Sumatranski tigrovi i orangutani - neobièni novi prijatelji

Started by nasty girl, 01-03-2007, 15:58:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Dva tek roðena sumatranska tigra stara tek mjesec dana na¹li su prijatelje s kojima su postali nerazdvojni – mlade orangutane. U njihovom prirodnom stani¹tu indonezijskih tropskih ¹uma ovo bi bio nezamisliv spoj, ali u safari zoolo¹kom vrtu Taman oni dijele istu sobu.

Prijateljstvo izmeðu petomjeseènih mladunèadi Nie i Irme, te tek roðenih Deme i Manisa razvilo se nakon ¹to su ih napustile njihove majke. Njih èetvero igraju se, svaðaju, grickaju i zadirkuju jedni druge. No, na kraju uvijek zaspu zajedno, u zagrljaju. Veæ mjesec dana ¾ive u istoj prostoriji bez ijednog poku¹aja nasilja.

- Ovo je vrlo neobièno i nikad se ne bi moglo dogoditi u divljini. Ba¹ kao i ljudska djeca, i oni se samo ¾ele igrati, rekao je voditelj zoolo¹kog vrta koji uglavnom sam na boèicu hrani mladunèad.

No, ovo prijateljstvo neæe biti dugog vijeka, jer prirodni instinkt se u ¾ivotinjama razvije kako odrastaju bez obzira na mjesto gdje odrastaju. Kad dodðe vrijeme za to, morat æe se razdvojiti.

I sumatranski tigar i orangutani su ugro¾ene vrste, kojima prijeti nestanak njihovog prirodnog stani¹ta. Znanstvenici pretpostavljaju da tigrova ima ne¹to manje od 700, dok je orangutana manje od 60 tisuæa.

(NaM)