Rekonstruisan veæi deo manastira Hilandar

Started by mikele, 04-03-2007, 12:02:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

Rekonstruisan veæi deo manastira Hilandar
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4904810)

Direktor Zadu¾bine Hilandar Milivoj Randjiæ rekao je da je do sada u obnovu manastira Hilandar koji je izgoreo u po¾aru 2004. godine, ulo¾eno oko 3,5 miliona evra i da je rekonstruisan znaèajan deo infrastrukture i sme¹tajnih kapaciteta.

Randjiæ je agenciji Beta rekao da su u protekle dve godine zavr¹eni veliki kapaciteti za sme¹taj gostiju i radnika, a rekonstrukcija manastirskog Konaka iz 1814. godine u¹la je u zavr¹nu fazu.

On je rekao da bi na proleæe trebalo da bude zavr¹en idejni projekat za rekonstrukciju Konaka podignutog 1821. godine, vredan oko 5 miliona evra.

Osim severnog dela manastira koji je izgoreo, planiraju se i radovi na rekonstrukciji ju¾nog krila koji vekovima nije obnavljan kako bi se omoguæila odr¾ivost i ¾ivot manastira, rekao je Randjiæ.

On je rekao da je Grèki Centar za za¹titu svetogorskog nasledja usvojio dokument koji su saèinili struènjaci manastira i zadu¾bine Hilandara o obnovi koji pokriva vi¹e zona manastira i taj dokument æe kako je dodao za mesec dana biti predstavljen u Beogradu.

Vlada Srbije do sada je ulo¾ila tri miliona evra u obnovu Hilandara, a u narednih sedam godina predvidjeno je da se za obnovu tri te¹ko o¹teæene manastirske zgrade izdvoji jo¹ sedam miliona evra.

Prema Randjiæevim reèima za obnovu manastira do sada je prikupljeno oko pet miliona evra koje su najveæim delom izdvojile dr¾ava i Srpska pravoslavna crkva preko donacija gradjana Srbije i Srba iz dijaspore.

Manastir Hilandar, koji su krajem 12. veka osnovali Sveti Simeon (Stefan Nemanja) i njegov sin Sveti Sava, zahvatio je noæu 4. marta 2004. godine po¾ar u kom je izgoreo severoistoèni deo kompleksa u kome su bile mona¹ke æelije, gostoprimnica, Beli konak, te administrativni deo manastira i knji¾ara.


stef

 Drago mi je zbog toga :wink:...Jos kad bi doziveo da vidim da se obnove srusene crkve na Kosovu :(...