Високообразовани, а без квалификација

Started by Korisnicko Ime, 25-04-2007, 09:50:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Међу високообразованим људима у Србији најмање је незапослених, али велики број не може наћи одговарајући посао јер њихове квалификације не задовољавају захтеве послодавца, речено је на скупу посвећеном запошљавању младих са факултетским образовањем.

Студија о запошљавању радјена је два семестра, а пројекат је иницирала и финансирала Европска агенција за реконструкцју, речено је на конференцији у ректорату Универзитета у Београду.

Према речима проф. др Ивана Јуранића, сарадника на пројекту, основна идеја студије јесте да се висококвалификовани кадрови допунски образују и да им се омогући стицање вештина и знања који ће олакшати укључивање у рад.

„То полако постаје неопходност, тим пре што се све више појављују страни послодавци, са својим стандардима и захтевима, које би наш образовни систем требало да 'покрије'“, рекао је он.

Јуранић је објаснио да ће, уколико програм заживи и наидје на одобравање државе и универзитета, отпочети курсеви за доквалификацију и преквалификацију, на високошколским институцијама.

Студенти и дипломци ће бити највећи корисници таквих програма, уз могућност да учествују и у њиховом осмишљавању и тако лакше додју до посла, или промене занимање, покрену сопствени бизнис

Ипак, на скупу је упозорено да се на универзитетима, посебно државним, са традиционалном организацијом, ове промене могу одвијати спорије.

Такодје, таква врста реструктурирања захтева и одредјена финансијска улагања, речено је на скупу, на којем је као важан поменут и програм примене принципа „доживотног учења“, који је неопходан свуда у свету.

Своје видјење програма изнели су и студенти, представници Студентске уније Србије, а скупу је присуствовао и менаџер програма Европске агенције за реконструкцију Бернард О' Саливен.

Извор: Мондо