Brodovi vi¹e zagaðuju okoli¹ od zrakoplova

Started by nasty girl, 04-03-2007, 12:10:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl

ONDON - Gotovo 70.000 brodova koji plove svjetskim morima ispu¹taju dvostruko vi¹e ugljiènog dioksida nego svi putnièki zrakoplovi zajedno, a taj problem nije zakonski reguliran, pi¹e u subotu britanski list Guardian.

Brodovi godi¹nje emitiraju izmeðu 600 i 800 milijuna tona ugljiènog dioksida, ¹to je pet posto ukupnog svjetskog zagaðenja, dva puta vi¹e od ukupnog zagaðenja u Velikoj Britaniji i vi¹e od zagaðenja u cijeloj Africi.

Upravo se gradi jo¹ 20.000 novih brodova, a prema analizi britanske naftne kompanije British Petrol, nastavi li pomorska trgovina rasti, zagaðenje koje uzrokuju brodovi u iduæih bi 15 do 20 godina moglo porasti za èak 75 posto.

Usporedbe radi, na zrakoplove otpada dva posto svjetskog zagaðenja, no oni su u sredi¹tu rasprave o globalnom zagrijavanju zbog brzog ¹irenja low cost kompanija, dok se na brodove zaboravlja, a njima se odvija 90 posto svjetske trgovine koja se u zadnjih 25 godina udvostruèila.

Pomorski promet nije obuhvaæen Protokolom iz Kyota o smanjenju emisija ¹tetnih plinova niti bilo kojim europskim zakonom, a njime se ne bave niti znanstveni krugovi, pi¹e list.

Vecernji List