuckajuci kafu, s velikom paznjom preslusao Rubinstajnovo tumacenje Grigove muzike. Onda je odjednom otvorio oci kao da se probudio i uzviknuo:
• Rubinstajne, pa vi ste svirali na rastimovanom klaviru!

- Sedamdesetjednogodisnju slavnu francusku filmsku glumicu Brizit Bardo novinar Francuske televizije upitao je koji je bio najlepsi dan u njenom nesumnjivo uzbudljivom zivotu. Posle kraceg razmisljanja glumica koja je sezdesetih godina vazila za jednu od najprivlacnijih na svetu, odgovorila je:
• Najlepsi dan? Cini mi se da je to ipak bila - noc!

- Sudija Dzordz Dzefri bio je s optu¾enima veoma surov. Jednom gurnu svojim ¹tapom optu¾enika koji je sedeo na klupi i reèe:
• Na kraju ovog ¹tapa je velika baraba.
• Istina je, samo na kojem - odgovori optu¾enik.

- Knez Milo¹ je imao mnoge pritu¾be na razne nepravilnosti. Jednog dana stigle su i zbog nekog nadrilekara. Po¹to je Milo¹ sam ¾eleo da se uveri u istinitost, naredi da ga dovedu. Milo¹ ga je ispitivao a nadrilekar, seljak, èovek upla¹en, snu¾den odgovori drhtavim glasom:
• Gospodaru, ja ne radim ni¹ta...Jedino ako mi neki seljak doðe i po¾ali se da ga ne¹to ti¹ti, ja natucam malo crna luka i privijem mu tamo gde boli. I to je sve.
Knez Milo¹ je dugo mislio ¹ta da radi. Na kraju je nadrilekaru odredio da ga batinaju 25 puta a zatim da natucaju crna luka i previju mu onde gde ga boli.

- Kad se Aleksandar Makedonski zaustavio u jednom mestu, slikao ga je èuveni grèki slikar Apel. Kralj, meðutim, nije pohvalio umetnikov rad. Tada su doveli vladarevog konja koji je veselo zahr¾ao pred slikom.
• O kralju - tada reèe slikar - bojim se da je tvoj konj bolji poznavalac umetnosti od tebe.

- Kada je Osman Pa¹a bio naimenovan za sultanovog izaslanika u Bosni, na putu se odmarao u jednom hri¹æanskom hanu. Upitao je 80 - godi¹njeg hadziju koliko se vladara seæa u svom ¾ivotu.
• Gospodine, toliko ih je bilo koliko je meni godina.
• A koji je od njih bio najbolji? - upitao je Pa¹a.
• Neka te bog zadugo saèuva, gospodine. Jednom su nam poslali iz Istambula pa¹u koji je, meðutim, umro jo¹ pre nego ¹to je stigao kod nas. On je bio od svih najbolji.

- Bernarda ©oa, umetnika reèi, poseti jedan roditelj koji je bio u velikoj brizi za svoga sina.
• Imam sina koji je veoma darovit - hvalio se. Ali ne mo¾e da se odluèi da li da bude slikar ili knji¾evnik.
Odgovor je sledio:
• Neka slobodno postane pisac.
• A za¹to? - upita roditelj.
• Zato ¹to je - odgovori ©oa - hartija jeftinija od platna.

- Poznati knjizevnik je kupio lepog psa i za njega platio visoku cenu. Èim ga je doveo kuæi, odsekao mu je rep. Svi prijatelji su ga ukorili zbog toga i preneli mu da se svuda prièa kako je odsekao psu rep.
• Dobro je - reèe on - dok prièaju o repu mog psa, ostavljaju mene na miru.

- Jednom poznatom francuskom advokatu i humoristi doðose u kancelariju dva èoveka. Jedan od njih je ¾eleo da mu poveri ¹kakljivu pravnu stvar, pa je poèeo da op¹irno la¾e. Drugi je bio konkretniji i iskusniji pa mu je predlo¾io:
• Prestani veæ jednom. Advokatu reci istinu a on æe znati kako æe lagati.

- Velikog dramatièara Euripida je neki æelavko javno napao i opsovao. On je jedno vreme to mirno slu¹ao i zatim, jednom prilikom, reèe:
• Ni¹ta neæu da ka¾em protiv tebe. Èak te moram i pohvaliti ¹to je tvoja kosa u pravo vreme napustila tako slaba¹nu glavu.