Zabrinjavajuæi porast populacije slonova u Ju¾noafrièkoj Republici

Started by nasty girl, 01-03-2007, 16:01:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Dok u svijetu raste broj izumiruæih vrsta, u Ju¾noafrièkoj Republici muku muèe s rastuæom populacijom slonova, te èak razmi¹ljaju o smanjenju broja klanjem ¾ivotinja.

U najveæem ju¾noafrièkom Nacionalnom parku Kruger, trenutaèno boravi oko 14 000 slonova, jer su 1995. godine vlasti prestale s 30-godi¹njom praksom klanja slonova, zbog velikog pritiska javnosti i aktivista za prava ¾ivotinja.

Pro¹le godine u Krugeru su odgodili ponovna klanja nakon izrazitog protivljenja zagovornika za oèuvanja prirodnih bogatstava, koji su praksu postrojenja èitavih obitelji slonova u krugu, te njihovih smaknuæa prozvali okrutnim. No struènjaci tvrde da je potrebno ubiti bar dio od 20 000 slonova, kao i da je potrebno razraditi program kontrole raðanja kako bi se ¾ivotinje ipak oèuvale.

Ju¾noafrièka republika zatra¾ila je i od svojih graðana prijedloge kako da smanji populaciju slonova, koji su, prema mi¹ljenju mnogih, velika prijetnja okoli¹u zbog svojih ogromnih apetita, jer jedan odrasli slon dnevno mo¾e pro¾drijeti stotine kilograma trave i li¹æa. Aktivisti pak ustraju na tome da klanje ¾ivotinje bude zadnja opcija za smanjenje njihovog broja, nakon ¹to se probaju sve nesmrtonosne metode.

Znanstvenici tvrde da slonovska populacija, koja je nekoæ bila blizu izumiranja, godi¹nje raste za vi¹e od 5 posto, te bi se mogla poveæati za duplo do 2020. godine.

Vecernji List