Sve istine Majlsa Dejvisa

Started by Korisnicko Ime, 10-04-2007, 11:30:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime



Èlanovi porodice Majlsa Dejvisa saop¹tili su nedavno da su odabrali afroamerièkog glumca Dona Èidla za glavnu ulogu u biografskom filmu o legendarnom d¾ez trubaèu. O snimanju ovog filma govorilo se jo¹ pro¹le godine, kada je u igri bio i producent Rudi Langle (poznat po filmu „Uragan“ o bokseru Uraganu Karteru), ali je izbor na kraju pao na Èidla, koji je slavu stekao ulogom u filmu „Hotel Ruanda“.
Zanimljivo je da æe Èidl u tom projektu istovremeno biti reditelj, producent i glavni glumac. Saradnik na scenariju bio je pesnik i novinar Kvinsi Torp, inaèe Majlsov dugogodi¹nji saradnik, prijatelj i ¹tiæenik, a kao osnova je poslu¾ila njegova memoarska knjiga iz 2000. godine „Miles and Me“. Torp ka¾e da mu je namera bila da se prika¾e unutra¹nji ¾ivot Majlsa Dejvisa. „Na¹ cilj su sve istine o Majlsu - njegovi strahovi, njegovi u¾asi, njegovi demoni“, ka¾e Torp.
Poznato je da je veliki muzièar vodio buran ¾ivot. Osim saradnje sa praktièno svim velikanima d¾eza - od Èarlija Parkera do Herbija Henkoka - Majls je zbog neprijatnog karaktera i problema s drogama poznat i pod nadimkom Princ Tame. Jedan od retkih novinara koji je uspeo da mu se pribli¾i bio je upravo Kvinsi Torp, koji je s njim 1985. godine napravio dvadesetoèasovni intervju koji je voðen tokom dva cela dana, a bio je objavljen u dva nastavka u èasopisu „Spin“. „On nije bio èudovi¹te kakvim ga mnogi danas prikazuju“, ka¾e Torp. „Majls Dejvis je bio samo veoma stidljiv tip koji je stvorio taj agresivni paravan da bi se dr¾ao na distanci od drugih.“ Jo¹ nije objavljeno kada bi snimanje filma trebalo da poène.

Blic