Milioni za osnivaèe YouTube-a

Started by Korisnicko Ime, 26-02-2007, 14:04:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Iako je kupovina YouTube-a od strane najveæeg internet pretra¾ivaèa Google-a obavljena krajem 2006, detalji ovog dogovora kao i pojedinaène zarade YouTube osnivaèa obelodanjene su tek ovog meseca.

Google je u oktobru 2006-te u transakciji «akcija-za-akciju» (stock-for-stock) kupio YouTube za 1.65 milijardi amerièkih dolara. To je ujedno i najveæa kupovina u istoriji Google-a.

Najveæi deo ove isplate u Google akcijama dobila su tri osnivaèa YouTube-a i kompanija Sequoia Capital, njihova glavna finansijska podr¹ka. Nedavno su objavljeni i pojedinaèni iznosi.

Jedan od osnivaèa, Chad Hurley, dobio je u Google akcijama vi¹e od 345 miliona amerièkih dolara.

Drugi osnivaè, Steven Chen, dobio je vi¹e od 326 miliona amerièkih dolara, dok je treæi osnivaè Jarwed Karim dobio 64.6 miliona amerièkih dolara.

Sequoia Capital primila je takoðe Google akcije u vrednosti pozama¹ne svote od 442 miliona amerièkih dolara.

Osnovan u februaru 2005 godine, YouTube sajt do¾iveo je ogroman uspeh. Na osnovu podataka Google-a, na YouTube sajt svakodnevno se doda oko 65000 novih snimaka. Neverovatno brz proboj YouTube-a izazvao je i brojne diskusije i analize na temu ogromnih uspeha na internetu. Puno je razloga koji su doveli do velike atrakcije YouTube-a: otvorenost sajta, jednostavnost upotrebe, okrenutost zajednici, itd. Umesto ula¾enja u analizu ovog uspeha, prila¾emo nekoliko YouTube videa koji spadaju u red najuspe¹nijih i najgledanijih.

Izvor B92

Bred

tako cu i ja jednog dana da prodam ovaj forum i vas zajedno sa njim [da vas dam u belo roblje] :K Hahahahahhaha :size: salim se

Smrda

ha,ha...nije smesno.....haha...
meni je jasno sto su ga prodali,
ali mislim da bi pametnije bilo da su ga ostavili jos malo..
no,bas ih briga...
opskrbili se za ceo zivot...

Bred

zasto da ga ostave jos malo ako su dobili dobru cenu. pazi tolike pare za nesto sto nije opipljivo... :wink:

Korisnicko Ime

bas sam slusao koje ime na netu trenutno vredi najvise

ubedljivo vodi sex . com (zadvojih da ne bude link :K)
mogli su oni da peku jos neko vreme svoj brend

Smrda

pa kapiram ja to brede,
ali cisto iz ekonomskih razloga...
cena youtouba je rasla enormno
dok nisu pristali da ga prodaju i
dok nisu resili medjusobne razmirice...
mislim da su mogli jos malo da cekaju,pa da se opare jos vise...

samo zato...

Bred

pa to je uvek rizik...sta da su cekali a da cena pocela da pada? :hm

Smrda

cega cena da padne?
nbema sanse...
pa ne bi google toliko zatezao i zuri da ima sanse cena da padne...nema teorije,moze samo da raste,bar u narednih par godina,zato i mislim da je trebalo jos malo da sacekaju.,..

Bred

Tinejd¾er odbio 8 miliona funti

Mladiæ iz Velike Britanije odbio je ponudu da proda njegov internet sajt za 8.5 miliona funti.

Priredio: Uro¹ Jeliæ
Izvor: The Sun

Nik Kouts, star 17 godina, vlasnik je internet sajta Sharpenews.com, na kome se mogu naæi vesti i informacije vezane za mlade ljude.

Internet sajt je u poslednjih 18 meseci imao preko 89 miliona poseta, a meseèna zarada koju Kouts ostvaruje od reklama na njegovom sajtu iznosi 2.500 funti.

Nekoliko velikih kompanija poku¹alo je da otkupi ovaj sajt, ali Nik insistira da mu novac nije potreban.

„Vrlo lako bih mogao da uzmem 4 miliona – ali me to u ovom trenutku ne zanima“, izjavio je Nik Kouts.

Nik je sajt otvorio sa 12 godina, dok 5 godina kasnije saraðuje sa preko 70 dopisnika ¹irom sveta i iza sebe ima brojne nagrade ukljuèujuæi i priznanje za internet sajt godine.

Pored ureðivanja svog sajta, Nik Stouks takoðe pohaða ¹kolu i radi deset sati nedeljno u obli¾njoj prodavnici elektriènih ureðaja.

b92